Определение по дело №60/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 93
Дата: 30 януари 2019 г. (в сила от 7 февруари 2019 г.)
Съдия: Светлозар Георгиев Георгиев
Дело: 20193100200060
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 21 януари 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

      93/30.1.2019г.

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД                               Наказателно отделение

На тридесети януари                              Година две хиляди и деветнадесета

В публично заседание, в следния състав:   

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛОЗАР Г.

                                       

Секретар: ЕЛКА КОЛЕВА

Прокурор: АНТОН КОНДОВ

сложи за разглеждане докладваното от съдия Г.

ЧНД № 60 по описа за 2019 г.

На именното повикване в 15:00 часа се явиха:

 

ЛИШЕНИЯТ от СВОБОДА Г.С.Г., редовно призован, доведен от Затвора – Варна, явява се лично.

 

Явява се Зам. Началникът на Затвора – Варна, гл. инспектор Михаил Петров, редовно призован, явява се лично, редовно упълномощен и приет от съда от днес.

 

Л. св. Г.: Не желая адвокатска защита.

 

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

Зам. Началникът на Затвора: Да се даде ход на делото.

Л. св. Г.: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки по хода на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

 

Прочитат се данните от личното досие на лицето и приложените към делото писмени документи.

 

Искания за отводи и доказателства страните нямат.

 

Л. св. Г.: Поддържам молбата.

Зам. Началникът на Затвора: Поддържам становището.

Прокурорът: Считам, че депозираната молба е допустима, но неоснователна.

 

Страните заявиха, че няма да сочат нови доказателства.

 

ПО СЪЩЕСТВО:

 

Прокурорът: Уважаеми г-н Председател, считам молбата за УПО на л. св. за допустима, но неоснователна. Считам, че от съдържанието на становищата и от съдържанието на материалите на затворническото досие на ос. л. Г. не може да се направи обоснован извод, че същият действително е дал достатъчно доказателства за своето поправяне. Това е така най-вече предвид обстоятелството, че макар, че е налице голям спад на оценката на риска от рецидив, същата продължава да е на много висока стойност - 65 точки. Предвид горното, моля да оставите молбата на осъдения Иванов без уважение.

 

Зам. Началникът на Затвора: Уважаеми г-н Председател, поддържам изцяло внесеното становище на началника на Затвора - Варна и считам, че молбата на Г.С.Г. е основателна, както и да му бъдат наложени пробационни мерки „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ в размер на остатъка от наложеното му наказание.

 

Л. св. Г.: Господин съдия, искам да кажа, че съжалявам за всичко, което съм направил. Влязох в затвора 20 годишен, вече лежа 5 години и много искам да изляза. Имах и друга присъда, която не ми беше кумулирана от две години. Излежах нея и после и тази и вече съм лежал 5 години и няколко месеца. Правил съм много простотии наистина, но загубих близки хора. Моля да ми бъде даден шанс. Лежах в ареста, защото съпроцесниците ми се укриваха, тъй като не искаха да влизат в затвора. Аз си признах още в началото, но заради тях бях в ареста три години и не успях да мина на съкратено. Моля да бъда условно предсрочно освободен.

 

 

СЪДЪТ, като взе предвид молбата на осъдения, становищата на страните, изразени в днешно съдебно заседание, както и материалите, приложени в личното досие на лишения от свобода, намира молбата за основателна, поради следните съображения:

Производството е по чл. 437 и следващите от НПК, като същото е инициирано по молба на осъденото лице Г.С.Г., с искане за условно предсрочно освобождаване.

Съдът, като взе предвид становищата на затворническата администрация, намира същото за основателно. Налице са формалните изисквания на чл. 70, ал. 1 от НК за приложението на института на УПО. От доказателствата по делото се установява, че л. св. изтърпява наказание по присъда по НОХД № 4656/2014 г. по описа на Районен съд - Варна, в размер на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода. Към настоящата дата, същият е изтърпял фактически 2 месеца и 20 дни, с остатък 1 година, 4 месеца и 26 дни, т. е. налице е първата кумулативно предвидена в закона предпоставка, осъденият да е изтърпял повече от една втора от наложеното му наказание.

От друга страна, с оглед представените становища, доклади и всички писмени доказателства, съдът намира, че са налице и предвидените в хипотезата на чл. 439 от НПК условия и изисквания, че осъденият се е поправил и е дал доказателства за това. Налице са нагласи за трайно корекционно поведение в положителна насока. Не се наблюдават нарушения на трудовата дисциплина и вътрешния ред, като крайният извод на съда е, че така наложеното до момента наказание е изпълнило целите на индивидуалната превенция и е оказало своята положителна превъзпитателна роля.

 

 

 

 

Предвид гореизложеното и на основание чл. 440а, ал. 1 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСВОБОЖДАВА осъдения Г.С.Г., с ЕГН: **********,***, живущ ***, м-ст „******“ ул. „********“ № ***, УСЛОВНО ПРЕДСРОЧНО от изтърпяване на останалата част от наложеното му наказание в размер на 4 /четири/ години и 6 /шест/ месеца, наложено с присъда № 30/30.01.2017 г. по НОХД № 4656/2014 г. по описа на Районен съд - Варна.

 

УСТАНОВЯВА изпитателен срок, равен на неизтърпяната част определена към момента на изтичане на срока на обжалване на настоящото определение, а именно в размер на 1 година, 4 месеца и 18 дни.

 

ПОСТАНОВЯВА ПРОБАЦИЯ по време на изпитателния срок, като ОПРЕДЕЛЯ пробационни мерки по чл. 42а, ал. 2, т. 2 от НК, а именно „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“. 

 

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от осъдения, началника на затвора, и на протест от прокурора по реда на Глава двадесет и втора от НПК пред Апелативен съд – Варна.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, приключило в 15.10 ч.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

      СЕКРЕТАР: