Решение по дело №635/2020 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 1087
Дата: 9 април 2020 г. (в сила от 9 април 2020 г.)
Съдия: Георги Димитров Димитров
Дело: 20205330100635
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 16 януари 2020 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№ 1087/  09.04.2020 г., гр. Пловдив

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЛОВДИВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, IІ бр. състав, в открито съдебно заседание на двадесет и седми февруари 2020 г., в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: ГЕОРГИ ДИМИТРОВ

секретар ЦВЕТА ВАСИЛЕВА

**********************************************************************

По изложените съображения, съдът

 

Р Е Ш И :

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 127,ал.1 от СК, което да се счита неразделна част от настоящото решение, както следва:

 1.СТРАНИТЕ се споразумяват родителските права върху децата А.Л. Ф., ЕГН**********, роден на дата *** г. и Й.Л.Ф. , ЕГН **********, родена на дата *** година да се предоставят на тяхната майка Г.Р.Р., ЕГН **********. ОПРЕДЕЛЯ се местоживеене на двете деца в дома на майката с адрес : град *************************, ет. ****, ап.****. Жилището има всички необходими условия / битови и социални/ за нормален живот и развитие на двете деца.

1.2.Страните се споразумяват бащата Л.М.Ф., ЕГН ********** да осъществява режим на лични отношения с детето А.Л. Ф., ЕГН**********, роден на дата *** г., разбито по периоди по следния начин :

1.2.1. До навършване на пет години на детето А.Л. Ф., ЕГН**********, роден на дата *** г , което ще се случи на дата 12.07.2021 - дванадесети юли две хиляди двадесет и първа година, срещите ще се осъществяват в присъствието на майката Г.Р.Р., ЕГН ********** по следния начин :

- Всяка първа и трета седмица от месеца в събота от 10.00 - десет часа до

18.0        - осемнадесет часа, без преспиваме при бащата и на следващия ден неделя от

10.0         - десет часа до 18.00 - осемнадесет часа. Първата седмица от месеца ще се счита тази, в която има пълни седем дни от седмицата.

1.2.2.              След навършване на пет години на А. Ф. за период от 13.07.2021 - тринадесети юли две хиляди двадесет и първа година и за в бъдеще, режимът на лични отношения ще се осъществява по следния начин:

- Всяка първа и трета седмица от месеца в събота от 10.00 - десет часа до 18.00 - осемнадесет часа в неделя на следващия ден с преспиване при бащата, както и 30 - тридесет дни / два пъти по петнадесет дни / от лятната ученическа ваканция, които да не съвпадат с платения годишен отпуск на майката . Отделно от това, бащата ще взима при себе си детето за 50 % - петдесет процента от Пролетната ученическа ваканция и от Коледната/ зимна / ученическа ваканция . Първата седмица от месеца ще се счита таз^, в която има пълни седем дни от седмицата.

 

-  Всяка година на дата 27.10 - двадесет и седми октомври - Рожден ден на бащата , детето А. Ф. ще бъде със своя баща, ще празнуват заедно и ще преспива в неговия дом.

-  Страните се споразумяват , че ще разделят Пролетната ученическа ваканция и Коледната / зимната / ученическа ваканция по равно, така че двете деца да бъдат със своя баща 50 % - петдесет процента и със своята майка другите 50 % от двете ваканции. Тъй като, същите се определят всяка учебна година като време в Официален сайт на МОН на РБ, родителите се договорят за следното: Майката Г.Р. поема задължението до датата 01.03. - първи март всяка година да уведоми писмено бащата Л.Ф. кога ще ползва своя платен годишен отпуск, като двамата допълнително в писмено споразумение ще уточнят кога всеки от тях ще ползва своите 50 % - петдесет процента от Пролетната и Зимната ученически ваканции и кога бащата ще вземе децата през лятната ученическа ваканция с цел да организират почивките си.

1.2.3.  До навършване на пет години на детето Й.Л.Ф. , ЕГН **********, родена на дата *** г. , което ще се случи на дата 08.08.2024 - осми август две хиляди двадесет и четвърта година, срещите ще се осъществяват в присъствието на майката Г.Р.Р.. ЕГН ********** по следния начин :

-      Всяка първа и трета седмица от месеца в събота от 10.00 - десет часа до

18.0        - осемнадесет часа, без пресилване при бащата и на следващия ден неделя от

10.0         - десет часа до 18.00 - осемнадесет часа. Първата седмица от месеца ще се счита тази, в която има пълни седем дни от седмицата.

1.2.4.  След навършване на пет години на Й.Ф. за период от 09.08.2024 - девети август две хиляди двадесет и четвърта година и за в бъдеще, режимът на лични отношения ще се осъществява по следния начин:

-Всяка първа и трета седмица от месеца в събота от 10.00 - десет часа до 18.00 - осемнадесет часа в неделя на следващия ден с преспиване при бащата, както и 30 - тридесет дни / два пъти по петнадесет дни / от лятната ученическа ваканция, които да не съвпадат с платения годишен отпуск на майката. Отделно от това, бащата ще взима при себе си детето за 50 % - петдесет процента от Пролетната ученическа ваканция и от Коледната / зимна / ученическа ваканция. Първата седмица от месеца ще се счита тази, в която има пълни седем дни от седмицата.

-Всяка година на дата 27.10 - двадесет и седми октомври - Рожден ден на бащата , детето Й.Ф. ще бъде със своя баща, ще празнуват заедно и ще преспива в неговия дом.

- Страните се споразумяват , че ще разделят Пролетната ученическа ваканция и Коледната / зимната / ученическа ваканция по равно, така че двете деца да бъдат със своя баща 50 % - петдесет процента и със своята майка другите 50 % от двете ваканции. Тъй като, същите се определят всяка учебна година като време в Официален сайт на МОН на РБ, родителите се договорят за следното: Майката Г.Р. поема задължението до датата 01.03. - първи март всяка година да уведоми писмено бащата Л.Ф. кога ще ползва своя платен годишен отпуск, като двамата допълнително в писмено споразумение ще уточнят кога всеки от тях ще ползва своите 50 % - петдесет процента от Пролетната и Зимната ученически ваканции и кога бащата ще вземе децата през лятната ученическа ваканция с цел да организират почивките си.

СТРАНИТЕ се споразумяват, че режимът на лични отношения баща — деца може да бъде осъществяван извън посочения по - горе начин с допълнително споразумение и при наличйе на съгласие на двамата родители.

2.1 Бащата Л.М.Ф., ЕГН ********** ще заплаща издръжка за своето малолетно дете - А.Л. Ф., ЕГН**********, роден на дата *** г, чрез неговата майка и законен представител Г.Р.Р., ЕГН ********** в размер на по 200 - двеста лева, начиная от дата 01.04.2020г. - първи април две хиляди и двадесета година до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за забава. Издръжката ще бъде превеждана по банков път или чрез пощенски запис всеки месец от първо до десето число на текущия месец.

Страните се споразумяват, че извън посочената по - горе сума от 200 - двеста лева, бащата ще заплаща 50 % - петдесет процента всеки месец от допълнителните разходи на детето за спорт, изучаване на чужд език, помагала и консумативи в учебен процес, Зелено училище, Синьо училище / лагер по време на лятната ваканция / и други занимания, определени от родителите. Останалата част от сумата от 50 % ще се заплаща от майката на детето, като същата до края на всеки текущ месец е длъжна да уведоми бащата какво е заплатила, за да й възстанови той от своя страна 50 % - петдесет процента от всяко направеното плащане за детето им, съобразно уговореното по - горе. Сумата от 50 % ще бъде заплаща от бащата до края на следващия месец.

Бащата Л.М.Ф., ЕГН ********** се задължава да заплати за период от 01.04.2020 — първи април две хиляди и двадесета година до дата 01.04.2021- първи април две хиляди двадесет и първа година / една година / всички дължими такси за обучението на детето си А.Л. Ф., които сега възлизат на 600 - шестстотин лева всеки месец в **********************”- гр. *********, която то посещава и в момента.

2.2. Бащата Л.М.Ф., ЕГН ********** ще заплаща издръжка за своето малолетно дете - Й.Л.Ф. , ЕГН **********, родена на дата *** г. , чрез нейната майка и законен представител  Г.Р.Р., ЕГН ********** в размер на по 200 - двеста лева, начиная от дата 01.04.2020г. - първи април две хиляди и двадесета година до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за забава. Издръжката ще бъде превеждана по банков път или чрез пощенски запис всеки месец от първо до десето число на текущия месец.

Страните се споразумяват, че извън посочената по — горе сума от 200 - двеста лева, бащата ще заплаща 50 % - петдесет процента всеки месец от допълнителните разходи на детето за спорт, изучаване на чужд език, помагала и консумативи в учебен процес, Зелено училище, Синьо училище / лагер по време на лятната ваканция / и други занимания, определени от родителите. Останалата част от сумата от 50 % ще се заплаща от майката на детето, като същата до края на всеки текущ месец е длъжна да уведоми бащата какво е заплатила, за да й възстанови той от своя страна 50 %- петдесет процента от всяко направеното плащане за детето им, съобразно уговореното по - горе. Сумата от 50 % ще бъде заплаща от бащата до края на следващия месец.

С настоящото споразумение двете страни уреждат своите лични отношения и

заявяват,че са уведомени за всички юридически последици от сключването му , както и че същото има сила на изпълнително основание по чл.404 от 1 ПК. Всеки от тях ще поеме следващата му се държавна такса по Тарифа № 1 към ЗДТ.

ОСЪЖДА  Л.М.Ф., ЕГН ********** ***  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ПдРС сумата от  288,00 лв. (двеста осемдесет и осем) лева, представляваща държавна такса за настоящото производство.

Решението не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ : /п/ Георги Димитров

 

Вярно с оригинала!

КЯ