Решение по дело №314/2019 на Районен съд - Белоградчик

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 20 август 2019 г. (в сила от 20 август 2019 г.)
Съдия: Антон Еленков Антов
Дело: 20191310100314
Тип на делото: Частно гражданско дело
Дата на образуване: 7 юни 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                       Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                                20.08.2019 г.                                      гр.Белоградчик

                                         В  ИМЕТО  НА   НАРОДА

Белоградчишкият  районен съд                                                              втори състав

На двадесети август                                          две хиляди  и деветнадесета година

В публичното заседание в  следния състав: 

                                                                                      Районен съдия : Антон Антов

Секретаря Жанета Еленкова,

като разгледа докладваното от съдия Антов

гр.дело № 314 по описа за 2019 година, 

и за да се произнесе съдът взе предвид следното:

              Производството е по реда на 530 ГПК, във вр. с чл. 51, ал. 1 от Закона за наследството.

             В предявената от  Банка ДСК ЕАД – гр. София, район Оборище, ул. „Московска” № 19, ЕИК ********* молба се излага : Съгласно договор за кредит за текущо потребление, сключен на 11.01.2017 г., Банка ДСК ЕАД, е отпуснала потребителски кредит в размер на 10 000.00 лв. на Б. А. И., с ЕГН **********. Вследствие от нередовното обслужване на кредита, поради забава в плащанията задължението е станало изискуемо и е налице основание за ангажиране имуществената отговорност на кредитополучателя.

Б. А. И. е починал на 17.03.2019 г.

От у-ние за наследници от 13.06.2019г. на Община-Чупрене, се установява, че наследници по закон на починалия кредитополучател са : В.Б.А., С.Б.К., П.Б.Т. и Л.Б.А. – синове и дъщери на наследодателя.

Поради това, на осн. чл.51 ал.1 от ЗН моли съда да призове лицата, които имат право да наследяват като им се определи срок, за да заявят дали приемат наследството на починалия или се отказват от него.

             С определение от 17.06.2019г., съдът е определил срок на заинтересованите страни – най-късно до приключване на заседанието по делото – на 20.08.2019г., да заявяват приемат ли наследството на Б. А. И. или се отказват от него.  

             Заинтересованата страна С.Б.К. в съдебно заседание заяви пред съда, че се отказва от наследството на своя наследодател Б. А. ***, починал на 17.03.2019г.

Заинтересованите страни – В.Б.А., П.Б.Т. и Л.Б.А. редовно призовани не се явяват в съдебно заседание. В определения от съда срок не са отговорили приемат ли или се отказват от наследството на Б. А. И..

             Съдът, преценявайки събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна:

    В потвърждение на изложеното в молбата, по делото е представен Договор за кредит  за текущо потребление от 11.01.2017 г., по силата на който „Банка ДСК” ЕАД, е отпуснала потребителски кредит в размер на 10 000.00 лв. на кредитополучателя Б. А. И., с ЕГН **********.

Б. А. И. е починал на 17.03.2019 г.

Правният интерес на молителя се обуславя от качеството кредитополучател на наследодателя и наличието на изискуеми вземания.

С оглед изложеното, съдът намира, че молителят „Банка ДСК” ЕАД е заинтересовано лице по смисъла на чл.51 ал.1 ЗН .           

             Наследника на починалия кредитополучател – С.Б.К. се отказва от наследството му и този отказ следва да бъде вписан в книгата за приемане и отказ от наследство  на РС – Белоградчик по чл. 49, ал.1 ЗН.

             Наследниците на починалия кредитополучател Б. А. Илиев – В.Б.А., П.Б.Т. и Л.Б.А. не се явяват в съдебно заседание, в определения от съда срок не са отговорили приемат ли или се отказват от наследството на Б. А. И..

С изтичането на  определения от съда срок с определение от 17.06.2019г. се погасява правото им да приемат наследството на Б. А. И. и на осн. чл. 51 ал.2 ЗН в особената книга по чл. 49 ал.1 ЗН следва да се впише, че същите губят правото си да приемат наследството на Б. А. И..

        Водим от горното и на осн. чл. 51 от ЗН и чл. 537 ал.1 от ГПК, съдът

 

                                         Р  Е  Ш  И

 

            ДА СЕ ВПИШЕ в книгата за приемане и отказ от наследство при Районен съд – Белоградчик, че С.Б.К. с ЕГН ********** *** СЕ ОТКАЗВА ОТ  НАСЛЕДСТВОТО, останало от Б. А. И., с ЕГН **********,***, починал на 17.03.2019 г.

 

           ДА СЕ ВПИШЕ в книгата за приемане и отказ от наследство при Районен съд – Белоградчик, че В.Б.А. с ЕГН ********** *** ГУБИ ПРАВОТО СИ ДА ПРЕМЕ НАСЛЕДСТВОТО, останало от Б. А. И., с ЕГН **********,***, починал на 17.03.2019 г.

 

            ДА СЕ ВПИШЕ в книгата за приемане и отказ от наследство при Районен съд – Белоградчик, че П.Б.Т. с ЕГН ********** *** ГУБИ ПРАВОТО СИ ДА ПРЕМЕ НАСЛЕДСТВОТО, останало от Б. А. И., с ЕГН **********,***, починал на 17.03.2019 г.

 

            ДА СЕ ВПИШЕ в книгата за приемане и отказ от наследство при Районен съд – Белоградчик, че Л.Б.А. с ЕГН ********** *** ГУБИ ПРАВОТО СИ ДА ПРЕМЕ НАСЛЕДСТВОТО, останало от Б. А. И., с ЕГН **********,***, починал на 17.03.2019 г.

    На осн. чл. 537, ал.1 ГПК, решението не подлежи на обжалване.

       

                                                                       Районен съдия :