Определение по дело №23/2017 на Районен съд - Кубрат

Номер на акта: 90
Дата: 24 март 2017 г.
Съдия: Диана Пенчева Петрова-Енева
Дело: 20173320100023
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 16 януари 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№ 90

Гр. Кубрат, 24.03.2017 г.

 

         Кубратският районен съд, в закрито заседание на двадесет и втори март, две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                                       Районен съдия :  Диана Петрова – Енева

 

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 23/ 2017 г. по описа на РС – Кубрат, за да се произнесе съобрази следното:

 

        Съдът извърши проверка на подадената искова молба, с оглед разпоредбата на чл.140 ГПК, и намира същата за редовна от външна страна, а предявения иск за развод намира за допустим.

        Ответникът  – О.И.И., ЕГН ********** с пост. адрес ***, на който е връчено съобщение, чрез назначения му на осн.чл. 47, ал.6 ГПК особен представител, чрез същия е дал писмен отговор в срока за това, с който, като заявява становище за допустимост на предявените искове, счита че фактите, твърдяни с исковата молба, подлежат на доказване от ищцата. След събиране на посочените от ищцата доказателства, вкл.и гласни такива ще заяви становище относно основателността на исковите претенции. 

        По доказателствените искания на ищцата: Представила е цитираните в исковата молба документи, които са допустими, относими и необходими доказателствени средства, имащи доказателствено значение за делото, поради което ще следва да бъдат  приети. 

         Искането за събиране на гласни доказателства е нередовно заявено – не се сочат имената и адреса на свидетелите, от чиито показания за установяване на фактите по исковата молба, иска да се ползва ищцата, поради което следва да й бъде дадена възможност да поправи доказателственото си искане.

        В изпълнение на свое задължение по чл.140, ал.3 ГПК, съдът изготви следния проект за доклад по делото:  Ищцата – А.Б.И., ЕГН ********** с пост. адрес ***, съд. адрес:***, оф.1, чрез адв. С. Вели, като твърди, че: от брака си с ответника – О.И.И., ЕГН ********** с пост. адрес ***, имат родени две деца – Ч.О.И.., ЕГН **********, р. на 13.08.2013 г., и Б.О.И.., ЕГН **********, р. на 15.04.2012 г.; до преди година и половина живеели в разбирателство – ответникът работел и осигурявал издръжката на семейството, а ищцата се грижела за малките им деца, докато през м. 08.2016 г. ответника не заминал за работи, респ. да живее, в ФР Германия, заедно с друга жена, и преустановил всякакъв контакт със семейството – не изпраща средства за издръжката на децата, не поддържа личен контакт с децата и съпругата, счита гражданският им брак, сключен с Акт № 82/ 07.12.2011 г. на Община – гр. Завет, за дълбоко и непоправимо разстроен, поради което претендира прекратяването му с развод, без произнасяне относно вината, на основание чл.49 СК; предоставяне на родителските права по отношение на родените от брака малолетни деца и определяне на местоживеенето им при нея; определяне на режим за лични отношения между децата и бащата с право той да ги вижда и взема в дома на родителите си всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 10.00 часа в съботния ден, до 15.00 часа  в неделния, както и по 30 дни през лятната ваканция на децата, на основание чл. 59, ал.2, във вр. с чл. 127 СК; претендира осъждането на ответника да заплаща на децата ежемесечна издръжка в размер на 120.00 лева за Чънар, и 100.00 лева за Беррсен, считано от датата на фактическа раздяла на родителите – 01.08.2016 г., т.е. за минало време по – кратко от една година преди завеждане на исковата молба, до изменение на обстоятелствата, ведно с законната лихва за всяка просрочена вноска, считано от влизането на решението в законна сила, на основание чл.59, ал.5, във вр. с чл. 143 и чл. 149 СК.

          В тежест на ищцата е да установи фактите, свидетелстващи за дълбоко и непоправимо разстройство на брака; родителските си качества и възможности; нуждите на децата от издръжка и възможностите на родителите, вкл. и на ответника да участват в задоволяването им.

          В тежест на ответника е да установи фактите и обстоятелствата, на които основава своите възражения и насрещни претенции.

          Предвид изложеното и на основание чл. 140  ГПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          Насрочва първо съдебно заседание по делото на 19.04.2017 год. – 09.00  часа, за когато да се призоват страните, на които да се връчи препис от настоящото.

          Приема приложените и описани в исковата молба документи  като писмени доказателства по делото.

          Дава възможност на ищцата в едноседмичен срок от получаването на настоящото с писмена молба да посочи имената на свидетелите, от чийто показания иска да се ползва.

На основание чл.15, ал.6 от ЗЗДетето, да се уведоми Д „СП”, Отдел „Закрила на детето”  – гр. Кубрат, за наличието на бракоразводно дело между страните, засягащо правата и интересите на родените от прекратявания брак малолетни деца – Ч.О.И.., ЕГН **********, р. на 13.08.2013 г., и Б.О.И.., ЕГН **********, р. на 15.04.2012 г., с пост. адрес в гр. Завет, обл. Разград, ул. „Освобождение” № 46, вх. А, ет. 3, ап. 8, поради което е необходимо да изпратят представител, който да изрази становище, а при невъзможност да представи доклад, за родителските и възпитателски качества на майката и бащата, материалните и социални условия на живот, във връзка с интереса на представляваните от тях деца. 

           Задължава страните, като родители на посочените малолетни деца, в едноседмичен срок от получаване на настоящото да се явят в Д „СП”, Отдел „Закрила на детето” – гр. Кубрат, с оглед анкетиране и изготвяне на социален доклад, а в случай на невъзможност за лично явяване следва да осъществят контакт с дл.лица от цитираната служба на тел. 0848/ 7 21 85.

           

Задължава страните да представят доказателства за реализираните от тях доходи през предходната една година.

 

         Съобщава на страните проекта си за доклад, изложен в мотивите на настоящото определение.

          Напътва страните към доброволно уреждане на спора.

          Определението не подлежи на обжалване.

 

                                                                                 Районен съдия:/П/