Присъда по дело №129/2013 на Районен съд - Тополовград

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 19 ноември 2013 г. (в сила от 5 декември 2013 г.)
Съдия: Иван Христов Христов
Дело: 20132320200129
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 9 октомври 2013 г.

Съдържание на акта

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

   109                        19.11.2013 г.     гр. ТОПОЛОВГРАД

 

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

          ТОПОЛОВГРАДСКИЯТ районен съд на деветнадесети ноември  през две хиляди и тринадесета  година, в открито съдебно заседание в следния състав:

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВАН Х.

 

при СЕКРЕТАР: Ст. С.

В присъствието на ПРОКУРОРА:  Н.МИХАЛЕВА

 

Като разгледа докладваното от съдията

НОХД-БП  № 129 по описа за 2013  г.

 

                                      П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА  подс. Й.Д.И. – роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, неосъждан, с ЕГН **********

 

ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че    

          на 04.10.2013 г. около 14.30 часа в гр.Тополовград, по ул. ”Васил Левски” управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Шкода”, модел „Фабия”, с рег. *******,  с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,67 на хиляда, установено по надлежния ред – чрез изпробване с техническо средство „ Алкотест Дрегер 7510” с фабричен № ARDN 0086, тариран,

 

ПОРАДИ КОЕТО и на основание чл.343б, ал.1 от НК и чл. 55  ал. 1 т. 2, буква „б” от НК   ГО ОСЪЖДА на наказание ПРОБАЦИЯ с пробационни мерки по чл. 42 а, ал. 2, т. 1, 2 и 6 от НК: „задължителна регистрация по настоящ адрес”***, за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител два пъти седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА и „безвъзмезден труд в полза на обществото” – 100 часа в рамките на ЕДНА ГОДИНА.

 

На основание чл. 343 г. от НК ЛИШАВА подс. Й.Д.И. от правото да управлява МПС за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, считано от 04.10.2013 г.

 

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране  пред ЯОС в 15-дневен срок от днес.

 

                  

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                       

           

 

МОТИВИ:

 

Обвинението против подс. Й.Д.И. *** е за престъпление по чл. 343 б, ал. 1 от НК  за това, че на 04.10.2013 г. около 14.30 часа в гр.Тополовград, по ул. ”Васил Левски” управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Шкода”, модел „Фабия”, с рег. *******,  с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,67 на хиляда, установено по надлежния ред – чрез изпробване с техническо средство „ Алкотест Дрегер 7510” с фабричен № ARDN 0086, тариран.

          В с.з. представителят на ТРП поддържа обвинението срещу подсъдимия, като пледира, че то е доказано по безспорен и несъмнен начин и се подкрепя от събрания доказателствен материал. Поради това моли съда да постанови присъда, с която да признае подсъдимия за виновен по обвинението и му наложи наказание  при условията на чл. 55 от НК и да замени наказанието „лишаване от свобода” с „пробация”, като му бъдат определени задължителните мерки по т. 1 и 2 на чл. 42 а от НК за срок от осем месеца, и „безвъзмезден труд в полза на обществото” – 100 часа в рамките на една година. Представителят на прокуратурата пледира на основание чл. 343 г от НК подсъдимият да бъде лишен от право да управлява МПС за срок от шест месеца, считано от 04.10.2013 г. – от датата на издаване на заповедта за прилагане на ПАМ, с която временно е отнето свидетелството за управление до решаване на въпроса за отговорността.

Подсъдимият се явява лично в с.з., не оспорва обвинението,  признава се за виновен и се възползва от правото си да не дава обяснения. По отношение на наказанието моли съда да му наложи наказание „пробация”.

Съдът след като прецени събраните по делото доказателства и взе предвид становищата на страните, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

На 04.10.2013 г. подс. Й.И. около 14.30 часа в гр. Тополовград по ул. „В.Левски” е управлявал МПС – л.а. марка „Шкода Фабия” с № ******, когато е бил спрян за проверка от свидетелите Д.П. и Г.Г. – и двамата служители на РУП – Тополовград. Свидетелите били на работа когато видели, че водачът на горепосочения автомобил не спрял на пътен знак Б2 – „спри, осигури предимство” и затова са го спрели за проверка. Установили самоличността на подсъдимия и у служителите на полицията се породили съмнения, че подс. И. шофирал след употреба на алкохол, поради което извикали колегата си от КАТ      - св. Я.Д. – мл.автоконтрольор при РУП – Тополовград. Подс. И. бил изпробван от служителите на полицията за употреба на алкохол с техническо средство „ Алкотест Дрегер 7510” с фабричен № ARDN 0086, тариран, като уредът отчел и фиксирал стойност 1,67 на хиляда алкохол. Подсъдимият признал пред полицаите, че е изпил около 1 литър бира. На подс. Й.И. е бил съставен АУАН № 228094 от 04.10.2013 г., с който било иззето свидетелството за управление, контролният талон и свидетелството за регистрация на МПС. Актът е бил предявен на подсъдимия и същият го е подписал без възражения. Бил е предложен талон за медицинско изследване на кръвта, който подсъдимият отказал. От извършената по делото справка от КАТ – Шумен се установява, че подсъдимият е правоспособен водач и има налагани наказания по ЗДвП. Със заповед за ПАМ от 04.10.2013 г. е било отнето временно свидетелството за управление на МПС на подсъдимия.

Така установената фактическа обстановка  се подкрепя от събраните по делото гласни доказателства – показанията на свидетелите, които съдът кредитира изцяло, тъй като същите са обективни, непротиворечащи и взаимно допълващи се. В подкрепа на така установената обстановка са и обясненията на подсъдимия.

Съдът кредитира и писмените доказателства по делото, тъй като същите са документи, издадени в съответната форма и ред.

          На основата на така установената фактическа обстановка съдът достигна до следните правни изводи:

Безспорно по делото се установи, че подс.  И. от обективна страна на 04.10.2013 г. около 14.30 часа в гр.Тополовград, по ул. ”Васил Левски” управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Шкода”, модел „Фабия”, с рег. ********,  с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,67 на хиляда, установено по надлежния ред – чрез изпробване с техническо средство „ Алкотест Дрегер 7510” с фабричен № ARDN 0086, тариран.

          От субективна страна деянието е извършено виновно, при пряк умисъл – деецът е съзнавал общественоопасния характер на деянието си, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал тяхното настъпване.

          При определяне вида и размера на наказанието съдът се съобрази със следното:

          За извършеното от подс. И. деяние по чл.343б, ал.1 от НК се предвижда наказание „лишаване от свобода” до една година.

    В настоящият случай, съдът определи наказанието при условията на чл. 55 ал.1 от НК, и като взе предвид младата възраст на подсъдимия, съдействието му за разкриване на обективната истина по делото и степента на обществена опасност на деянието и дееца, и като прие наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства, замени наказанието „лишаване от свобода” с „пробация”. Конкретните пробационни мерки са „задължителна регистрация по настоящ адрес” с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично за срок от шест месеца, „задължителни периодични срещи с пробационен служител” също за срок от шест месеца и „безвъзмезден труд в полза на обществото” – 100 часа в рамките на една година.

Съдът наложи наказание лишаване от право да управлява МПС на подсъдимия за срок от шест месеца, считано от 04.10.2013 г.

Съдът счита, че така определеното наказание отговаря на целите на наказанието, предвидени в чл.36 ал.1 от НК, а именно да се поправи и превъзпита осъдения към спазване на законите и добрите нрави, да му се въздейства предупредително и да му се отнеме възможността да върши други престъпления, а така също това наказание ще въздейства възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.

 

          Ръководен от гореизложеното съдът постанови присъдата си.

 

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: