Определение по дело №25/2022 на Административен съд - Видин

Номер на акта: 87
Дата: 24 февруари 2022 г.
Съдия: Биляна Спасова Панталеева Кайзерова
Дело: 20227070700025
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 1 февруари 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВИДИН

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр. Видин, 24.02.2022 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Административен съд – Видин,

I касационен състав

в закрито заседание на

двадесет и четвърти февруари

през две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:

Антония Генадиева

Членове:

Биляна Панталеева

Росица Славчева

при секретаря

 

и в присъствието

на прокурора

 

като разгледа докладваното

от съдия

Биляна Панталеева

 

Адм. дело №

25

по описа за

2022

Година

и за да се произнесе взе предвид следното :

Делото е образувано по оспорване на Областния управител на Област Видин със Заповед № РД-25-13/01.02.2022г. на Решение № 184,  взето с протокол №14/30.12.2021г. на Общински съвет-Видин, с което е приет изменен и допълнен Поименен списък за капиталови разходи на Община Видин за 2021г. , приет е бюджета на Община Видин за 2021г/актуализация/ и на основание чл.54,ал.3 от ЗМСМА е прието да се подпомагат посочените общински предприятия със средства с източник местни приходи.   

В съда е изпратена административната преписка във връзка с оспорването.

От оспорващия са внесени разноски за обнародване на оспорването.

След като констатира, че делото е родово и местно подсъдно на настоящия съд намира , че са налице всички процесуални предпоставки за разглеждането му в открито с.з.

На основание чл.181,ал.1 от АПК оспорването следва да се съобщи чрез обявление в „Държавен вестник“ , като копие следва да се постави и на определеното място в съда и на интернет страницата на Върховния административен съд.  

На основание чл.182,ал.1 от АПК като страни по към настоящия момент следва да бъдат конституирани Областния управител на Област Видин и Общински съвет Видин.

На основание чл.170,ал.1 във вр. с чл.184 от АПК на ответника по делото следва да се укаже , че негова е доказателствената тежест да установи съществуването на фактическите основания, посочени в обжалвания административен акт, както и изпълнението на законовите изисквания при издаването му. В тази връзка същият следва да установи , че са спазени административно-производствените правила и изисквания , разписани в Наредба за условията и реда за съставяне на тригодишната бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, обсъждане, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет на Община Видин, на ЗПФ и Правилника за организация и дейност на общински съвет – Видин и взаимодействие с общинската администрация.

На жалбоподателя следва да се укаже, че негова е доказателствената тежест за установяване на обстоятелствата, които твърди в оспорването и от които черпи благоприятни правни последици.

Във връзка с горното съдът констатира , че в административната преписка се съдържа Решение №18, взето с протокол № 2/2602.2021г. , ведно с приложенията , но в административната преписка се съдържа Решение №114, взето с протокол №8/14.09.2021г. , съобразно т.2 от което е актуализиран бюджета за 2021г. по приходната и разходната част. Към същото не са представени доказателства в какво се е изразила актуализацията на бюджета-последната такава преди настоящата актуализация.

Предвид горното следва да се укаже на ответника необходимостта да доокомплектова административната преписка с актуализирания бюджет съгласно Решение № 114, взето с Протокол №8/14.09.2021г. на Общинския съвет.

Освен горното в административната преписка предложението на кмета на Община Видин е представено ведно с приложенията , описани в него , като не може да се направи извод за момента , в който същите са депозирани и в който са предоставени на общинските съветници , в каквато насока има доводи в оспорването . В представеното по делото становище от Общинския съвет-писмен отговор по оспорването,  се сочи , че не е извършено нарушение като практика е допълнителните материали, касаещи актуализацията да се предоставят на самото заседание. Във връзка с горното следва да се укаже на страните , че в първото по делото заседание следва да бъде изяснено спорно ли е по делото обстоятелството , че материалите-предложение и приложения , са предоставени на общинските съветници в деня на заседанието .

В тази връзка следва да се укаже на ответника , че следва да представи доказателства , установяващи спазването на разпоредбата на чл.20, ал.1 или ал.2 от Правилника , тъй като в преписката не се съдържат доказателства за уведомяването на общинските съветници и предоставяне на материалите в посочените срокове , съответно не се съдържа и решение на Председателския съвет. В случай на оповестяване на материалите по друг подходящ начин също следва да бъдат представени доказателства.

Предвид гореизложеното, Съдът

 

                        О П Р Е Д Е Л И :

 

 НАСРОЧВА административно дело № 25/2022 год. по описа на Административен съд - Видин за разглеждане в открито съдебно заседание на 18.04.2022г. от 10,00 ч.

КОНСТИТУИРА като страни в производството :

 Оспорващ: Областен управител на Област Видин ;

 Ответник : Общински съвет-Видин

ДА СЕ СЪОБЩИ настоящото оспорване чрез обявление в "Държавен вестник" на Република България, в което да се посочи, че в Административен съд - Видин е образувано адм.дело № 25/2022г. по описа на съда, което е насрочено за разглеждане на 18.04.2022г. от 10,00 ч., и по което предмет на оспорване е Решение № 184,  взето с протокол №14/30.12.2021г. на Общински съвет-Видин, с което е приет изменен и допълнен Поименен списък за капиталови разходи на Община Видин за 2021г., приет е бюджета на Община Видин за 2021г/актуализация/ и на основание чл.54,ал.3 от ЗМСМА е прието да се подпомагат посочени общински предприятия със средства с източник местни приходи.

ДА СЕ ИЗПРАТИ препис от обявлението за публикуване на интернет страницата на Върховен административен съд на РБ;

ДА СЕ ПОСТАВИ препис от обявлението на определеното за целта място в Административен съд - Видин;

УКАЗВА на Общински съвет-Видин, че негова е доказателствената тежест да установи съществуването на фактическите основания, посочени в обжалвания административен акт, както и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.

ЗАДЪЛЖАВА ответника да доокомплектова административната преписка с актуализирания бюджет преди настоящето решение , съобразно посоченото по-горе, в 7-дневен срок от съобщението.

УКАЗВА на ответника необходимостта да установи посочените по-горе обстоятелства.

УКАЗВА на оспорващия , че в негова тежест е да установи обстоятелствата , изложени в оспорването, и от който черпи благоприятни правни последици.

ДА СЕ ПРИЗОВАТ страните за насроченото с.з., като им се изпрати и препис от настоящото определение.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :                       ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                          2.