Определение по дело №3361/2018 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 319
Дата: 28 януари 2019 г.
Съдия: Цветанка Трендафилова Вълчева
Дело: 20185220103361
Тип на делото: Частно гражданско дело
Дата на образуване: 16 август 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

            

                    ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

 

                                    гр.Пазарджик, 28.01.2019 година

 

ПАЗАРДЖИШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, гражданска колегия, в закрито заседание на двадесет и осми януари през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: ЦВЕТАНКА ВЪЛЧЕВА

 

като разгледа докладваното от съдия Вълчева гр. дело №3361/2018г. по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е по чл.248 от ГПК.

Постъпила е молба от Централна кооперативна банка АД, представлявана от адв.Ю.А.М. ***, със съдебен адрес:***, в която твърди, че в съдебното решение, постановено по гр. дело №3361/2018г. по описа на Районен съд Пазарджик липсва произнасяне по искането им за присъждане на направените разноски по делото. Сочи, че такова искане е формулирано с писмена молба, представена своевременно по делото, представен е и списък с направените разноски, съгласно чл.80 от ГПК.

Твърди, че съгласно разпоредбата на чл.81 от ГПК, с всеки акт, с който се приключва делото в съответната инстанция, съдът се произнася и по отношение на разноските по правилото на разпоредбата на чл.78 от ГПК. Същата е систематично разположена в Част І на ГПК „Общи правила“, които са относими към всички производства, описани по-нататък, включително и охранителните. Смисълът на уредбата на чл.78 ГПК е обезщетяване на всяка от страните по делото за средствата, с които е намалена имуществената й сфера по повод съдебното производство. Сочи, че разпоредбата на чл.541 от ГПК намира приложение при едностранните охранителни производства, но в двустранните охранителни производства не се предвижда изключение от общия принцип за възстановяване на сумите, с които имуществото на страната е намаляло във връзка с делото. Твърди, че в конкретния случай ЦКБ АД е инициирала производство по чл.51 от ЗН, за да изиска наследниците на нейния починал длъжник да заявят дали приемат или се отказват от неговото наследство, поради което разноските по делото следва да бъдат присъдени в полза на банката.

С оглед гореизложеното и на основание чл.248 ал.1 от ГПК моли съда да допълни постановеното решение по гр. дело №3361/2018г. по описа на Районен съд-Пазарджик като присъди в полза на ЦКБ АД направените разноски по делото, съгласно представения списък. 

В срока по чл.248 ал.2 от ГПК, по делото не са постъпили писмени отговори по молбата от ответниците по делото.

Съдът намира, че молбата е процесуално допустима, тъй като е подадена в срока по чл.248 ал.1 от ГПК.

Видно от книжата по делото е, че с Решение №1424 от 03.12.2018 год., постановено по гр. дело №3361/2018 год. по описа на Пазарджишкия районен съд, на основание чл.51 ал.3 от ЗН са вписани в Книгата, предвидена в чл.49 ал.1 от ЗН изявленията на наследниците на Т.Б.С., с ЕГН **********,***, починал на 13.09.2014г., за което е издаден Акт за смърт №0016/14.09.2014 год., съставен в с.Синитово, обл.Пазарджик, както следва: ОТКАЗ от наследството на починалия наследодател Т.Б.С., с ЕГН **********,***, починал на 13.09.2014г. от наследниците му Б.Т.С., с ЕГН **********,*** и Й.Т.С., с ЕГН **********,***. На основание чл.51 ал.2 от ЗН е прогласено, че наследницата М.С.С., с ЕГН **********,*** губи правото да приеме наследството на починалия наследодател Т.Б.С., с ЕГН **********,***, починал на 13.09.2014г.

В мотивите на решението си, съдът, по искането на страната молител, чрез пълномощника, за присъждане на сторените по делото разноски по представения списък по чл.80 от ГПК, е приел, че съгласно разпоредбата на чл.541 от ГПК, разноските по охранителните производства /каквото е и настоящето/ са за сметка на молителя. Поради това е счел за неоснователно искането на молителя за присъждане на направените по делото разноски и не му е присъдил такива.

В диспозитива на решението, обаче, липсва произнасяне на съда по въпроса за разноските и в приетия в мотивите смисъл.

При тези данни, съдът намира, че ще следва да се допълни постановеното по делото решение, като се остави без уважение искането на банката молител за присъждане на сторените по делото разноски по представения списък по чл.80 от ГПК. Не са налице сочените от молителя в молбата по чл.248 от ГПК основания за уважаване на искането и за присъждане на разноски по делото.

По така изложените съображения, съдът    

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

По молбата на Централна кооперативна банка АД, представлявана от адв.Ю.А.М. ***, със съдебен адрес:*** с правно основание чл.248 от ГПК:

ДОПЪЛВА диспозитива на Решение №1424/03.12.2018г., постановено по гр. дело №3361/2018г. по описа на Районен съд-Пазарджик, в следния смисъл:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ като неоснователно искането на Централна кооперативна банка АД, представлявана от адв.Ю.А.М. ***, за присъждане на сторените по делото разноски по представения списък по чл.80 от ГПК.

          На основание чл.248 ал.3 от ГПК определението не подлежи на обжалване.

          Препис от определението да се връчи на страните.

  

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: