Решение по дело №74/2019 на Районен съд - Свиленград

Номер на акта: 170
Дата: 18 юни 2019 г. (в сила от 3 септември 2020 г.)
Съдия: Радина Василева Хаджикирева
Дело: 20195620100074
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 1 февруари 2019 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр. Свиленград, 18.06.2019 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РС Свиленград, граждански състав, в публично заседание на двадесет и трети май две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: РАДИНА ХАДЖИКИРЕВА

 

при участието на секретаря Ц.Д., като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 74 по описа за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

.............................................................................................................................................

 

Р  Е  Ш  И:

 

ИЗМЕНЯ определените със съдебна спогодба от 14.03.2018 г. по гр. д. № 871/2017 г. по описа на РС Свиленград мерки за упражняване на родителските права, местоживеенето и режима на лични отношения с детето Х.Д.В., ЕГН: **********, както следва:

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Х.Д.В., ЕГН: **********, на бащата Д.С.В., ЕГН: **********, и ОПРЕДЕЛЯ местоживеене при бащата Д.С.В. ***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на майката И.Д.П., ЕГН: **********, с детето Х.Д.В., ЕГН: **********, както следва:

Майката може да взема детето Х., когато се намира на територията на Република България, по една седмица от месеца с приспиване от 10 ч. на първия съботен ден на съответния месец до 10 ч. на следващия съботен ден, със задължение да го връща по местоживеенето на бащата след изтичане на определеното време;

Майката може да взема детето Х. всяка нечетна година през коледната ваканция за времето от 10 ч. на първият ѝ ден, след което да го връща по местоживеенето на бащата до 16 ч. на последният ден; през пролетната ваканция на всяка четна година – от 10 ч. на първия ден, след което да го връща по местоживеенето на бащата до 16 ч. на последният ден; през лятната ваканция, когато бащата не е в платен годишен отпуск – 40 дни непрекъснато, след което да го връща по местоживеенето на бащата, като задължава бащата ежегодно в срок до 30.04. да уведомява майката за периода, през който ще ползва платен отпуск през лятото, който отпуск трябва да е планиран по начин, че да има 40 последователни дни, в които детето да може да е непрекъснато с майка си.

ОСЪЖДА И.Д.П., ЕГН: **********, адрес: ***, да заплаща на малолетното си дете Х.Д.В., ЕГН: **********, чрез неговия баща и законен представител Д.С.В., ЕГН: **********, адрес: ***, на основание чл. 143 СК месечна издръжка в размер на 160 лв., считано от привеждане в изпълнение на настоящото решение до настъпване на законна причина за нейното изменение или прекратяване.

ОСЪЖДА И.Д.П., ЕГН: **********, адрес: ***, да заплати на Д.С.В., ЕГН: **********, адрес: ***, сумата от 750 лв., представляваща сторени пред първата инстанция разноски.

ОСЪЖДА И.Д.П., ЕГН: **********, адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на РС Свиленград държавна такса върху присъдената издръжка в размер на 230,40 лв. на основание чл. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, вр. чл. 69, ал. 1, т. 7 ГПК.

Решението подлежи на обжалване с въззивна жалба пред ОС Хасково в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: