Решение по дело №181/2020 на Административен съд - Стара Загора

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 16 юли 2020 г.
Съдия: Ирена Илкова Янкова
Дело: 20207240700181
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 16 юни 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                  

                              Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е                                                                                          

         

                   233    16.07.2020 година   град Стара Загора

 

               В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на девети юли през две хиляди и двадесета година в състав:

                         

                                                 Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

                                                                                                                                       Членове:     ИРЕНА ЯНКОВА      

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретар Зорница Делчева        

и с участието на прокурор Петя Драганова   

като разгледа докладваното от  съдия  ИРЕНА ЯНКОВА   КАН дело № 181 по описа  за 2020 год., за да се произнесе съобрази следното:              

           

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.   

Производството е образувано по касационна жалба на Териториална дирекция на НАП гр.Пловдив, подадена от представител по пълномощие ст.юрисконсулт А.Л. против  Решение № 168/11.03.2020 г., постановено по АНД № 3499 по описа за 2019 година на Старозагорския районен съд. Съдът е отменил Наказателно постановление № 449671-F494985/18.07.2019 г., издадено от директора на Офис за обслужване Стара Загора при ТД НАП-Пловдив, с което на "МСД ХЕЛАС" ЕООД гр. Стара Загора е била наложена имуществена санкция в размер на 500 лева на основание чл. 261, ал.1, предложение второ  от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/ за извършено нарушение на чл. 92, ал.2 от ЗКПО с искане да бъде отменено обжалваното решение на Старозагорския районен съд и след решаване на делото по същество от касационната инстанция, потвърдено първоначално оспореното НП на компетентния орган по приходите. Счита се, че в нарушение на материалния закон, съдът е приел, че в хода на административнонаказателното производство е допуснато съществено процесуално нарушение – при описание на нарушението не било отразено кога точно била подадена годишната данъчна декларация от дружеството. Неправилни били изводите, че тази непълнота ограничавало правото на защита на привлеченото към административно наказателна отговорност лице. В противоречие с приложимите правни норми било прието, че липсвал елемент от състава на нарушението,  а именно кога била подадена процесната декларация. С подборно изложените в касационната жалба мотиви моли оспореното решене да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което Наказателно постановление № 449671-F494985/18.07.2019 г., издадено от директора на Офис за обслужване Стара Загора при ТД НАП-Пловдив, да бъде потвърдено като законосъобразно.  

       Ответникът по касация "МСД ХЕЛАС" ЕООД гр. Стара Загора не изпраща представител и не взема становище по подадената касационна жалба.

       Представителят на Окръжна прокуратура гр. Стара Загора дава мотивирано заключение, че оспореното решение е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, като се потвърди издаденото наказателно постановление, като законосъобразно.

       Касационната жалба е подадена в установения със закона срок и от надлежна страна, съгласно чл. 210, ал. 1 от АПК, поради което е ПРОЦЕСУАЛНО ДОПУСТИМА.

      Административен съд - гр. Стара Загора, като провери данните по делото във връзка с оплакванията в касационната жалба и извърши проверка по чл. 218 от АПК, във връзка с чл. 63, ал. 1, изр. 2 от ЗАНН, намира същата за ОСНОВАТЕЛНА, по следните съображения:

 Районният съд е установил следната фактическа обстановка:  в качеството си  на данъчно задължено лице "МСД ХЕЛАС" ЕООД гр. Стара Загора не е подало в законоустановения срок – до 31 март на следващата година тоест до 01.04.2019 година годишната данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО за данъчния резултат и дължимия годишен данък за 2018 година. Според АНО за 2018 година ДЗЛ е осъществявало дейност по смисъла на Закона за счетоводството и декларираният годишен корпоративен данък за внасяне е в размер на 41,47 лева. Декларацията е подадена по електронен път на 11.06.2019 година. Нарушението е извършено   на 01.04.2019 година.

Районният съд е отменил оспореното наказателно постановление на формално основание. Според мотивите на съда  в хода на административно наказателното производство били допуснати съществени нарушения на административнонаказателните правила. АНО бил допуснал непълнота при описание на нарушението. Нито в АУАН , нито в НП не било отразено кога точно е подадена годишната данъчна декларация по чл. 92 по ЗКПО за 2018 година от дружеството, с оглед на което е приел, че НП  не отговаря на императивните изисквания на чл. 57,ал.1, т.5 от ЗАНН и на това основание е отменил НП поради ограничаване на правото на защита на привлеченото към административно наказателна отговорност лице.

 

 Решението на районният съд е постановено в противоречие и при неправилно приложение на материалния закон

 В разпоредбата на чл. 92, ал.1 от ЗКПО е установено задължение за данъчнозадължените лица, които се облагат с корпоративен данък, да подадат годишна данъчна декларация по образец за данъчния финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък. Съгласно чл. 92, ал.2 от ЗКПО, годишната данъчна декларация се подава в срок до 31 март на следващата година в териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по регистрация на данъчнозадълженото лице. Релевантно за изпълнението на хипотезата на разпоредбата е фактическото подаване на декларация по утвърден образец. Аргумент в тази насока може да се изведе и от разпоредбата на чл. 261, ал. 1 от ЗКПО, където са предвидени няколко състав на нарушения на този закон, а именно данъчно задължено лице по ЗКПО ако не подаде декларация, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства. Неизпълнението на тези задължения от данъчнозадължено лице съставлява административно нарушение, съгласно чл. 261 от ЗКПО, и то се наказва с налагане на имуществена санкция.

Съдът не констатира също, че при издаването на обжалваното наказателно постановление също  са допуснати съществени процесуални нарушения. То е издадено от компетентен орган в рамките на законоустановения срок и при съблюдаване на изискванията на чл. 57 от ЗАНН. От съдържанието на наказателното постановление е видно, че е налице   пълно съответствие между описанието на вмененото на дружеството  нарушение и приложената санкционна норма. Изрично в НП е посочено, че годишната данъчна декларация е подадена от ДЗЛ на 11.06.2019 година по електронен път. С оглед на което се явява неверен извода, че е налице непълнота при описание на нарушението – неподаване в срок на годишна данъчна декларация.

По същество, съдът намира, че е осъществен съставът на нарушението, уредено в  чл. 261, ал. 1, предл. 2 от ЗКПО. "МСД ХЕЛАС" ЕООД гр. Стара Загора е данъчно задължено лице по ЗКПО – арг. от чл. 2, ал. 1, т. 1, вр. чл. 3 от ЗКПО. Срокът за подаване на ГДД за финансовата 2018 г. е 01.04.2019 г., а санкционираното лице е подало ГДД на 11.06.2019 г.  С оглед изхода на делото на касатора следва да се присъдят съдебно-деловодни разноски за юрисконсултско възнаграждение за двете инстанции в размер  на 160 / сто и шестдесет/ лева.

 

Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. второ във вр. с чл.222, ал.1 от АПК, Старозагорският административен съд

 

,

                                                                                                          

Р     Е     Ш     И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 168/11.03.2020 г.,постановено по АНД № 3499 по описа за 2019 година на Старозагорския районен съд и вместо него постановява:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 449671-F494985/18.07.2019г., издадено от директора на Офис за обслужване Стара Загора при ТД НАП-Пловдив, с което на "МСД ХЕЛАС" ЕООД гр. Стара Загора е  наложена имуществена санкция в размер на 500 лева на основание чл. 261, ал.1, предложение второ  от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/ за извършено нарушение на чл. 92, ал.2 ЗКПО.

 

ОСЪЖДА "МСД ХЕЛАС" ЕООД гр. Стара Загора да заплати на Национална агенция по приходите гр. София съдебно-деловодни разноски в размер на 160 /сто и шестдесет/ лева.

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                    

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                                         ЧЛЕНОВЕ: 1.  

                                                                                          

                                                                                                              2..