Определение по дело №2/2021 на Апелативен съд - Варна

Номер на акта: 260044
Дата: 25 януари 2021 г.
Съдия: Маринела Ганчева Дончева
Дело: 20213000500002
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 5 януари 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

№260044/25.01.2021г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ВАРНЕНСКИЯТ АПЕЛАТИВЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на 25.01.2021г. в състав :

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИАНА ДЖАМБАЗОВА

 ЧЛЕНОВЕ: МАРИНЕЛА ДОНЧЕВА

 РОСИЦА СТАНЧЕВА

 

като разгледа докладваното от съдия ДОНЧЕВА в. гр. д. № 2/2021 по описа на Апелативен съдгр. Варна, г. о., за да се произнесе, съобрази следното :

Подадена е въззивна жалба от КПКОНПИ чрез процесуалния представител А.Б.В. – държавен инспектор в ТД на КПКОНПИ – Варна, срещу решение № 260 028/13.11.2020 год по гр.д. № 112/2017 год на Окръжен съд Търговище, с което е отхвърлен изцяло предявения иск на осн. чл. 74 от ЗОПДНПИ (отм) срещу К.Н.И. и Х.А.М. за отнемане на незаконно придобито имущество на стойност 177 881,25 лв, след допуснато в хода на производството изменение на иска.

Въззивникът е изложил доводи, че съдът неправилно е тълкувал и приложил правните норми, уреждащи значителното несъответствие между имуществото и нетния доход, коъто надвишава 150 000 лв за целия проверяван период, а не само разликата между притежаваното от ответниците имущество в началото и края на периода. Употребеният в закона израз „значително несъответствие“ изисква съпоставка между съвсем различни величини, а именно: разликата между доходите, приходите и източниците на финансиране и размера на извършените обичайни и извънредни разходи, които формират нетния доход.

На следващо място въззивникът сочи, че никъде в приложимия закон не се вменява като задължение на органите на комисията да установяват имуществото, налично към началото на проверявания период и да го съпоставят с това, което е налично към крайната дата на проверката. Правомощията на комисията се ограничават в това да изследват само и единствено имуществото, придобито в рамките на проверявания период.

Изложени са също съображения относно въпроса подлежат ли на отнемане парични средства, преминали през банковите сметки на ответника, но неналични към края на периода. В този случай въззивникът застъпва становището, че следва да намери приложение разпоредбата на чл. 151 от ЗПКОНПИ (отм).

По изложените доводи въззивникът моли за отмяна на решението и постановяване на друго, с което предявеният иск бъде изцяло уважен, като претендира разноски за двете инстанции.

В постъпилия отговор от К.Н.И. и Х.А.М. чрез процесуалния им представител адв. С.Х. е изразено становище за неоснователност на въззивната жалба и за потвърждаване на решението.

Настоящият състав намира, че повдигнатите в жалбата въпроси изискват съобразяване с тълкуването на Директива 2014/42 ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014 г. за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз, които са поставени пред СЕС по висящото пред него дело С-319/19.

Така поставените въпроси са от съществено значение за правилното решаване на спора, а те са включени в предмета на преюдициалното запитване, отправено с определение № 8181/02.04.2019 г. по гр. д. № 704/2017 г. Софийски градски съд до Съда на Европейския съюз, по което е образувано дело С-319/19 пред СЕС, все още висящо. Това обстоятелство е служебно известно на съда.

Разпоредбата на чл. 628 от ГПК, която е в синхрон с чл. 267, ал. 1 ДФЕС, задължава всеки български съд да отправи запитване до СЕС в случаите, когато тълкуването на разпоредба от правото на ЕС е от значение за правилното решаване на спора. С отправянето на запитването съдът спира производството по делото (чл. 631, ал. 1, изр. 1 ГПК), а след произнасянето на СЕС то се възобновява (чл. 631, ал. 2 ГПК). Решението на СЕС е задължително не само за съда, който е отправил преюдициалното запитване, но също така за всички съдилища и учреждения на Република България (чл. 633 ГПК). Това означава, че когато е отправено преюдициално запитване на национален съд на държава членка на ЕС и пред друг съд на същата държава членка се поставят за разрешаване същите въпроси, за решаването на които е необходимо тълкуването на разпоредби от правото на ЕС, вторият съд трябва да спре производството по делото пред себе си на основание чл. 633, вр. чл. 631, ал. 1 ГПК. Безпредметно е от него да се изисква също да отправи преюдициално запитване, защото СЕС вече е ангажиран с произнасяне по релевантните и за двете дела въпроси. Цитираните разпоредби поради специалния си характер дерогират приложението на общите правила за спиране на производството,  уредени в чл. 229 от ГПК. 

По изложените мотиви съдът намира, че производството по делото следва да бъде спряно до постановяване на решение по дело С-319/19 на СЕС.

Водим от горното съдът

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

СПИРА производството по в.гр.д. № 2/2021 год на Апелативен съд Варна, г.о. до постановяване на решение по дело С-319/19 на СЕС.

Определението не подлежи на касационно обжалване на осн. чл. 631 ал.1 пр.2 от ГПК.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         ЧЛЕНОВЕ: 1.                  

 

 

2.