Решение по дело №364/2019 на Административен съд - Русе

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 27 януари 2020 г.
Съдия: Димитринка Емилова Купринджийска
Дело: 20197200700364
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 9 декември 2019 г.

Съдържание на акта

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

 

гр. Русе, 27.01.2020 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - РУСЕ, в публично заседание на двадесет и втори януари през две хиляди и двадесета година в състав:

 

 

       Председател: ИНА РАЙЧЕВА

     Членове: ЕЛИЦА ДИМИТРОВА

                                                                     ДИМИТРИНКА КУПРИНДЖИЙСКА

 

 

при секретаря ЦВЕТЕЛИНА ДИМИТРОВА и с участието на прокурора                 ГЕОРГИ МАНОЛОВ като разгледа докладваното от съдия КУПРИНДЖИЙСКА к.а.н.д. № 364 по описа на съда за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид:

 

Производството е касационно по чл. 63, ал. 1, предл. 2 ЗАНН(Закон за административните нарушения и наказания), във вр. чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс (АПК).

 

Постъпила е касационна жалба от Х.Д.Х. чрез адв. Ц.Б. от ВАК  против Реше­ние № 744 от 30.10.2019 г., постановено по АНД № 883/2019 г. по описа на Районен съд – Русе,  с което е потвърдено НП № 18-1085-003922/22.01.2019г. на Началник сектор ПП при ОДМВР-Русе, с което за нарушение на чл. 21 ал. 1 ЗДвП, на основание чл. 182 ал. 1 т. 6 ЗДвП е наложено кумулативно наказание глоба в размер на 750лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца. В касационната жалба се излагат доводи за неправилност на решението, поради нарушение на съдопроизводствените правила - касационни основание по чл. 348, ал. 1, т. 2 от НПК. Сочат се доводи досежно преграждането на правото на защита на жалбоподателя.

Иска се отмяна на обжалваното решение и съответно отмяна на наказателното постановление.

Ответникът по касационната жалба не изразява становище.

Представителят на прокуратурата предлага да бъде оставено в сила въззивното решение.

 

След като обсъди оплакванията в жалбата, становищата на страните и събраните по делото доказателства и след касационна проверка съгласно чл. 218 АПК, Административният съд намира следното:

Касационната жалба е подадена в законния срок, от надлежна страна, срещу невлязъл в сила съдебен акт, поради което производството е процесуално допустимо.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна поради следните съображения:

С Реше­ние № 744 от 30.10.2019 г., постановено по АНД № 883/2019 г. по описа на Районен съд – Русе, съдебният състав е потвърдил НП № 18-1085-003922/22.01.2019г. на Началник сектор ПП при ОДМВР-Русе, с което на Х.Д.Х. е наложено кумулативно наказание глоба в размер на 750лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца. Като основание за налагане на това наказание е посочена санкционната норма на чл. 182 ал. 1 т. 6 ЗДвП. Деянието, за което е наказан нарушителя е свързано с неизпълнение на задължението  му по чл. 21 ал. 1 ЗДвПнарушение на скорост, установено и заснето с техническо средство - дигитална стационарна радарна установка "SITRAFFIC ERS 400". АНО е приел, че при разрешена стойност на скоростта 50км/ч в населено място, нарушителят е управлявал МПС – л.а. „******“ с рег.№ ***** с установена скорост 107км/ч, като по този начин превишената стойност на скоростта е 57км/ч.

 

Нарушението било установено и заснето с техническо средство - дигитална стационарна видео-радарна система за наблюдение и регистрация на пътни нарушения "SITRAFFIC ERS 400", с фиксиращо устройство за скорост, дата и час, на 27.12.2017г., в 10.23ч. в гр.Русе, на бул.“България“ – до бензиностанция „Лукойл“, посока ГКПП Дунав мост. Въз основа на установеното с техническото средство и след установяване на собственика на моторното превозно средство на жалбоподателят е бил съставен АУАН № 18-1085-003922 от 27.11.2018г., а в последствие и процесното НП.

 

Русенският районен съд e изяснил изложената по-горе фактическа обстановка след подробен анализ на събраните по делото писмени и гласни доказателства. Въззивният съд е анализирал приложимите правни норми, обсъдил е възраженията на жалбоподателя. Приел е, че нарушението е доказано, че АУАН и НП са издадени в сроковете по чл. 34 ЗАНН, изложил е подробни съображения относно възражението на жалбоподателя за неспазване на срока по чл. 34 ЗАНН при съставяне на АУАН. Развил е подробни правни съображения и по въпроса кои са приложимите правни норми, отговорил е по основното възражение относно оспорване на авторството, като е акцентирал върху отразеното в декларацията по чл.188 ЗДвП, именно в която касатора не е посочил, лицето, на което е бил предоставил на процесната дата собственото си МПС, за което чрез стационарна радарна установка е заснето превишаване на скоростта с 57км/ч след приспадане на толеранса. Отхвърлил е възражението по жалбата, че касационният жалбоподател е бил „въведен в заблуждение“, след като сам собственоръчно е попълнил декларацията по чл. 188 ЗДвП.

Решението е правилно.

 

В касационната жалба се твърди, че при постановяване на решението на въззивния съд е допуснато съществено нарушение на съдопроизводствените правила – ограничаване правото на защита на жалбоподателя, тъй като не е уважено доказателственото му искане за допускане на гласни доказателства – разпит на един свидетел. Видно от протокола от открито съдебно заседание, проведено на 07.0.2019г., съдът е преценил така направеното искане за неоснователно, тъй като разпита на свидетеля няма да допринесе за изясняване на обективната истина, доколкото за това лице не се съдържат данни в административнонаказателната преписка, че е съпричастен към фактическите обстоятелства, послужили за издаване на АУАН. Касационната инстанция счита, че преценката на районният съд относно доказателственото искане на жалбоподателя е правилна и в този смисъл не е допуснато ограничаване на правото на защита. Видно е от материалите, съдържащи се в административнотаказателната преписка, а и от самата жалба, че жалбоподателят не оспорва факта на извършване на нарушението. Разпитът на свидетелят се иска с оглед доказване на обстоятелството кой е управлявал процесното МПС на процесната дата. Разпоредбата на чл. 188 ал. 1 изр. 2 ЗДвП дава възможност на собственикът на автомобила, който не го е управлявал при извършване на нарушението, да посочи на кого е предоставил моторното превозно средство. В противен случай собственикът се наказва с наказанието, предвидено за извършеното нарушение. Анализът на цитираната разпоредба налага извода, че е въведена една оборима презумция, като тежестта за доказване кой е управлявал процесното МПС е именно на собственика му. Законът е предвидил достатъчна гаранция за собственика да се защити още преди издаването на АУАН, респективно на НП. След като жалбоподателят е написал и подписал собственоръчно декларация, в която е декларирал, че не може да посочи кой е управлявал процесното МПС, при това под заплаха и за наказателна отговорност при деклариране на неверни данни, законосъобразно му е бил съставен АУАН. В последствие, след връчване на АУАН, жалбоподателят отново е имал законовата възможност да възрази, като посочи на кого е бил предоставил автомобила. Въпреки това той не се е възползвал от това си право и АНО законосъобразно е пристъпил към издаване на НП. Установяването в последствие, в хода на съдебното производство, кой е управлявал процесното МПС, при това само с гласни доказателства, без да са представени писмени такива за съпричастността на сочения свидетел към фактическата обстановка, е ирелевантен факт при преценката за законосъобразността и правилността на НП.

Поради изложеното касационният съд счита, че при постановяване на въззивното решение не е допуснато съществено нарушение на процесиалните правила.

 

При преценка относно прилагането на материалния закон настоящата инстанция изцяло споделя фактическите и правни изводи на РРС, изложени в оспореното решение, поради което и на основание чл.221, ал.2 от АПК, приложим съгласно чл.63, ал.1 от ЗАНН, следва да се препрати към мотивите на решението на РРС, което е предмет на касационната проверка.

С оглед на изложеното правилен е изводът на РРС за обоснованост и законосъобразност на НП, поради което решението следва да се остави в сила.

 

Воден от горното и на основание чл. 221, ал. 2, изр. І-во, предл. І-ро от АПК във вр. с чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

 

Р   Е   Ш   И :

 

 

ОСТАВЯ В СИЛА Реше­ние № 744 от 30.10.2019г., на Районен съд гр.Русе, постановено по АНД № 883/2019 г. по описа на РРС, с което е потвърдено НП № 18-1085-003922/22.01.2019г. на Началник сектор ПП при ОДМВР-Русе.

Решението е окончателно.

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                        

ЧЛЕНОВЕ:  1.

 

 

                    2.