Решение по дело №16003/2018 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 3812
Дата: 14 октомври 2019 г. (в сила от 14 октомври 2019 г.)
Съдия: Михаела Светлозар Боева
Дело: 20185330116003
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 5 октомври 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

  3812                         14.10.2019 година                               град Пловдив

 

                                           В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЛОВДИВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, Гражданско отделение, XXI граждански състав, в публично съдебно заседание на тринадесети септември две хиляди и деветнадесета година, в състав:      

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: МИХАЕЛА БОЕВА

                                                                   

при участието на секретаря Малина Петрова,

като разгледа докладваното от съдията гражданско дело № 16003 по описа на съда за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Съдът е сезиран с искова молба от Д.С.П., ЕГН ********** против „Прогресива Кастъди” ЕООД, ЕИК *********, с която са предявени обективно съединени искове с правно основание по чл. 26, ал. 1 ЗЗД, вр. с чл. 7, ал. 1, чл. 82, ал.1 от Закона за пазарите на финансови инструменти /ЗПФИ/ или алтернативно по чл. 27, вр. с чл. 29, ал. 1 ЗЗД, вр. с чл. 7, ал. 1 ЗПФИ, както и по чл. 55, ал.1, пр.1 ЗЗД.

Ищцата твърди, че между страните възникнало облигационно правоотношение по брокерски договор № … за сделки с финансови инструменти, в който обаче като насрещна страна бил посочен „Прогресива Трейдинг” ООД /с предишно наименование „ББГ Симекс – България”/. До подписването му се стигнало, след като била заблуждавана, че общува с представители на лицензиран инвестиционен посредник. Превела сумата от 1600 лева на 20.03.2018 г. за захранване на инвестиционна сметка, с която трябвало да бъдат закупени 125 акции по 8 долара от компанията „DropBox”. На 18.04.2018 г. превела и 3160 лева за закупуване на акции от компанията „VRIO”, след получена оферта от ответника. На следващия ден била уведомена, че вторите акции не могат да бъдат закупени, а неколкократните й искания за връщане на средствата, останали без резултат.  Междувременно се установило, че и първоначално дадената сума не може да бъде върната, т.к. от инвестицията изтекъл месечен срок. Пожелала да прекрати правоотношението, но без успех. Договорът се регулирал от правилата на чл. 7, ал. 1 ЗПФИ, като страна по него можел да бъде само инвестиционен посредник с получен лиценз, какъвто ответникът нямал. Заблуждавал умишлено, че действа от името на друго дружество, което имало лиценз, но и той бил отнет. Твърди се, че договорът е нищожен, поради противоречието му със закона, при което се иска прогласяването му за такъв или алтернативно за унищожаем, поради измама, както и осъждане на ответника да върне сумата от 1600 лева, дадена по него, ведно със законната лихва. Претендират се разноските в настоящото и обезпечителното производство.

В срока по чл. 131 ГПК ответникът не е подал отговор на исковата молба.

Същият е бил редовно призован за първото съдебно заседание,  като в изпратената призовка, ведно с Определението на съда по чл.140 ГПК № 6929/21.06.2019 г., изрично е вписано, че при неподаване в срок на писмен отговор и неявяване в съдебно заседание, без да е направено изрично искане делото да се гледа в негово отсъствие, насрещната страна може да поиска постановяване на неприсъствено решение или прекратяване на делото, както и присъждане на разноски.

В проведеното съдебно заседание на 13.09.2019 г. ответникът не е изпратил представител, няма и направено искане делото да се гледа в негово отсъствие. Същевременно ищецът, чрез пълномощника си, изрично е поискал на основание чл. 238, ал. 1 ГПК, да бъде постановено неприсъствено решение срещу него.

Съдът намира, че всички предпоставки за постановяване на неприсъствено решение са налице. Ответникът не е депозирал писмен отговор на исковата молба в срока по чл. 131, ал. 1 ГПК, не изпраща представител в първото по делото заседание, редовно призован и не е направил искане делото да се разглежда в негово отсъствие. От писмените доказателства по делото може да се направи извод за вероятна основателност на исковите претенции. Съгласно чл. 239, ал. 2 ГПК, не следва неприсъственото решение да се мотивира по същество. Ето защо следва да се постанови решение по реда на чл. 239 ГПК, с което предявените искове да бъдат уважени изцяло.

По отговорността за разноски:

С оглед изхода на спора при настоящото му разглеждане, разноски се дължат на ищеца, на основание чл. 78, ал. 1 ГПК. Направено е искане, представени са списък по чл. 80 ГПК и доказателства за сторени такива в размер на: 132 лева – ДТ; 400 лева – платено адв. възнаграждение, съгл. ДПЗС.

Следва да се присъдят и разноските в обезпечителното производство – общо 340 лева и тези във връзка с допуснатото обезпечение – общо 440 лева /т.5 от ТР № 6/2012 г. на ОСГТК на ВКС/, според представените доказателства.

Така мотивиран, съдът

                                                    Р  Е  Ш  И :

 

ПРОГЛАСЯВА за нищожен поради противоречие със закона брокерски договор № … за сделки с финансови инструменти, сключен между  Д.С.П., ЕГН ********** и „Прогресива Кастъди” ЕООД, ЕИК *********.

ОСЪЖДА Прогресива Кастъди” ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. София, бул. „Христо Ботев” № 4 да плати на Д.С.П., ЕГН **********, с адрес: *** следните суми: 1600 лева /хиляда и шестстотин лева/ - получена по нищожен договор № … за сделки с финансови инструменти, ведно със законната лихва, считано от постъпване на исковата молба в съда – 05.10.2018 г. до окончателното погасяване, както и общо 532 лева /петстотин тридесет и два лева/ - разноски за настоящото производство; общо 340 лева /триста и четиридесет лева/ - разноски в обезпечителното производство по ч.гр.д. № 14597/2018 г. по описа на ПРС, XI гр.с. и общо 440 лева /четиристотин и четиридесет лева/ - разноски в изпълнителното производство по изп. дело № ……

Решението не подлежи на обжалване, като ответникът може да търси защита по реда на чл. 240 ГПК пред ПОС в едномесечен срок от връчването му.

Банкова сметка, ***, съгл. чл. 236, ал.1, т.7 ГПК /л.6/: IBAN: *** –

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:п

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА!

МП