Решение по дело №865/2019 на Районен съд - Враца

Номер на акта: 294
Дата: 18 септември 2019 г. (в сила от 18 октомври 2019 г.)
Съдия: Стела Петрова Колчева
Дело: 20191420200865
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 30 август 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

                             Р Е Ш Е Н И Е

 

                           гр.В., 18.09.2019 г.

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Врачанският районен съд, V-ти нак.състав, в публичното заседание на седемнадесети септември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ:СТЕЛА КОЛЧЕВА

 

При секретаря Б.С.и в присъствието на прокурора……           като разгледа докладваното от СЪДИЯТА НАХД № 865 по описа за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл.59-63 от ЗАНН.

Образувано е по жалба на Г.Н.М. *** против наказателно постановление № 19-0967-000694/27.05.2019 г. на Началник група в сектор „ПП” към ОДМВР-В., с което на жалбоподателя за извършено нарушение по чл.140, ал.1 ЗДвП и на основание чл.175, ал.3 ЗДвП са наложени наказания глоба от 200.00 лв. и лишаване от правоуправление на МПС за срок от шест месеца. В жалбата и в съдебно заседание се релевират оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост на атакуваното постановление, поради допуснати нарушения на материалния закон, като на това основание се иска и цялостната му отмяна.

         Ответната страна, редовно призована, не е ангажирала представител и становище по жалбата.

         След преценка и анализ на събраните по делото доказателства, във връзка с доводите и съображенията на страните, съдът намери за установено от фактическа и правна страна следното:

         Жалбата е процесуално допустима като подадена при условията на чл.59 и сл. от НПК. Разгледана по същество е основателна, при следните съображения:

          На производство в РП-В. е стояла преписка №1016/19 г. по техен опис, образувана по повод изпратени материали от извършена полицейска проверка на настоящия жалбоподател, в качеството му на водач на МПС и констатирано нарушение по чл.140, ал.1 ЗДвП. След проведено разследване, преписката е приключила с постановление за отказ за образуване на досъдебно производство от 22.01.19 г., на основание чл.213, вр.чл.24, ал.1,т.1 НПК. В постановлението е прието за безспорно установено, че на 03.01.19 г., жалбоподателят Г.М. е управлявал л.а.”***” с рег.№ ***, който е бил със служебно прекратена регистрация, но деянието не е извършено виновно /с умисъл/, тъй като същият не е бил уведомен и не е знаел за прекратяването на регистрацията и при управлението на автомобила не е съзнавал, че управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. С отказа за образуване на наказателното производство, препис от постановлението е изпратено на сектор „ПП” към ОДМВР-В. по компетентност и евентуална преценка за търсене на административно-наказателна отговорност.

         След получаване на постановлението и въз основа на същото, е последвало издаването на обжалваното НП, с което на жалбоподателя за извършено нарушение по чл.140, ал.1 ЗДвП и на  основание чл.175, ал.3 ЗДвП са наложени наказания глоба от 200.00 лв. и лишаване от правоуправление на МПС за срок от шест месеца.

         Гореизложените фактически положения, съдът възприе въз основа на приобщената и цитирана по-горе пр.преписка 1016/19 г. на ВРП, ведно с цитираното постановление от 22.01.19 г.

         При така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното:

В хода на прокурорската преписка е било категорично установено /посочено изрично и в постановлението/ че в случая се касае до управление на МПС със служебно прекратена регистрация по реда на чл.143, ал.15 ЗДвП, за което  жалбоподателят не е имал никакво знание и представи, т.е. същият не е имал и никакво знание и представи, че управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. След като такова знание и представи липсват изначално, т.е. изначално липсва интелектуалния момент, то няма как да е налице следващия волеви момент формиращ вината и предопределящ нейната форма като умисъл или непредпазливост. Друг е въпроса, че доколкото се касае до формално /”на просто извършване”/ деяние, то поначало същото може да бъде извършено само с пряк умисъл. При това положение конкретното деяние, извършено от жалбоподателя е „случайно” по смисъла на чл.14 НК /приложим съгласно чл.11 ЗАНН/ и е несъставомерно от субективна страна, не само като престъпление по чл.345, ал.2 НК, но и като административно нарушение по чл.140, ал.1 ЗДвП. В този смисъл обжалваното НП се явява необосновано и издадено в нарушение на материалния закон, поради което и на това основание следва да бъде отменено.  

         При горните съображения и на основание чл.63, ал.1, пр.3 ЗАНН, съдът

                                             Р  Е  Ш  И  :

 

         ОТМЕНЯ наказателно постановление №19-0967-000694/27.05.19 г., издадено от Началник група в сектор „ПП” към ОДМВР-В., с което на Г.Н.М. ***, с ЕГН:********** за извършено нарушение по чл.140, ал.1 ЗДвП и на основание чл.175, ал.3 ЗДвП са наложени наказания глоба от 200.00 лв. и лишаване от правоуправление на МПС за срок от шест месеца като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

         Решението подлежи на касационно обжалване пред АС-В. в 14-дневен срок от уведомяването на страните за изготвянето му.

 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: