Споразумение по дело №1535/2019 на Районен съд - Несебър

Номер на акта: 116
Дата: 31 октомври 2019 г. (в сила от 31 октомври 2019 г.)
Съдия: Сияна Стойчева Димитрова
Дело: 20192150201535
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 31 октомври 2019 г.

Съдържание на акта

 

ПРОТОКОЛ

                                                                                                №116

31.10.2019 година                                                                            град Несебър

 

НЕСЕБЪРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                            Наказателен състав

На тридесет и първи октомври            две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СИЯНА ДИМИТРОВА

 

Секретар: Радостина Менчева

Прокурор: Георги Русев

Сложи за разглеждане наказателно общ характер дело № 1535 по описа за 2019 година

На именното повикване в 15.00 часа се явиха:

 

Обвиняемият Д.Г.В. се явява лично и с адвокати Юлиян Н. ***, упълномощени защитници от досъдебното производство.

         За РП - Несебър, редовно уведомена, се явява прокурор Русев.

                  

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

                   Адв.Н.: Да се даде ход на делото.

                   Адв.СИМЕОНОВА: Да се даде ход на делото.

                   ОБВИНЯЕМИЯТ: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД на делото и го докладва.

Производството е по реда на чл. 381 и сл. от НПК и е образувано по повод внесено от РП - Несебър споразумение за решаване на делото в досъдебното производство.

 

СНЕМА самоличността на обвиняемия, както следва:

Д.Г.В. роден на *** год. в гр. Първомай, жив. в гр. София, ул. “***********. 1,  българин, български гражданин, неженен, неосъждан, средно образование, мениджър на строителна фирма „Канстрой“ ЕООД, с ЕГН: **********.

 

РАЗЯСНЯВА на обвиняемия правата му по чл. 55 от НПК.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбрах правата си. Няма да правя отводи.

Адв. Н.: Няма да правим отвод на състава на съда, прокурора и секретаря.

Адв. СИМЕОНОВА: Няма да правим отвод на състава на съда, прокурора и секретаря.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отвод на състава на съда.

 

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам изцяло представеното споразумение. С обвиняемия и неговия защитник обсъдихме и постигнахме споразумение за прекратяване на наказателното производство. Обсъдили сме всички въпроси, изискуеми от законодателя. Считам, че същото съдържа всички изискуеми от закона реквизити. Предвиденото наказание по вид и размер е съответно на деянието и дееца и чрез същите ще се постигнат целите на наказанието, визирани в НК. Предвид това, считам, че споразумението не противоречи на закона и морала, поради което Ви моля, да го одобрите във вида, в който е представено. Моля да отмените взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение „Подписка”. Разноски по делото са неправилно посочени в споразумението в размер на 93,84 лв. поради техническа грешка. В този смисъл моля съда да утвърди споразумението като осъди обвиняемия да заплати разноски в пълен размер а именно в размер на 248,84 лв. Моля за произнасяне в този смисъл.

Адв. Н.: С представителя на РП – Несебър, след обсъждане линията на защита с моя подзащитен, постигнахме съгласие за решаване на делото по реда на чл. 381 от НПК, което не противоречи на закона и морала. Моля да приемете представеното споразумение.

Адв. СИМЕОНОВА: Моля да одобрите представеното споразумение.

 

На въпросите по чл. 382, ал. 4 от НПК обвиняемият заяви следното:

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Доброволно подписах споразумението. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тяхното настъпване. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

                                                          ДЕКЛАРАТОР:

                                                                                /Д.Г.В./

 

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в съдебния протокол окончателния вариант на постигнатото между страните споразумение, както следва:

 

СПОРАЗУМЕНИЕ

ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО В ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО

на основание чл. 381  и следващите от НПК

 

Днес 31.10.2019 год. в гр.Несебър,по предложение на ГЕОРГИ РУСЕВ - прокурор при Районна прокуратура гр.Несебър по ДП №304 ЗМ1366 /2019 год. по описа на РУП Несебър/, пр. вх. №2402/2019 год. по описа на РП Несебър и адвокати Ю.Н. и Тони Сименова - от АК гр. София, в качеството им на упълномощени защитници на обвиняемия Д.Г.В. се, сключи настоящото споразумение за прекратяване на наказателното производство на основание чл. 381 от НПК.

А.Страни по споразумението

ДЪРЖАВЕН ОБВИНИТЕЛ

ГЕОРГИ РУСЕВ - прокурор при Районна прокуратура гр.Несебър

ОБВИНЯЕМ: Д.Г.В. – род. *** год. в гр.Първомай, жив. в гр.София, ул***********.“А“, ет.1, ап.1,  българин, български гражданин, не женен, не осъждан, средно образование, строител, с ЕГН:**********

ЗАЩИТНИК: Ю.Н. и Тони Сименова  - адвокати от АК гр.София – упълномощени защитници на обвиняемия.

Б.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Страните,спазвайки изискванията на чл. 381 от НПК, обсъдиха и постигнаха съгласие по следните въпроси:

1.Обвиняемият се признава за виновен в това, че на 13.08.2018 год. около 12.30 часа в к.к. „Сл. бряг“, до хотел „Мида“, срещу хотел „Мида“, в посока хотел „Болеро“,  управлявал МПС - л.а. „Ауди“, модел „S5“ с рег. № СА *******, след употреба на наркотично вещество „Кокаин“, установено по надлежния ред с експертиза № И-7657/17.09.2018 год. на ВМА гр.София - престъпление по чл. 343б, ал.3 от НК

    2.За извършеното престъпление на обвиняемия: Д.Г.В., на основание чл. 343б, ал. 3, вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, се определя наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, за срок от 3 /три/ месеца.

На основание чл. 66 ал. 1 от НК изпълнението на наказанието се отлага за изпитателен срок от 3 /три/ години.                                                                                                                                                                        

На осн. чл. 55, ал. 3 от НК не налага кумулативно предвиденото наказаниеГлобаот петстотин до хиляда и петстотин лева на обвиняемия.

     На основание чл. 343 г вр. чл. 343б, ал. 3  вр. с чл. 37 ал. 1, т. 7 от НК на обвиняемия се налага и наказание “Лишаване от право да управлява моторно превозно средство” за срок от  14 /четиринайсет/ месеца.

     На основание чл. 59 ал. 4 от НК се зачита времето, през което свидетелството за управление на моторно превозно средство е било отнето на подсъдимия по административен ред, считано от 13.08.2018 година.

    3. Разноските по делото в размер на 248,84 лв. за експертиза в тежест на обвиняемия.

 

ПРОКУРОР:                ЗАЩИТНИК:                    ОБВИНЯЕМ:

                   /Г.Русев/                    /Ю.Н./                  /Д.В. /

                                            

      /Т.Симеонова/

 

СЪДЪТ, като взе предвид, че представеното споразумение за решаване на делото не противоречи на закона и морала и отговаря на изискванията, постановени от законодателя в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 от НПК, намира, че същото следва да бъде одобрено.

 

Мотивиран от горното и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между страните по НОХД № 1535/2019 г.  по описа на РС – гр. Несебър, а именно Георги Русев – прокурор в РП -Несебър, адв. Юлиян Н. *** и адв. Тони Симеонова от АК – София - защитници на обвиняемия, и обвиняемия Д.Г.В., споразумение, съгласно което:      

Обвиняемият Д.Г.В. роден на *** год. в гр. Първомай, постоянен адрес:***,  българин, български гражданин, неженен, неосъждан, средно образование, мениджър на строителна фирма „Канстрой“ ЕООД, с ЕГН: **********, се ПРИЗНАВА за виновен в това, че на 13.08.2018 год. около 12.30 часа в к.к. „Сл.бряг“, до хотел „Мида“, срещу хотел „Мида“, в посока хотел „Болеро“  управлявал МПС - л.а. „Ауди“, модел „S5“ с рег. № СА *******, след употреба на наркотично вещество „Кокаин“, установено по надлежния ред с  експертиза № И-7657/17.09.2018 год. на ВМА гр. София, поради което и на основание чл. 343б, ал. 3, вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, СЪДЪТ го ОСЪЖДА на „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ТРИ МЕСЕЦА.

    ОТЛАГА, на основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така наложеното на обвиняемия Д.Г.В. наказание „Лишаване от свобода“ за срок от три месеца, за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

НЕ НАЛАГА, на основание чл. 55, ал. 3 от НК, на обвиняемия Д.Г.В. по-лекото наказание „Глоба“, което законът предвижда наред с наказанието „Лишаване от свобода“.

    НАЛАГА, на основание чл. 343г, вр. с чл. 343б, ал. 3, вр. с чл. 37, т. 7 от НК, на обвиняемия Д.Г.В. наказание „Лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от  ЧЕТИРИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА.

     ЗАЧИТА на основание чл.59, ал.4 от НК времето, през което свидетелството за управление на моторно превозно е било отнето на подсъдимия Д.Г.В. по административен ред, считано от 13.08.2018 година.

   ОСЪЖДА на основание чл. 189, ал. 3 от НПК обвиняемия Д.Г.В. да заплати в полза на Държавата, по сметка на ОД на МВР- Бургас, разноските по досъдебното производство в размер на 248,84 лв. /двеста четиридесет и осем лева и осемдесет и четири стотинки/.

 

    ПОСТАНОВЯВА приложеното веществено доказателство - 1 брой тестова касета „Drager DrugTest 5000“, с идентификационен номер ARJJ-0041, да остане по делото, като бъде унищожено след изтичане на срока за съхранение.

 

ПРЕДВИД одобряване на споразумението и на основание чл. 24, ал. 3 от НПК, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД  № 1535/2019 г. по описа на РС – Несебър.

Определенията, с които се одобрява споразумението и се прекратява производството не подлежат на обжалване и протестиране.

 

 

                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

След одобряване на постигнатото споразумение, съдът се занима с взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение и като намери, че са отпаднали основанията за същата, на основание чл. 309, ал. 4 от НПК

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия Д.Г.В. с ЕГН ********** мярка за неотклонение “ПОДПИСКА”.

Определението подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес, пред Окръжен съд- Бургас.

 

                                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

         

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 15,15 ч.

 

СЕКРЕТАР:                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: