Споразумение по дело №109/2020 на Районен съд - Горна Оряховица

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 11 февруари 2020 г. (в сила от 11 февруари 2020 г.)
Съдия: Христо Попов
Дело: 20204120200109
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 5 февруари 2020 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

гр. Г. О., 11.02.2020 година

 

РАЙОНЕН СЪД – Г. О., ДЕВЕТИ СЪСТАВ, в публично съдебно заседание на единадесети февруари две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХРИСТО ПОПОВ

                                      

при участието на секретаря Цветомира Николова и прокурор Г. Н., сложи за разглеждане НОХД № 109 по описа за 2020 година, докладвано от съдия Попов.

 

          На именното повикване в 13,30 часа се явиха:

 

Районна прокуратура – Г. О., редовно призована, се представлява от прокурор Г. Н.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ А.Й.М., редовно призован, се явява лично и с адв. Д.Д. от ВТАК, редовно упълномощен.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

 

Адв. Д.: Да се даде ход на делото.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Снема самоличността на обвиняемия, както следва:

 

А.Й.М., роден на *** г. в гр. Г. О., българин, български гражданин, с постоянен адрес:*** и настоящ адрес:***, със средно образование, неженен, ЕГН: **********, неосъждан.

 

Съдът РАЗЯСНИ на обвиняемия правото му да поиска отвод на състава на съда, съдебния секретар и прокурора.

 

ПРОКУРОРЪТ: Не възразявам срещу състава на съда и секретаря. Нямам искания. Да се даде ход на съдебното следствие.

 

Адв. Д.: Не възразявам срещу състава на съда, прокурора и секретаря. Нямам искания. Да се даде ход на съдебното следствие.

 

СЪДЪТ

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ.

ДОКЛАДВА внесено споразумение от Районна прокуратура - Г. О.за решаване на наказателното производство, постигнато по реда на чл. 381 и следващите от НПК между прокурор от Районна прокуратура - Г. О. и адв. Д.Д. от ВТАК, като защитник на обвиняемият А.Й.М..

 

ПРОКУРОРЪТ ПРОЧИТА ПРОЕКТА ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ.

 

ПРОКУРОРЪТ: Това са параметрите. Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала, съобразено е с обществената опасност на деянието и дееца, и моля да го одобрите.

 

Адв. Д.: Действително сме постигнали внесеното пред вас споразумение с изложените параметри. Както каза прокурорът, споразумението е съобразено с обществената опасност на деянието и дееца. Считам, че същото не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

 

Съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

РАЗЯСНЯВА на обвиняемия последиците от решаване на делото със споразумение.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбрах какви са последиците от решаване на делото със споразумение.

         

Съдът на основание чл. 382, ал. 4 от НПК

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ЗАПИТВА обвиняемия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях, съгласен ли е с предвиденото в споразумението наказание, отказва ли се от съдебно разглеждане на делото по общия ред, доброволно ли е подписал споразумението.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбрах обвинението. Признавам се за виновен. Разбрах какви са последиците от споразумението. Съгласен съм с тези последици. Съгласен съм със съдържанието на споразумението. Подписал съм го доброволно. Отказвам се от съдебно разглеждане на делото по общия ред. Уведомен съм, че одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

 

Съдът на основание чл. 283 от НПК

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ПРОЧИТА И ПРИЕМА като писмени доказателства писмените материали по БП № 54/2020 г. по описа на РУ – Горна Оряховица, актуална справка за съдимост на обвиняемия с рег. № 148/06.02.2020 г. на Бюро съдимост при Районен съд – Горна Оряховица.

 

Съдът на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ВПИСВА в съдебния протокол окончателния текст на споразумението.

 

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

 

 

Днес, 11.02.2020 г., в град Г. О.между Г. Н. –прокурор при Районна прокуратура – Г. О., от една страна, и обвиняемия А.Й.М. и неговия защитник – адв. Д.Д. от ВТАК, от друга страна, се сключи следното споразумение за решаване на НОХД № 109/2020 г. по описа на Районен съд - Г. О.:

 

А.Й.М., роден на *** г. в гр. ...., българин, български гражданин, с постоянен адрес:*** и настоящ адрес:***, със средно образование, неженен, ЕГН: **********, неосъждан, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че на 26.01.2020 г. в гр. Г. О., управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Опел”, модел „Мовано” с peг. № ...., с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,43 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510” с фабр. № ARBB 0084 престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Деянието е извършено виновно, при форма на вината  пряк  умисъл и не са причинени имуществени вреди.

За горното деяние и на основание чл. 343б, ал. 1 от НК, във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 и чл. 36 от НК, А.Й.М., ЕГН: **********, се СЪГЛАСЯВА да му бъде наложено наказание ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наложеното наказание ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА се ОТЛАГА за срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК на А.Й.М., ЕГН: **********, НЕ СЕ НАЛАГА по-лекото наказание ГЛОБА, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

На основание чл. 67, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК възпитателните грижи спрямо А.Й.М., ЕГН: **********, през изпитателния срок се възлагат на полицейския инспектор по местоживеенето на лицето в гр. Горна Оряховица.

На основание чл. 343г, във вр. с чл. 343б, ал. 1 от НК А.Й.М., ЕГН: **********, се СЪГЛАСЯВА да му бъде наложено наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, считано от датата на реално отнемане на СУМПС.

 

 

А.Й.М., ЕГН: **********, декларира, че се отказва от по-нататъшно съдебно разглеждане на делото по общия ред, както и че е уведомен за това, че одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

 

 

С П О Р А З У М Е Л И   С Е :

 

 

 

ПРОКУРОР: ____________                  ЗАЩИТНИК: ______________                                                 

 

 

 

                                                                   ОБВИНЯЕМ:______________

 

 

ПРОКУРОРЪТ: Предлагам да одобрите споразумението.

 

Адв. Д.: Моля да одобрите споразумението.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Подписах доброволно споразумението. Моля да го одобрите.

 

Съдът намира, че са налице предвидените в закона предпоставки за решаване на делото със споразумение. Срещу обвиняемия е повдигнато обвинение за престъпление, за което законът допуска реализиране на наказателната отговорност по съкратен ред – чрез споразумение. С деянието не са причинени съставомерни имуществени вреди. Постигнатото между страните споразумение е пълно – съдържа съгласие по всички въпроси, посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 от НПК. Съдържанието на споразумението не противоречи на закона и морала. Ето защо съдът следва да одобри споразумението и да прекрати наказателното производство.

 Така мотивиран и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото на 11.02.2020 г., в град Г. О.между Г. Н. – прокурор при Районна прокуратура – Г. О., от една страна, и обвиняемия А.Й.М. и неговия защитник – адв. Д.Д. от ВТАК, от друга страна, споразумение за решаване на НОХД № 109/2020 г. по описа на Районен съд – Г. О., с изложеното по-горе съдържание.

 На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА наказателното производството по НОХД № 109/2020 г., образувано въз основа на БП № 54/2020 г. по описа на РУ – Г. О..

Определението не подлежи на обжалване.

 

                                      

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

Председателят на състава ОБЯВИ определението на 11.02.2020 г. в 14,00 часа в зала № 3 на Районен съд - Горна Оряховица в присъствието на прокурора, обвиняемия и неговия защитник.

 

След като произнесе определението за одобряване на споразумението, съдът разгледа въпроса за взетата по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение подписка. Като съобрази, че на обвиняемия е наложено наказание лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от три години по реда на чл. 66, ал. 1 от НК, и като взе предвид данните за личността на обвиняемия и останалите критерии по чл. 56, ал. 3 от НПК, съдът прецени, че взетата по отношение на него мярка за неотклонение подписка следва да бъде отменена на предвиденото в чл. 309, ал. 4 от НПК основание.

Водим от изложеното и на основание чл. 309, ал. 1 и ал. 4 от НПК, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОТМЕНЯ взетата по отношение на обвиняемия А. Й. М. по БП № 54/2020 г. по описа на РУ – Г. О., мярка за неотклонение ПОДПИСКА.

Определението ПОДЛЕЖИ на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – В. Т. с частна жалба или частен протест в седемдневен срок от днес.

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ:

Председателят на състава ОБЯВИ определението на 11.02.2020 г. в 14,05 часа в зала № 3 на Районен съд – Г. О.в присъствието на прокурора, защитника и обвиняемия, след което РАЗЯСНИ на страните реда и срока за неговото обжалване.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 14,10 часа.

 

 

 

 

                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

                                                          СЕКРЕТАР: