Решение по дело №76/2019 на Районен съд - Карнобат

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 22 май 2019 г. (в сила от 14 юни 2019 г.)
Съдия: Мариела Анастасова Иванова
Дело: 20192130200076
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 15 март 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е 56/22.5.2019г.

гр. Карнобат

 

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

 

РАЙОНЕН СЪД КАРНОБАТ                                   НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

На шестнадесети май                                   две хиляди и деветнадесета година

в публичното заседание в следния състав :                                                         

                                Районен съдия: Мариела Иванова

при секретаря Галина Милкова

като разгледа докладваното от съдия Иванова н.а.х.д. № 76 по описа за 2019 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Образувано е по повод постъпила жалба от И.Р.И. с ЕГН ********** ***  против наказателно постановление № 02-35/06.03.2019г. на Началник отдел „Рибарство и контрол- Черно море“ гр.Бургас към ГД „Рибарство и контрол“ при ИАРА. С атакувания акт на жалбоподателя на основание чл.70,ал.1 ЗРА е наложено административно наказание глоба в размер на 1500лв. По съображения, изложени в жалбата, е направено искане да се отмени наказателното постановление.

В съдебно заседание  процесуалния представител на страната поддържа жалбата.

В съдебно заседание представителят на ответната страна оспорва жалбата като неоснователна.

Жалбата е подадена от надлежна страна, в срока по чл. 59, ал.2 от ЗАНН и е процесуално допустима.

Районен съд - Карнобат, след като анализира събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното :

На 08.09.2018г. свидетелят О.Р. извършва проверка на яз. Камчия, по сигнал, че се извършва любителски риболов на язовира. В хода на проверката св.Р. установява жалбоподателят, който с два броя въдици и два броя макари извършва любителски риболов на водоема.

По доказателствата:

Изложената фактическа обстановка се установява от показанията на разпитания по делото свидетел- О.К.Р., както и от писмените доказателства по делото, които я възпроизвеждат безпротиворечиво.

От правна страна съдът приема следното :

Преди да пристъпи към решаване на въпроса за законосъобразността на оспорения акт по същество, съдът е длъжен да извърши проверка за наличието на допуснати съществени процесуални нарушения при издаването му.

Видно от приложения АУАН същият не е подписан от актосъставителя. Изпълнението на задълженията на актосъставителя, визирани в чл. 43, ал. 1, 2 и 5 от ЗАНН, гарантира упражняване правото на защита от страна на нарушителя в пълен обем. Нарушението на което и да е от тях е съществено, а в конкретния случай се е отразило върху валидността на издадения АУАН, поради невъзможност да бъде установено неговото авторство. Липсата на подпис на актосъставителя води до липсата на акт въобще, респ. и до липсата на основание за издаване на наказателно постановление, тъй като направените констатации не са удостоверени по надлежния ред.

В този смисъл, в хода на административнонаказателното производство е допуснато съществено процесуално нарушение, което не може да бъде отстранено във фазата на съдебното обжалване.

Предвид изложеното атакуваното наказателно постановление следва да бъде отменено.

 По изложените съображения и на основание чл. 63, ал.1 от ЗАНН, Районен съд – Карнобат, наказателен състав

 

 

Р Е Ш И :

 

          ОТМЕНЯ наказателно постановление № 02-35/06.03.2019г. на Началник отдел „Рибарство и контрол- Черно море“ гр.Бургас към ГД „Рибарство и контрол“ при ИАРА, с което на И.Р.И. с ЕГН ********** ***  на основание чл.70,ал.1 ЗРА е наложено административно наказание глоба в размер на 1500лв.

Решението може да се обжалва по касационен ред пред Административен съд- Бургас в 14-дневен срок от съобщението.

 

 

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ :