Решение по дело №2090/2020 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 1101
Дата: 27 юли 2020 г. (в сила от 2 септември 2020 г.)
Съдия: Росица Георгиева Шкодрова
Дело: 20203110202090
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 4 юни 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

     

 

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Номер 1101/27.7.2020г.            Година 2020        Град Варна

 

                   В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Варненският районен съд      тридесет и осми състав

На осми юли                  Година две хиляди и двадесета

 

 

В публичното съдебно заседание в следния състав :

 

 

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ : РОСИЦА ШКОДРОВА

 

 

 

като разгледа докладваното от Председателя наказателно административен характер дело номер 2090 по описа за две хиляди и двадесета година.

 

                       

                    Р  Е  Ш  И:

 

 

ИЗМЕНЯ наказателно постановление № 03-012259/11.12.2019г. на Директор  на Дирекция “Инспекция по труда”- Варна, с което на «К.Д. ЕООД е наложено наказание имуществена санкция в размер на 2000 лева на основание чл.416 ал.5 вр. чл. 414 ал.1 от КТ, като на осн. чл.415В от КТ НАМАЛЯВА размера на наложеното административно наказание ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ на 100  лева.

  Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Варна в 14-дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му. 

 

                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

  МОТИВИ: Производството по делото е образувано  по жалба на  «К.Д. ЕООД, чрез управител против НП  № 03-012259/11.12.2019г., издадено от  Директора  на  Дирекция “Инспекция по труда”- Варна,  с  което  за нарушение на чл.261 от КТ вр. чл.128 т.2 от КТ, на   дружеството е наложено   административно  наказание  „имуществена санкция”.

С жалбата  се иска отмяна на НП, като  се сочи, че е допусната грешка по вина на счетоводната програма. В срок са били предоставени на проверяващите коректни данни. Положения труд не е бил заплатен поради тази грешка, но е посочен в присъствената форма и графика на работното време. Положеният труд е заплатен с фиша за работна заплата за м. ноември 2019г. Изразява се позиция за наличието на хипотеза на маловажен случай на административно нарушение.

В съдебно заседание жалбата се поддържа от процесуален представител.

По същество се иска отмяна на наказателното постановление на изложените с жалбата основания.

Представител на въззиваемата страна оспорва жалбата.

По същество  изразява становище за неоснователност на жалбата и  моли съда да потвърди НП като правилно и законосъобразно.

 

 Съдът, като прецени събраните по делото доказателства,  прие  за установено от фактическа страна  следното:

 През м. ноември 2019 г. била извършена проверка на място и по документи от служители на  Дирекция ”Инспекция по труда”-Варна, сред които св. М., на обект- пекарна и магазин «Вердсе», находящ се в гр. Варна, ул. "Кирил и Методий» №53, стопанисван от «К.Д. ЕООД.

При проверка на ведомост за заплати за месец септември; присъствена форма за м. септември, трудов договор с Н. Ж. Т., график за работа за м. септември, правилник за вътрешния трудов ред и други документи, било установено, че на Н. Ж. Т. не било изплатено допълнително трудово възнаграждение за положения нощен труд през месец септември.

На 29.11.2019г. бил съставен акт за установяване на административно нарушение, в който били посочени обстоятелствата на извършване на нарушението и правната му квалификация. Актът бил връчен лично на представляващ въззивното дружество.

 Въз основа на АУАН е издадено процесното наказателно постановление, с което наказващият орган е санкционирал въззивното дружество за това, че на 11.10.2019г. в гр.Варна в качеството си на работодател «К.Д. ЕООД , не е изплатил допълнително трудово възнаграждение за положен нощен труд през месец септември на Н. Ж. Т..

В срока, даден с предписанията на проверяващите, дължимото трудово възнаграждение за положен нощен труд през месец септември на Н. Ж. Т. било изплатено.

 

Гореописаното съдът приема за установено от събраните по делото грасни доказателства – показанията на св. М. и от приобщените по делото писмени доказателства – ведомост за заплати за месец септември; присъствена форма за м. септември, трудов договор с Н. Ж. Т., график за работа за м. септември, правилник за вътрешния трудов ред. и др. Съдът ги кредитира изцяло като взаимно допълващи се и  непротиворечиви.

 

При проверка на съставения акт за установяване на административно нарушение и издаденото въз основа на него наказателно постановление, съдът констатира, че същите са издадени при спазване на всички срокове и процедури, предвидени в ЗАНН : Акта за установяване на административно нарушение е съставен съобразно изискването на чл.34 от ЗАНН; наказателното постановление е било издадено в месечен срок от съставянето на АУАН, т.е. спазен е и предвидения в ЗАНН шестмесечен срок за издаването му. И акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление съдържат реквизитите по чл.42 и чл.57 от ЗАНН.

Следва да се отбележи , че в съдържанието на наказателното постановление е допусната техническа грешка при изписване на месеца, през който е положен нощния труд, както и при изписване на приложените график за работа, присъствена форма и ведомост, което е обяснимо, предвид установените при проверката последователни месеци на неизплащане на такова възнаграждение. Доколкото обаче, по преписката са приложени именно доказателства, касаещи месец септември, както и доколкото обстоятелствената част на наказателното постановление вменява именно фактически състав, касаещ месец септември, съдът намери, че не възниква съмнение във волята на наказващия орган досежно обвинението и същото е в достатъчна степен ясно формулирано.

Проверяващите обективно и пълно са изяснили фактическата обстановка, като по административно наказателната преписка са били приложени копие от ведомост за заплати за месец септември; присъствена форма за м. септември, трудов договор с Н. Ж. Т., график за работа за м. септември и правилник за вътрешния трудов ред, с което по АНП са събрани категорични доказателства в подкрепа на твърдяното за извършено административно нарушение. В съдържанието на съставения акт за установяване на административно нарушение се съдържа подробно описание на самото нарушение, както и на обстоятелствата на извършването му. Посочена е и правилната правна квалификация по КТ.

Административно наказващият орган, на база на събраните доказателства е направил единствения възможен извод за извършено административно нарушение от категорията на нарушенията по чл.261 вр. 128 т.2 от КТ, поради което следва да се ангажира административно наказателната отговорност на въззивното дружество като работодател.

От друга страна  следва да се има предвид, че нарушението е отстранено непосредствено след издаването на задължителните предписания с протокола от 05.11.2019г., като дължимото трудово възнаграждение за положен нощен труд през месец септември на Н. Ж. Т. било изплатено с ведомостта за заплата от месец ноември. В настоящия казус не са събрани доказателства да са произтекли вредни последици за работника. За това съдът счете, че следва да преквалифицира нарушението по чл.415в от КТ.

Поведението на жалбоподателя - отстранил нарушението веднага след установяването му показва, че е добросъвестно  в започналото административнонаказателно производство, още повече това нарушение е извършено за първи път. Следва да се има и предвид, че работници или служители в обекта не са претърпели вреди вследствие на неизплатеното възнаграждение , което е със сравнително нисък размер, поради което съдът прие, че следва да  определи „имуществената санкция” към минималния размер предвиден в чл.415В ал.1 от КТ - 100 лева.

 

Предвид изложеното, съдът намери, че следва да измени наказателното постановление, като приложи по- благоприятна правна норма.

 

Изменяйки НП, съдът не възложи разноски.

 

                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: