Решение по дело №2802/2019 на Районен съд - Ямбол

Номер на акта: 758
Дата: 25 октомври 2019 г. (в сила от 13 ноември 2019 г.)
Съдия: Марина Христова Христова Иванова
Дело: 20192330102802
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 6 август 2019 г.

Съдържание на акта

                                        Р Е Ш Е Н И Е 758/25.10.2019г.

                                             25.10.2019 година                            град Ямбол

                                           В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Ямболският районен съд,                                                   ХV - ти граждански състав

На 15.10                                                                                                      2019 година 

В публично заседание в следния състав:                                                

   

       Председател: Марина Христова

при секретаря Й.П.

като разгледа докладваното от съдия Христова

гражданско дело № 2802  по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Я Р С

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

УВАЖАВА предявеният от А.Х.С., ЕГН ********** против Н.Х.С., ЕГН **********  иск по чл.127,ал.2 СК , като:

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на детето Х. Н. Х., род. на ***  г. да бъде на адреса на майката – гр. Я., ул.***.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права спрямо детето Х. Н. Х., род. на ***  г., на неговата майка и законен представител А.Х.С., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ на бащата Н.Х.С., ЕГН **********  режим на лични контакти с детето Х. Н. Х., род. на ***  г., както следва: до навършване на едногодишна възраст на детето - всяка първа и трета събота и неделя от месеца за по два астрономически часа през всеки един от двата дни, съобразно режима за хранене и спане на детето,  и в присъствието на майката при нужда и необходимост от това; след навършване на едногодишна възраст и до тригодишна възраст на детето - всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00 ч. до 13,00 ч. през всеки един от двата дни в дома на бащата, без преспиване; след навършване на тригодишна възраст на детето, – всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10, 00 ч. в събота до 17,00 ч. в неделя, с преспиване, както и един месец през лятото, когато майката не в платен годишен отпуск.

ОСЪЖДА Н.Х.С., ЕГН **********  да заплаща в полза на детето Х. Н. Х., род. на *** г. ,  чрез неговата майка и законен представител А.Х.С., ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 140 лв.,считано от 06.08.2019 год., платима до 10 – то число на текущия месец, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до настъпване на обстоятелства, водещи до изменение или погасяване на задължението за издръжка,

РАЗРЕШАВА на малолетното дете Х. Н. Х., род. на ***  г. да бъде издаден задграничен паспорт , със съгласието на неговата майка  и законен представител А.Х.С., ЕГН **********, без за това да е необходимо съгласие на бащата Н.Х.С., ЕГН **********  .

РАЗРЕШАВА малолетното дете Х. Н. Х., род. на ***  г. да пътува до Б. с цел гостувания, за срок от 5 години,считано от влизане в сила на настоящото решение,  със съгласието на неговата майка  и законен представител А.Х.С., ЕГН **********, без за това да е необходимо съгласие на бащата Н.Х.С., ЕГН ********** .

ДОПУСКА на основание чл. 127а, ал.4 от СК предварително изпълнение на решението в частта относно иска по чл. 127а от СК.

 

ОСЪЖДА Н.Х.С., ЕГН **********  да заплати на А.Х. А., ЕГН **********  сторените в производството разноски в размер на 650 лв.

ОСЪЖДА Н.Х.С., ЕГН **********  да заплати по сметката на ЯРС държавна такса  в размер на 201, 60 лв.

 

 

 

           Решението подлежи на въззивно обжалване пред ЯОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: