Решение по дело №84/2023 на Административен съд - Перник

Номер на акта: 110
Дата: 30 юни 2023 г.
Съдия: Ивайло Емилов Иванов
Дело: 20237160700084
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 23 май 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

№110

 

Гр. Перник, 30.06.2023 година.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

Административен съд – Перник, касационен състав в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и осми юни през две хиляди двадесет и трета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАЙЛО ИВАНОВ

ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТЕЛИНА ГОЦОВА

АНТОНИЯ АЛЕКСОВА

 

при съдебния секретар Петя Илчева и с участието на прокурор Аделина Алексиева от Окръжна прокуратура Перник, като разгледа докладваното от съдия Ивайло Иванов КАНД № 84 по описа за 2023 година на Административен съд – Перник, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 208 – чл. 228 от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл. 63в от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на Р.М.Д. с ЕГН: ********** *** срещу Решение № 138 от 06.04.2023 година, постановено по АНД № 00252 по описа за 2023 година на Районен съд Перник.

С обжалваното решение е потвърдено наказателно постановление № 22-1158-003839 от 05.12.2022 година, с което началник сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР Перник е наложил на Р.М.Д., с ЕГН: **********, с адрес: *** „Глоба“ в размер на 200 лева и „Лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 6 месеца на основание чл. 175, ал. 3, предл. първо от ЗДвП за извършено административно нарушение по чл. 140, ал. 1 от ЗДвП, като на основание Наредба № Iз-2539 от 17.12.2012 година на МВР са му отнети 10 контролни точки.

Касаторът твърди, че постановеното съдебно решение е неправилно и незаконосъобразно. По същество излага доводи, че при съставянето на акта за установяване на административно нарушение и издаденото въз основа на него наказателно постановление са допуснати съществени процесуални нарушения, които са довели до ограничаване на правото му на защита. Твърди, че и нарушена разпоредбата на чл. 40, ал. 3 от ЗАНН, тъй като при посочване на данните на свидетелите не е отразено тяхното ЕГН и постоянен адрес, а също така навява довод и за нарушение на разпоредбите на чл. 42, т. 4 от ЗАНН, респективно чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН, тъй като административнонаказващия орган не е описал фактическата обстановка, при която е извършено твърдяното административно нарушение. С оглед на горното иска от съда да отмени постановения съдебен акт от страна на Районен съд Перник, с който е потвърдено обжалваното наказателно постановление. 

Ответникът по касационната жалба в срока по чл. 213а, ал. 4 от АПК не депозира отговор.

В проведеното на 28.06.2023 година съдебно заседание, касаторът редовно призован се явява лично. Моли съда да намали наложеното наказание, като заявява, че е виновен.

В проведеното на 28.06.2023 година съдебно заседание ответникът по касационната жалба – началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Перник, редовно призован, не се явява, представлява се от главен юрисконсулт Симона Стефанова, която оспорва касационната жалба. Моли съда да остави в сила решението на районния съд. Претендира юрисконсултско възнаграждение.

В проведеното съдебно заседание на 28.06.2023 година, представителят на Окръжна прокуратура Перник счита, че решението на районния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Административен съд – Перник, касационен състав като прецени наведените касационни основания и доводи на страните, прилагайки нормата на чл. 218 от АПК, след съвещание намира следното:

Касационната жалба е процесуално допустима, като подадена в срок, от страна в производството по делото пред първа съдебна инстанция, за която решението е неблагоприятно, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт.

Разгледана по същество касационната жалба е неоснователна.

След извършена касационна проверка в пределите на чл. 218, ал. 2 от АПК настоящият съдебен състав намира, че решението на районния съд е валидно и допустимо, като постановено от компетентен съд, в предвидената от закона форма, по допустима жалба. Същото е постановено при правилно прилагане на материалния и процесуалния закон, а основанията за това са следните: 

В хода на настоящото производство е установено, че с Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ Серия GA № 249111 от 11.08.2022 година е ангажирана административнонаказателната отговорност на касатора за това, че на 11.08.2022 година, в 06:45 часа в град Перник, на ул. „***“ с посока на движение към пътен възел „***“ управлява лек автомобил „***“ *** с идентификационен номер на рама WAUZZZ4F07N018900, негова собственост, като при извършена проверка е констатирано, че управляваното от него МПС не е регистрирано по надлежен ред. Извършеното деяние е квалифицирано като нарушение по чл. 140, ал. 1, предл. първо от ЗДвП. АУАН е подписан от нарушителя, актосъставителя и свидетеля без възражение и е връчен на 11.08.2022 година /лист 6 от АНД № 00252/2023/.

Тези констатации били възпроизведени и в издаденото Наказателно постановление № 22-1158-003839 от 05.12.2022 година, издадено от началник сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР Перник, с което на касатора е наложена „Глоба“ в размер на 200 /двеста/ лева и „Лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 6 /шест/ месеца на основание чл. 175, ал. 3 от ЗДвП, във връзка с чл. 53 от ЗАНН за извършено административно нарушение по чл. 140, ал. 1 от ЗДвП. Посочено е, че наказателно постановление е издадено на основание постановление за прекратяване на наказателното производство № 2411/2022 година на Районна прокуратура Перник. Наказателното постановление е връчено на 23.12.2022 година /лист 5 от АНД № 00252/2023/.

С Решение № 138 от 06.04.2023 година, постановено по АНД № 00252/2023 година на Районен съд Перник наказателното постановление е било изцяло потвърдено. Извършвайки цялостна проверка за законосъобразност на производството по налагане на административно наказание, след приобщаване на преписката и събиране на посочените от страните доказателства, съдът е приел, че в хода на административнонаказателното производство не са допуснати съществени процесуални нарушения. Счел е също така, че от събраните в хода на съдебното следствие доказателства по безспорен начин е установена отразената в АУАН фактическа обстановка и към същата са приложени правилно съответните правни норми. Приел е, че настоящият касатор е извършил деянието, съдържащо всички признаци от състава на вмененото му нарушение по чл. 140, ал. 1 от ЗДвП и че правилно е била ангажирана административнонаказателната му отговорност на основание чл. 175, ал. 3, предл. първо от ЗДвП, във връзка с чл. 53 от ЗАНН.

Пред настоящата касационна инстанция не са представени писмени доказателства. Съобразно разпоредбата на чл. 218 от АПК касационната инстанция дължи произнасяне само относно наведените в касационната жалба касационни основания, като за валидността, допустимостта и съответствието на решението с материалния закон следи служебно. Съдът намира, че обжалваното решение е валидно и допустимо. Решението на районния съд е правилно.

Съобразно чл. 220 от АПК касационната инстанция напълно възприема установената от Районен съд Перник фактическа обстановка, която напълно кореспондира на събраните по делото доказателства.

Съгласно разпоредбата на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП, по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. По пътищата, включени в обхвата на платената пътна мрежа, се допускат само пътни превозни средства, за които са изпълнени задълженията по установяване на размера и заплащане на пътни такси по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата.

Според чл. 175, ал. 3 от ЗДвП, наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лева водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежен ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер.

От събраните по делото доказателства се установява, че касаторът е управлявал описаното в наказателното постановление МПС, което към момента на проверката не е било регистрирано по надлежен ред и е било без регистрационни табели. Поради това същият е извършил нарушение по чл. 140, ал. 2 от ЗДвП.

Наведените в касационната жалба доводи са неоснователни. Настоящият състав намира, че нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено са описани в пълна степен и по никакъв начин не се е стигнало до нарушаване правото му на защита. Както АУАН, така и издаденото въз основа на него наказателно постановление съдържат всички изискуеми реквизити. С оглед на това следва да бъде отхвърлено като неоснователен доводът на касатора за нарушение на разпоредбите на чл. 42, т. 4, респективно чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН. Неоснователно се явява и твърдението на нарушителя за нарушение на разпоредбата на чл. 40, ал. 3 от ЗАНН при съставяне на акта за установяване на административно нарушение. Изискването на чл. 42, т. 7 от ЗАНН за посочване на ЕГН на свидетелите цели идентификация на същите, но липсата на този реквизит в АУАН не съставлява абсолютно съществен порок на формата на акта. Изискването за посочване на точен адрес на свидетелите е също спазено, като ЗАНН не уточнява какъв именно адрес да бъде посочен. Освен това, изискването за посочване на адрес на свидетелите е свързано главно с гарантиране правото на защита на лицето, срещу което производството се води и разкриване на обективната истина, и с оглед събирането на гласни доказателства във връзка с констатациите в акта, съответно откриване  и призоваване на свидетелите, посочени в същия. Тази цел в случая се явява обслужена, с оглед данните по делото за редовно призоваване на актосъставителя и свидетеля по акта. 

С оглед на горното, настоящия касационен състав не констатира при издаването на наказателното постановление да са допуснати съществени процесуални нарушения, а така също и нарушение на материалния закон.

В случая по безспорен начин е доказано осъществяването на нарушението по чл. 140, ал. 1 от ЗДвП, за което законосъобразно на касатора е била наложена санкция на основание чл. 175, ал. 3, предл. първо от ЗДвП. Законосъобразен е и изводът на районния съд, че за така извършеното нарушение административнонаказващия орган е наложил предвидените административни наказания в минимален размер.

По изложените съображения, касационните оплаквания не намират опора в доказателствата по делото и са напълно неоснователни. Районен съд Перник не е допуснал нарушаване на материалния закон и процесуалните правила при постановяване на обжалваното решение с оглед на което същото е законосъобразно и на основание чл. 221, ал. 2 от АПК следва да бъде оставено в сила.

Относно разноските:

С оглед изхода на делото направеното искане от процесуалния представител на ответника по касационната жалба е основателно, поради което касатора следва да заплати на ОДМВР Перник юрисконсултско възнаграждение в размер на 80 лева.

Мотивиран от гореизложеното и на основание чл.221, ал.2, пр.1 от АПК, във вр. с чл.63в от ЗАНН, Административен съд- Перник, касационен състав

Р Е Ш И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 138 от 06.04.2023 година, постановено по АНД № 00252 по описа за 2023 година на Районен съд Перник.

ОСЪЖДА Р.М.Д. с ЕГН: ********** *** да заплати на ОДМВР Перник юрисконсултско възнаграждение 80 лева.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/

 

ЧЛЕНОВЕ:/п/

 

                    /п/