Решение по дело №732/2022 на Административен съд - Велико Търново

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 30 декември 2022 г. (в сила от 30 декември 2022 г.)
Съдия: Ивелина Карчева Янева
Дело: 20227060700732
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 23 ноември 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

414

 

гр.Велико Търново, 30.12.2022г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                                                   

Великотърновският административен съд, X-ти състав, в публично заседание  на шестнадесети декември две хиляди двадесет и втора година в състав:

 

                                                                                                     Съдия: Ивелина Янева

 

при секретаря Д. С.,  като разгледа докладваното от съдията И. Янева  адм.дело N 732 по описа на Административен съд Велико Търново за 2022год., за да се произнесе, взе предвид:

 

Производството е по чл.145 и сл. от АПК.

Образувано е по жалба на Ф.Й.Р. *** против Заповед за налагане на принудителна административна мярка 22 – 1275 - 000447 / 10.10.2022г., издадена от Началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Велико Търново, с която временно е спряно от движение превозно средство до отстраняване на неизправността. В жалбата се твърди незаконосъобразност на заповедта поради липса на основание за спиране от движение на моторното превозно средство, тъй като фолиото, с което са били затъмнени предните стъкла на автомобила е премахнато по време на проверката. Моли се за отмяна на оспорения административен акт.

Ответната страна не изразява становище по същество на спора.

Предмет на настоящото съдебно производство e Заповед за налагане на принудителна административна мярка 22 – 1275 - 000447 / 10.10.2022г., издадена от Началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Велико Търново, с която временно е спряно от движение превозно средство до отстраняване на неизправността.

След като разгледа оплакванията, изложени в жалбата, доказателствата по делото, становищата на страните и в рамките на задължителната проверка по чл.168 от АПК, административния съд приема за установено от фактическа страна следното:

Ф.Й.Р. управлява собствения си лек автомобил с рег. № ===в гр.Велико Търново и е спряна за проверка от полицейски органи. По време на проверката автоконтрольорите установяват наличието на поставено фолио на предните стъкла на автомобила, водещо до ограничаване видимостта на водача. По време на проверката Р. изхвърля предмети на пътното платно. За тези нарушения /на чл.105, ал.1 и чл.5 от ЗДвП/ на водача е съставен акт за установяване на административно нарушение № 719736 / 09.10.2022г.

За нарушението по чл.105, ал.1 от ЗДвП е наложена и принудителната административна мярка на основание чл.171, т.2, б.”а” от ЗДвП. 

В хода на съдебното производство е разпитана свидетелката Х.К.М., чиито показания съдът кредитира като достоверни, непосредствени и непротиворечащи на писмените доказателства по делото.

Въз основа на така установената фактическа обстановка, съдът прави следните правни изводи:

След извършване на служебна проверка, съдът установи, че обжалвания акт е издаден от компетентен орган, в предписаната писмена форма, но в нарушение на процесуалния и материалния закони.

Разпоредбата на чл.171, т.2, б.“а“ на ЗДвП, предвижда налагането на принудителна административна мярка временно спиране от движение на пътно превозно средство до отстраняване на неизправността, когато пътното превозно средство е неизправно.

За да са налице предпоставките за налагане на тази принудителна административна мярка следва в хода на административното производство да се установи наличието на неизправност на пътно превозно средство, която да е налице и към момента на издаване на заповедта.

От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява по безспорен начин наличие на неизправност по смисъла на ЗДвП – затъмняване на предни стъкла на автомобил. Тази неизправност обаче е отстранена още по време на проверката, поради което и към момента на издаване на заповедта не са налице предпоставките за налагане на принудителната административна мярка. Съгласно показанията на свидетелката М., присъствала по време на проверката, в хода на проверката собственичката Р. лично е отстранила фолиото от двата предни прозореца на автомобила, като именно сваленото от дясното стъкло фолио е изхвърлено от нея на земята. Това кореспондира с отразеното в акта за установяване на административно нарушение и заповедта на прилагане на принудителна административна мярка изхвърляне от Р. на предмети по пътното платно. Свидетелката подробно описва механизма на сваляне на фолиото за дясно и за лява стъкло, поради което и показанията й следва да бъдат приети за достоверни.

Следователно в хода на настоящото производство не са установени по безспорен начин съставомерните елементи за налагане на принудителната административна мярка и тя е наложена в нарушение на материалния закон.

По изложените съображения съдът намира оспорената заповед за издадена в нарушение на материалния закон, при липсата на предпоставките за налагане на принудителна административна мярка по чл.171, т.2, б.“а“ от ЗДвП, поради което следва да бъде отменена.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ по жалба на  Ф.Й.Р. *** против Заповед за налагане на принудителна административна мярка 22 – 1275 - 000447 / 10.10.2022г., издадена от Началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Велико Търново.

 

            РЕШЕНИЕТО не подлежи на касационно обжалване.

 

                                                          

Съдия: