Решение по дело №5788/2016 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 1470
Дата: 24 ноември 2016 г. (в сила от 24 ноември 2016 г.)
Съдия: Дарин Николаев Йорданов
Дело: 20164520105788
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 18 октомври 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р    Е    Ш   Е   Н   И   Е

№ 1470

гр.Русе, 24.11.2016 г.

 

                                   В    И М Е Т О    Н А    Н  А Р О Д А

 

РУСЕНСКИЯТ   РАЙОНЕН  СЪД, X-ти граждански състав в публично заседание на  21.11.2016 година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДАРИН ЙОРДАНОВ

при     секретаря Ш.С.,

като разгледа докладваното от съдията ЙОРДАНОВ гр.дело № 5788 по описа за 2016 година, за да се произнесе, съобрази следното: 

Производството е за прекратяване на граждански брак с развод по взаимно съгласие с правно основание чл.50 от СК.

**********************************************************************************************************************************************

По изложените съображения съдът

Р    Е    Ш    И  :

ПРЕКРАТЯВА С РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ сключения на *** г. в гр. Русе с акт № *** от същата дата на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Русе граждански брак между Д.Й.Х., ЕГН: ********** и Х.Р.Х., ЕГН: **********.

УТВЪРЖДАВА споразумението, както следва:

  РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение  на родените от брака малолетни деца В. Х.Х., ЕГН ********** и Д.  Х.   Х.,  ЕГН   **********,   се   предоставят  на майката Д.Й.Х., като на бащата Х.Р.Х. се определя режим на лични отношения, както следва:             

събота и неделя на всяка първа, трета и пета седмица от месеца от 09.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя; половината дни от Коледната и пролетната ваканция на децата, определена за съответната учебна година; 20 дни през лятото, несъвпадащи с платения годишен отпуск на майката.

                 Страните се споразумяват децата да живеят при майката, на която се предоставят родителските права, като адресът на децата съвпада с местоживеенето на майката: гр. Русе, ул." ***********" № 4, вх.4, ет.2.

                 Бащата ще заплаща месечна издръжка в размер на 170 /сто и седемдесет/ лева за детето В. Х.Х. и 130/сто и тридесет/ лева за детето Д. Х.Х. чрез тяхната майка и законен представител считано от завеждане на исковата молба, ведно със законната лихва до настъпването на обстоятелства, водещи до нейното изменение или прекратяване.

                 Семейното жилище представляващо апартамент, находящ се на адрес: гр. Русе, ул. "Слави Шкаров" № 4, вх.4, ет.2, придобито преди брака от Д.Й.Х. ще се ползва от Х..

                 Страните заявяват, че са поделили доброволно и извънсъдебно притежаваните към момента на сключване на настоящото споразумение придобитите в СИО движими вещи и наличните парични средства и те нямат и не могат да имат за в бъдеще имуществени претенции един към друг във връзка с тези вещи.

      След  прекратяване  на  брака,  придобития  в  режим  на  СИО недвижим имот представляващ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ с площ 888 кв.м. по скица и 920 кв.м. съгласно нотариален акт, намиращ се в гр.Русе, местност „Под Левента" с идентификатор **** и намиращата се в този имот едноетажна СГРАДА с идентификатор ****.1 предназначени за земеделски труд и отдих, придобит с нотариален акт № **, т.37, дело **** от 11.10.2012г. по описа на Служба по вписванията остава в съсобственост между страните при равни права.

    Х.Р.Х. признава, че:

                    - лек автомобил, марка „Фолксваген", модел „Голф", с рег. №
Р****РС, сив на цвят.

                    - лек  автомобил,  марка  „Ситроен",  модел  „Саксо",   с  рег.№
Р****ВТ, цвят - зелен металик.

                    - лек автомобил, марка „Ландровър", модел „Фрилендър", с рег.№
****ВН, цвят - тъмно син металик,
са закупени изцяло с лични средства на Д.Й.Х., като след прекратяване на брака същите стават изцяло нейна собственост и той няма претенции по отношение на собствеността.

      Д.Й.Х. признава, че недвижим имот с № ****, представляващ „Блато" с площ 12.488 дка. в землището на с.****, закупен с договор за покупко - продажба на общински   недвижим   имот   по   реда   на   Наредбата   за   придобиване, стопанисване, управление и разпореждане с общинско имущество, вписан под №***, том ХVІ, вх.№ **** г. на Служба по вписвания при Община - Опака, е закупен по време на брака изцяло с лични средства на Х.Р.Х. и след прекратяване на брака става изцяло негова   лична   собственост   и   тя   няма   претенции   по   отношение   на собствеността.

                   След прекратяване на брака съпрузите не си дължат издръжка един на друг.

                   След развода жената ще възстанови предбрачното си име – М..

       Разноските по делото ще се заплатят по равно от страните.

      С настоящото споразумение страните заявяват, че по отношение на уредените с него въпроси нямат претенции един към друг.

 

      ОСЪЖДА Д.Й.Х., ЕГН: ********** да заплати по сметка на РРС допълнителна държавна такса по допускане на развода в размер на 7,50 лева.

      ОСЪЖДА Х.Р.Х., ЕГН: ********** да заплати по сметка на РРС допълнителна държавна такса по допускане на развода в размер на 7,50 лв., както и 216,00 лв. – държавна такса върху определената издръжка на децата

 

      Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

        Дължимите държавни такси към съда могат да бъдат заплатени по сметка на РРС :

IBAN ***, BIC ***, банка ЦКБ, клон Русе в петдневен срок от днес, като по делото се представи документ, удостоверяващ плащането. При непредставянето на такъв служебно ще бъдат издадени изпълнителни листи. 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: