Решение по дело №187/2019 на Районен съд - Костинброд

Номер на акта: 210
Дата: 15 октомври 2019 г. (в сила от 6 декември 2019 г.)
Съдия: Аксиния Борисова Атанасова
Дело: 20191850200187
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 27 май 2019 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

 

Гр. К., 15.10.2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд – гр. К.,  ІI – ри състав  в публично заседание на седемнадесети септември две хиляди и деветнадесета  година, в състав :

 

                                         Районен съдия : АКСИНИЯ АТАНАСОВА

 

При секретаря                Д.М.                          и в присъствието

на прокурора                                                                     разгледа докладваното

от съдията                             Атанасова                          АНД № 187  по описа

за 2019 година, за да се произнесе, съдът взе предвид следното :

 

         Производството е по реда на чл. 59 и следващите от Закона за административните нарушения и наказания.

К.Д.М., ЕГН ********** *** е подал жалба до РС - гр. К. срещу наказателно постановление № 19 – 0286 - 000233 / 27.03.2019 г., в която се сочат съображения на НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ И  НЕОБОСНОВАНОСТ НА АТАКУВАНОТО НАКАЗАТЕЛНО  ПОСТАНОВЛЕНИЕ. Жалбоподателят  моли  съда  да  постанови  решение,  с  което  да  отмени  същото  изцяло.

На съдебно заседание пред настоящата инстанция жалбоподателят редовно призован, при условията на чл. 61 ал. 2 от ЗАНН не се явява и не изпраща представител.

Въззиваемата страна редовно призована на съдебно заседание пред настоящата инстанция не изпраща представител.

Съдът, след като обсъди доводите на страните и ги прецени във връзка със събраните по делото доказателства по реда на чл. 14 и чл. 18 НПК, приема за установено следното от фактическа страна : 

Атакуваното НП е издадено въз основа на съставен на 17.03.2019 г. от Х.А.В. – полицейски служител при РУ – гр. К. акт за установяване на административно нарушение /АУАН/  серия АА бл.№ 121434 против жалбоподателя, за това, че на 17.03.2019 г. около 10.45 часа в гр. К., на ул. „Л.Ш.“, посока от гр. С. към гр. М., същият е управлявал лек автомобил „Х.Е.“, с рег. № С 65 44 ХР, лична собственост, като не поставя обезопасителен колан, с който е оборудвано МПС – то и няма техническо оборудване – аптечка, поради което същият е нарушил чл. 137А ал. 1 от ЗДвП и чл. 139 ал. 2 т. 2 от ЗДвП. Актът е подписан от посочените в него лица, с особено мнение от страна на  жалбоподателя. Въз основа констатациите в акта е издадено и атакуваното НП, като в него  по идентичен с акта начин са отразени обстоятелствата при които е извършено нарушението. С издаденото НП на основание чл.183, ал.4,т.7, пр.1 и и чл. 185 от ЗДвП са му наложени две административни наказания : „Глоба“ в размер на 50.00 лева, за нарушение по чл.137А, ал.1 от ЗДвП и „Глоба“ в размер на 20.00 лева за нарушение по чл.139, ал.2 т. 2 от ЗДвП.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за безспорна въз основа на приложените и приети по делото по реда на чл. 283 от НПК писмени доказателства, така и от разпита на свидетелите И.А.П. и Х.А.В. – актосъставител.

             При така установената фактическа обстановка, съдът прави следните правни изводи:

От приложените по делото доказателства е видно, че наказателното постановление е връчено на жалбоподателя на 22.05.2019 г., а жалбата е подадена до РС - гр. К. с вх. № 2255 / 27.05.2019 г. Съдът приема, че жалбата е допустима с оглед на обстоятелството, че същата е подадена в предвидения в чл. 59 от ЗАНН - 7 - дневен срок за обжалване на връченото наказателно постановление.

         По допустимостта на жалбата: Жалбата е с правно основание чл.59, ал. 1 от ЗАНН, подадена в преклузивния срок по ал. 2 от този текст, от легитимиран субект / срещу който е издадено атакуваното НП /, при наличие на правен интерес от обжалване и пред компетентния съд  / по местоизвършване на твърдяното нарушение /, поради което е процесуално ДОПУСТИМА. 

             Разгледана по същество жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

             По същество на спора :  За да се произнесе по съществото на правния спор / по основателността на жалбата /, съдът съобрази, че настоящото производство е от административно - наказателен характер и същественото при него е да се установи има ли извършено административно нарушение от лицето посочено в АУАН и НП. Тук следва да се отбележи, че актовете за установяване на административно нарушение нямат обвързваща доказателствена сила, т. е. посоченото в акта не се счита за доказано. Това означава, че в тежест на административно - наказващия орган, тъй като именно той е субекта на административно - наказателното обвинение, е да докаже по безспорен начин пред съда, с всички допустими доказателства, че има административно нарушение и че то е извършено виновно от лицето, посочено като нарушител. Следва да бъдат спазени и изискванията на ЗАНН за съставянето на акта и издаването на Наказателното постановление, както и сроковете за реализиране на административно наказателното преследване. В тази насока е налице различие в понятията „неправилно” и „незаконосъобразно” наказателно постановление.  Когато АУАН  или НП не са издадени от надлежен орган или не са издадени в установените законови срокове или не съдържат изискуемите от закона реквизити или са нарушени съществени процесуални правила при съставянето на акта и издаването на НП, то последното ще следва да бъде отменено като незаконосъобразно. Тук следва да се посочи, че критерият за определяне на съществените нарушения на процесуалните правила е този, че нарушението е съществено, когато ако не е било допуснато, би могло да се стигне и до друго решение по въпроса, или когато е довело до ограничаване на правата на страните в която и да е фаза на процеса. Когато, обаче, са спазени всички процесуални правила и срокове, то НП е законосъобразно издадено и именно тогава съдът следва да провери дали то е правилно, т. е. дали има извършено административно нарушение. Именно административно наказващия орган е този, който следва да установи пред съда, че има извършено административно нарушение / такова, каквото е описано в акта / и че същото е извършено от лицето, посочено като нарушител. Ако това не бъде доказано пред съда, то НП следва да бъде отменено като неправилно, тъй като не е доказано извършването на нарушението. Едва когато НП е законосъобразно и  се докаже извършването на съответното нарушение може да бъде разгледан и въпроса за съответствието на наложената санкция с тежестта на нарушението / само когато размерът на административното наказание или имуществената санкция  може да бъде определен в някакви граници, а не е фиксиран в закона /.

              Съдът, след като изпълни задължението си да извърши цялостна служебна проверка относно законосъобразността на атакуваното наказателно постановление констатира, че последното е издадено в срок и същото следва да бъде потвърдено.

             С издаденото против жалбоподателя Наказателно постановление е ангажирана неговата административна отговорност за извършени виновно две нарушения на ЗДвП, при което съдът констатира следното:            

             1. По отношение на нарушението по чл.137А, ал.1 от ЗДвП.              При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че направения в обжалваното постановление извод за извършено административно нарушение по чл.137А ,ал.1 от ЗДвП се доказа по делото.

В хода на съдебното производство не се установи различна фактическа обстановка от описаната в акта, съставен на жалбоподателя, и издаденото въз основа на него наказателно постановление. Разпитани като свидетели в съдебно заседание свидетелите И.А.П. и Х.А.В., както се посочи по - горе потвърдиха констатациите в акта и в наказателното постановление.

Безспорно се установи по делото, че жалбоподателят като водач на моторно превозно средство от категория В и М не е поставил предпазен колан по време на движение на управляваното от него МПС, като с тези си действия същият умишлено е нарушил разпоредбата на чл.137А,ал.1 от ЗДвП, която гласи : Водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани.

       Предвид доказаността на нарушението, основателно е ангажирана административно наказателната отговорност на водача на ППС съгласно нормата на чл.183 ал.4 т.7 предл.1 от ЗДвП, който предвижда, че се наказва с глоба от 50.00 лева, водач на пътно превозно средство, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.

Наложеното наказание, за посоченото нарушение е законосъобразно по вид и размер, съгласно приложимата санкционна норма – чл.183 ал.4 т.7 предл.1 от ЗДвП и т.к. същото е фиксирано по размер не подлежи на намаляване, съдът не разполага с правомощието да наложи такова под предвидения в закона размер 50.00 лева.

              2. По отношение на нарушението по чл. 139 ал. 2 т. 2 от ЗДвП.             Съгласно чл.139 ал. 2 от ЗДвП : „Движещите се по пътя три - и четириколесни моторни превозни средства се оборудват и със :

1. обезопасителен триъгълник;

2. аптечка;

3. пожарогасител;

4. светлоотразителна жилетка“.

Досежно това нарушение е налице достатъчно описание, дадена е правилната правна квалификация, както от актосъставителя, така и от наказващия орган и са посочени съответните санкционни разпоредби на ЗДвП. Нарушението по т. 2 от наказателното постановление се потвърждава от показанията на свидетелите И.А.П. и Х.А.В.,, както и събраните писмени доказателства. Във възражението до Началника на МВР КАТ – гр. К. жалбоподателят е посочил, че той не е виновен, че на свидетелят И.А.П. аптечката му се струвала остаряла. Жалбоподателят не ангажира никакви доказателства / гласни /, че това изложено от него обстоятелство е така.

И за това нарушение правилно наказващият орган е определил като приложима общата санкционна норма на чл.185 от ЗДвП и е наложил предвидената там глоба във фиксиран размер двадесет лева. Доколкото в тази му част наказателното постановление се явява законосъобразно издадено същото следва да се потвърди.

          С оглед изложеното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 19 – 0286 - 000233 / 27.03.2019 година на началник група към ОДМВР - С., РУ - гр. К., с което на К.Д.М., ЕГН ********** *** са наложени административни наказания :  на основание чл. 183 ал. 4 т. 7, пр. 1 от ЗДвП „Глоба“ в размер на 50.00 / петдесет / лева за нарушение на чл. 137А ал. 1  от ЗДвП и на основание чл. 185 ал. 1 от ЗДвП „Глоба“ в размер  20.00 / двадесет / лева за нарушение на чл. 139 ал. 2 т. 2 от ЗДвП, като законосъобразно и правилно.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва пред Административен съд - С. област в четиринадесет дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

 

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :