Определение по дело №1809/2023 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 2679
Дата: 26 октомври 2023 г.
Съдия: Марина Христова Николова
Дело: 20237040701809
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 27 септември 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 2679

Бургас, 26.10.2023 г.

Административният съд - Бургас - Съдийски състави, в закрито заседание на двадесет и шести октомври две хиляди и двадесет и трета година в състав:

Съдия:

МАРИНА НИКОЛОВА

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 1809/2023 г. на Административен съд - Бургас, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по повод искова молба от Г.В.Г. - лишен от свобода, изтърпяващ наказание в Затвора - Бургас против ГД „Изпълнение на наказанията“- София. Претендира се обезщетение за причинени неимуществени вреди.

В исковата молба от ищеца е направено искане да бъде освободен от заплащане на държавна такса и да му бъде предоставена правна помощ, тъй като не разполага със средства.

С оглед разпоредбата на чл.23, ал.3 от ГПК на ищеца е предоставена възможност да представи съответните доказателства в подкрепа на твърдението си за липса на средства и установяване на обстоятелствата по чл.23 ал.3 от Закона за правната помощ и предпоставките по чл.83 ал.2 ГПК. Предвид декларираните обстоятелства и представените доказателства съдът констатира, че ищецът отговаря на изискванията за предоставяне на правна помощ по чл.23 ал.2 ЗПП, както и за освобождаване от такси и разноски по делото – същото е лишено от свобода, не работи, не получава трудово възнаграждение, няма други доходи и имущество, поради което не разполага със средства за заплащане на държавна такса, както и на възнаграждение на адвокат, желае да има такъв и интересите на правосъдието изискват това. По посочените съображения, съдът счита, че молбата му следва да се уважи.

Мотивиран от изложеното и на основание чл.25, ал.1 вр. с чл.21, т.3 и 4 от ЗПП, чл.83, ал.2 от ГПК, Административен съд-Бургас

 

О П Р Е Д ЕЛ И:

 

ОСВОБОЖДАВА ищеца Г.В.Г. от внасянето на държавна такса в производството по адм.дело № 1809/2023 г. по описа на Административен съд – Бургас.

 

ПРЕДОСТАВЯ на ищеца Г.В.Г. правна помощ под формата на процесуално представителство по адм.дело № 1809/2023 г. на Административен съд – Бургас до приключването му във всички инстанции.

 

ДА СЕ ИЗПРАТИ писмо до АК - Бургас за определяне на адвокат.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Препис от определението да се връчи на ищеца за сведение.

 

 

СЪДИЯ: