Решение по дело №118/2020 на Районен съд - Пещера

Номер на акта: 260005
Дата: 28 септември 2020 г. (в сила от 21 октомври 2020 г.)
Съдия: Атанаска Стоянова Павлова
Дело: 20205240200118
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 8 юли 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е  № 260005

Гр. Пещера, 28.09.2020 г.

 

В    И М Е Т О    Н А     Н А Р О ДА

Пещерски районен съд, четвърти наказателен състав в публично съдебно заседание на  шестнадесети септември през две хиляди и двадесета година, в състав:

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАСКА ПАВЛОВА

при участието на секретаря  Е. М., като разгледа докладваното от съдията Павлова АНД № 118/2020 г. по описа на Районен съд гр. Пещера, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 20-0315-000159/11.06.2020г. на Началника на РУ Пещера,  с което на  Г.С.Г. ЕГН ********** с адрес ***,  на основание чл. 174 ал.1 т.2 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на  1000 лв. и е лишен от право да управлява МПС за срок от 12 месеца .

На основание Наредба №Iз-2539 на МВР са отнети 10 контролни точки.

В съдебно заседание жалбоподателят не се явява лично,  и не се представлява. Депозирал е жалба, с която оспорва наказателното постановление и се иска неговата отмяна.

Въззиваемата страна РУ Пещера  редовно призована,  не изпраща представител. По делото е постъпило становище от Началника на РУ  Пещера, представено с приложената административнонаказателна  преписка,  в което са изложени подробно доводи в подкрепа на тезата, че жалбата е недопустима и неоснователна, а наказателното постановление е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в преклузивния 7 - дневен срок за обжалване, изхожда от надлежна страна /санкционираното лице/, поради което е допустима. Разгледана по същество същата е основателна.

На жалбоподателя е съставено НП, в което е посочено следното : На 24.05.2020г. в около 01.30ч с. Равногор ул. "Втора" жалбоподателят, като водач на лек автомобил - ПЕЖО 307 с peг. № РВ2719РК, управлява гореописаното МПС като извършва следното, нарушение:Управлява МПС под въздействието на алкохол. На Г.С.Г. е извършена проба с техническо средство Алкотест Дрегер 7410 ARSM 0059 в 02.05ч., която е отчела концентрация на алкохол от 1.28 промила. Водачът е дал кръвна проба. Материалите са изпратени в РП - Пещера с оглед наличието на белези на престъплението по ал. 343б ал.1 от НК. В хода на проверката в РП - Пещера е установено, че кръвната проба на водача е отчела показание от 1.07 промила. Това е съобщено с протокол №291/26.05.2020г на СХЛ - Пловдив за химическа експертиза. Наказателното постановление се издава на основание Постановление на прокурор при РП - Пещера Даниела Петърнейчева по преписка вх.№508/2020г. образувана по Бързо производство рег.№141/2020г. по описа на Районно управление - Пещера

    На жалбоподателя е наложена глоба в размер на  1000 лв. и е лишен от право да управлява МПС за срок от 12 месеца  на основание чл. 174 ал.1 т.2 от ЗДвП, като е посочена за нарушена нормата на чл. 5 ал. 3 т. 1 от ЗДвП.

 

         Разпитан в съдебно заседание  е свидетеля С.К., който потвърждава констатациите на проверяващите органи, бил съставил Акт за установяване на административно нарушение на жалбоподателя, тъй като след като тествал с Дрегер скалата отчела 1,28 промила в издишания през устата въздух, завели го до ФСМП Брацигово, където дал кръв за лабораторно изследване. Подписал на място талона и акта.

Съдът кредитира показанията на св. К., тъй като макар и в служебна зависимост от наказващия орган, не се откри причина или мотив свидетелят да дава показания в една или друга посока. Освен това и показанията му се подкрепят и от събрания по делото доказателствен материал.

              Приети са по делото протокол №291/26.05.2020г на СХЛ - Пловдив, от който се установява, че концентрацията на алкохол е 1,07 промила..

          Приета е по делото Справка за нарушител/водач, от която се установява, че жалбоподателят има и други нарушения на Закона за движение по пътищата.

Прието е Постановление за прекратяване на  досъдебно производство на РП Пещера от дата 04.06.2020г Прокуратурата е прекратила досъдебно производство БП 141/2020г. по описа на РУ Пещера,         прок преп. № 408/2020г.,  поради несъставомерност на извършеното деяние.

 

          Въз основа на изложеното и след анализ на събраните по делото писмени и гласни доказателства, съдът намира следното:

 По отношение на изложената фактическа обстановка, съдът я намира за установена така, както е посочена от наказващия орган.

На следващо място  чл.5 ал.3 т.1 от ЗДвП предвижда, че е забранено на водач на МПС да управлява пътно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда.  

Безспорно по случая от протокола за химическа експертиза се установява, че жалбоподателя те управлявал с концентрация на алкохол над 0,5 промила, а именно 1,07 промила. Това обстоятелство не се оспорва и от самия жалбоподател.

Основателни са възраженията на жалбоподателя, че не била посочена нормата която е нарушена, както и обстоятелства при които е извършено. Наказващият орган нито е посочил, че издава наказателното постановление на основание друг документ, съгласно чл.36 ал.2 от ЗАНН.  В оспорваното НП е посочено, че жалбоподателят управлява МПС под въздействие на алкохол, но не се сочи колко. Впоследствие се излага хронология от събития, от които обаче не става ясно за какво количество алкохол всъщност му е наложено административно наказание.Последното е резонно досежно коя от двете точки от чл. 174 ал. 1 от ЗДвП следва да се приложи, дали е над 0,8 промила или не.

В случая е посочено словесно, че НП е издадено на основание Постановление на РП Пещера за прекратяване на досъдебно производство / бързо производство №141/2020г. на РУ МВР Пещера/. По делото безспорно е издаден и АУАН от 24.05.20202г. с актосъставител С. Калин, за това че жалбоподателят е управлявал МПС с концентрация на алкохол. В случая административно наказателното производство не е било прекратено. Едновременно са се развивали както административно, така и наказателно производство. Последното представлява абсолютно процесуално нарушение,  нарушение на принципа ne bis in idem.

 

В конкретния случай съставеният срещу жалбоподателя АУАН е бил изпратен в Районна прокуратура-гр. Пещера за преценка евентуално извършено престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК. Както се посочи по-горе прокурорът е преценил, че не е налице престъпление и е прекратил образуваното вече досъдебно /бързо / производство, като е изпратил материалите по преписката за преценка на АНО. Тоест АНП е следвало да се развие при условията на чл. 36, ал. 2 от ЗАНН.

Съгласно разпоредбата на чл. 33, ал. 2 изр. 1 от ЗАНН, при констатиране на признак/признаци на извършено престъпление административно-наказателното производство се прекратява, а материалите се изпращат на съответния прокурор. В случая това не е било сторено, тъй като съставеният АУАН не е бил анулиран и АНП не е било прекратено от наказващия орган.

 

Целта на разпоредбите на чл. 33, ал. 1 и ал. 2 от ЗАНН е да не допусне за едно деяние да се водят две паралелни производства- наказателно и административно-наказателно, които са с идентичен предмет, а от там евентуално и да се стигне до наказване два пъти за едно и също нещо, с което ще се наруши принципа non bis in idem. В хипотезата, когато за конкретно деяние е започнало наказателно преследване, то органите на администрацията не следва да предприемат действия по административно преследване, а да чакат произнасянето на компетентните органи- съд или прокуратура и едва ако преценят да препратят прекратеното наказателно производство на административно наказващия орган, то той вече ще е компетентен да ангажира отговорността на нарушителя, но по реда на чл. 36, ал. 2 от ЗАНН, т. е. без съставен АУАН. Тази процесуална хронология в конкретния казус не е спазена, а напротив. Започнато е незаконосъобразно АНП със съставен АУАН, който в същото време е бил изпратен на прокуратурата, т. к. деянието е съдържало признаци на престъпление, а в същото време е било налице и висящо АНП, което след произнасянето на прокуратурата е продължило развитието си. С това обаче е била нарушена императивната разпоредба на чл. 33, ал. 2 изр. 1 от ЗАНН, което е опорочило необратимо цялото производство по административно наказване и на собствено основание налага отмяна на издаденото НП.

Проверката за законосъобразността на отнетите контролни точки не се осъществява по предвидения в ЗАНН ред, поради което съдът не коментира тази част от НП. Но следва да се има предвид, че съгласно чл. 3, ал.1 от Наредба №Iз-2539/2012 г., отнемането на контролни точки се извършва въз основа на влязло в сила наказателно постановление.

ОДМВР Пазарджик/тъй като РУ Пещера не е правосубектно лице/ следва да се осъди и на основание чл. 63 ал. 3 от ЗАНН във вр. чл. 143 ал.1 от АПК да заплати сторените разноски  по сметка на РС Пещера в размер на 5,32 лева.

Воден от горното и на основание чл. 63, ал.1 от ЗАНН съдът

Р Е Ш И :

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 20-0315-000159/11.06.2020г. на Началника на РУ Пещера,  с което на  Г.С.Г. ЕГН ********** с адрес ***,  на основание чл. 174 ал.1 т.2 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на  1000 лв. и е лишен от право да управлява МПС за срок от 12 месеца .

ОСЪЖДА  ОД МВР Пазарджик да заплати по сметка на РС Пещера сторените разноски в размер на 5,32 лева.

 

Решението подлежи на обжалване в 14 – дневен срок от съобщението до страните за изготвянето му пред Административен съд Пазарджик.              

                         

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: