Разпореждане по дело №101/2022 на Административен съд - Силистра

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 14 юни 2022 г.
Съдия: Павлина Димитрова Георгиева-Железова
Дело: 20227210700101
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 10 юни 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е    № 335

гр.Силистра, 14.06.2022 година

 

Административен съд гр.Силистра, в закрито заседание на четиринадесети юни, две хиляди двадесет и втора година, в състав: съдия П.Георгиева-Железова, разгледа жалбата по административно дело № 101 по описа на АС за 2022 г. гр.Силистра и, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл. 158 от АПК във вр. с чл. 150 и чл.151, чл.163,ал.2 от АПК- проверка редовността на жалбата, осигуряване право на писмен отговор.

Жалбоподателката С.К. ***, чрез адвокат С. оспорва Акт за установяване на задължения по декларация по чл. 107, ал. 3 от ДОПК № 1468-324 / 06.10.2017 г., издаден от старши експерт „Приходи“, потвърден с Решение № 005 / 22.02.2022 г. на заместник кмет-финанси при община Главиница, област Силистра,с който са определени местни данъци и такси.

В изпълнение на разпореждане от 01.04.2022 г. жалбоподателката е изправила нередовността на оспорването като на 13.04.2022 г. е представила изискуемо приложение - документ за платена държавна такса.

Проверка за своевременността на упражненото право на жалба:

Правото на жалба е своевременно упражнено в хипотезата на чл. 140, ал. 1 от АПК - удължаване на сроковете за обжалване при нередовно съобщаване (В потвърждаващото Решение на горестоящия контролен орган не е вписано изрично пред кой орган и в какъв срок същото може да се обжалва. В този случай срокът за оспорване на потвърдения административен акт е два месеца от получаване на акта. По преписката няма писмени доказателства за връчване на процесното Решение № 5 / 22.02.2022 г. на адресата, но когато и да е, то този ден е в рамките на относимия двумесечен срок, защото актът е издаден на 22.02.2022 г., а жалбата е подадена на 21.03.2022 г., т.е. един месец след издаване на акта).

Оспореният АУЗ е издаден от орган по приходите при Община Дулово и с него са установени задължения за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци,дължими за внасяне в приход на същата община.

На основание чл. 4, ал. 1 и чл. 28, ал. 5 от ЗМДТ компетентен да разгледа спорът по правилата на териториалната местна компетентност е Административен съд Силистра, чиито правомощия обхващат актовете на приходните органи на община Главиница,област–Силистра. В този смисъл се е произнесъл и Върховен административен съд по адм. дело № 5093 / 2022 г. по описа на ВАС по повод повдигнатия спор за подсъдност между АС-Силистра и АС-Варна.

Редът за оспорване на процесния акт, потвърден изцяло с акт на горестоящия орган, е този по ДОПК /Чл. 4, ал. 1 от ЗМДТ/ .

В изпълнение на разпореждане от 15.04.2022 г.по настоящото дело  административния орган е изпратил административната преписка за прилагане по делото. В нея обаче липсват решенията на ОбщС - Главиница за определяне промилите на ТБО за съответните периоди, наредбите за определяне на процесния данък и процесната такса.

Задължението за заплащане на ТБО е установено в закона, но възниква и се дължи ако общината реално извършва съответната дейност.

Реалното извършените на посочените по-горе услуги, съответстващи на четирите компонента на ТБО-сметосъбиране, сметоизвозване, депониране и почистване на обществени площи, са факти с правно значение. Доказателствената тежест за установяването им е на ответника. За същите по делото няма представени доказателства. Липсва заповед на кмета на община Главиница по чл. 63, ал. 2 от ЗМДТ с приложени доказателства за изпълнението на услугите спрямо територията,на която се намира таксуваният имот със съответни приложения за границите и позиционирането му в тези граници.На основание чл. 163, ал. 3 от АПК на ответника следва да се укаже, че посочените факти са с правно значение и за установяването им по делото няма представени доказателства.

В изпълнение на задълженията по чл. 154 от АПК административният съд конституира страните служебно.В производството по оспорване на потвърден АУЗД надлежни страни се явяват: издателят на потвърждаващия акт и адресатът на акта.

На основание чл. 163, ал. 2 от АПК на ответника следва да се даде възможност за писмен отговор.

            Така мотивиран, Административен съд гр. Силистра

 

Р А З П О Р Е Д И:

 

ПОСОЧВА КАТО КОНСТИТУИРАНИ следните страни по АД № 101 / 2022 г. по описа на АС-Силистра:

Жалбоподател – С.К.К. ***;

Ответник – Заместник-кмет на община Главиница, ресор „Финанси“ на община Главиница;

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 7-дневен срок от съобщението, да представи по делото:

1/ Схема за структурата на общинската администрация, от която да е видно заместник-кметът на общината Главиница с ресор“Финанси“ изпълнява ли функциите на ръководител на звеното  за местни приходи;

2/ Решение на ОбщС-Главиница за определяне промилите на ТБО за съответните периоди;

3/ действащите към съответните правно-значима години наредби на ОбщС-Главиница за определяне на процесния данък, респ. такса;

4/ Заповеди на кмета на община Главиница за определяне на служители, компетентни да издават актове за установяване на местни данъци и такси;

УКАЗВА на ответника, че в 14-дневен срок от получаване на съобщението, може да подаде писмен отговор.

УКАЗВА на ответника, че негова е доказателствената тежест да установи реалното извършване на услугите по чл. 62 от ЗМДТ – сметосъбиране, сметоизвозване, поддържане чистотата на териториите за обществено ползване на територията на с. Зафирово, в която се намира таксувания имот, обезвреждане на битовите отпадъци и поддържане на депо за битови отпадъци и други съоръжения за обезвреждане чрез всички допустими от закона доказателства,каквито по делото няма представени.

Насрочва съдебно заседание за 14.07.2022 г. от 10 часа, за която дата да се призоват страните.

Разпореждането не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                                           СЪДИЯ:………………….