Определение по дело №442/2020 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 260014
Дата: 21 януари 2021 г.
Съдия: Стела Йорданова Михайлова
Дело: 20205220200442
Тип на делото: Наказателно от частен характер дело
Дата на образуване: 11 март 2020 г.

Съдържание на акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

           

 

 21.01.2021 г. , гр.Пазарджик

 

 

ПАЗАРДЖИШКИ РАЙОНЕН СЪД, Наказателен състав

на двадесет и първи януари през две хиляди двадесет и първа година

в закрито заседание в състав:

 

                                                                     Председател: СТЕЛА МИХАЙЛОВА

 

като разгледа докладваното от съдия Михайлова НЧХД №442 по описа за 2020 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.306, ал.1, т.4 от НПК.

Делото е образувано по тъжба на А.Д.С. против А.Д.Т., В.К. КАРАВЕЛОВ, Е.К.К., Б.И.К. и И.В.П. с обвинение в престъпление по чл.130, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 от НК.

С протоколно определение от 20.11.2020 г. наказателното производство по делото е прекратено на основание чл.250, ал.1, т.1 във връзка с чл.24, ал.5, т.3 и 4 от НПК. Тъжителят А.Д.С. е осъден да заплати на Б.И.К. и И.В. Пенчев направените по делото разноски в размер на по 1000 лв.

Срещу това определение е постъпила въззивна жалба от тъжителя А.Д.С.. В срока по чл.322 от НПК е постъпило възражение срещу подадената жалба от подсъдимите Б.И.К. и И.В.П., чрез защитника им адв.Б.. Направено е искане за присъждане на направени от тях разноски в размер на по 400 лв.

С определение по ВНЧХД №642/2020 г. по описа на Пазарджишкия окръжен съд, жалбата на А.Д.С. е оставена без разглеждане и производството по делото е прекратено.

От Б.И.К. и И.В.П., чрез защитника им е постъпила молба с искане за произнасяне относно на направените разноски във въззивното производство.

При постановяване на определението, Окръжен съд Пазарджик не се е произнесъл по възлагане на разноските, а именно за присъждане на адвокатски хонорар в полза на подсъдимите, което следва де бъде направено по реда на чл.306, ал.1, т.4, пр.2 от НПК.

Видно от представените във въззивното произвоство пълномощни и договори за правна помощ  на адвокат Б. е изплатен адвокатски хонорар в размер на 400 лева от всеки от подсъдимите.

Съгласно чл.190, ал.1 от НПК разноските по дела, образувани по тъжба на пострадалия до съда, се възлагат на частния тъжител, когато подсъдимият бъде признат за невинен или наказателното производство бъде прекратено.

В настоящия случай пред въззивния съд няма проведено наказателно производство, тъй като жалбата е оставена без разглеждане и е прекратено съдебното, а не наказателното производство. Не са разглеждани по същество нито доводите на въззивника, нито възраженията на ответната страна. Поради това съдът намира, че не се дължат разноски.

В тази връзка искането Б.И.К. и И.В.П. за присъждане в тяхна полза на направени разноски следва да бъде отхвърлено.

По изложените съображения Пазарджишкият районен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТХВЪРЛЯ искането на  Б.И.К. и И.В.П. за присъждане в тяхна полза на разноски за адвокатско възнаграждение, направени по ВЧХД №642/2020 г. по описа на Пазарджишкия окръжен съд.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок от съобщението за изготвянето му пред Пазарджишкия окръжен съд.

 

 

 

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: