Определение по дело №18486/2018 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 14541
Дата: 11 декември 2018 г.
Съдия: Орлин Руменов Чаракчиев
Дело: 20183110118486
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 10 декември 2018 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ …….…..…./11.12.2018 г., гр. Варна

 

ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, ХX състав, в закрито заседание, в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: ОРЛИН ЧАРАКЧИЕВ

 

като разгледа гр. д. № 18486 по описа на ВРС за 2018 г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба на С.Я.М. срещу Технически университет - Варна за осъждане ответника да заплати сумата от 5000,00 лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, представляващи психически стрес, негативни преживявания – чувство за изолираност, социална дезинтеграия и лишаване от възможност за нормален социален живот, физически, психически и емоционален дискомфорт, причинени в резултат на незаконсъобразно действие – издаване на Заповед № 637/04.1.2016 г. на Ректора на ТУ-Варна, ведно със законната лихва върху главницата и за периода от датата на непозволеното увреждане (04.11.2016 г.) до окончателното ѝ изплащане.

Съдът намира, че не е функционално компетентен да разгледа исковата претенция на ищеца по следните съображения:

Видно от обстоятелствената част на исковата молба ищецът твърди, че със Заповед № 637/04.1.2016 г. на Ректора на ТУ-Варна е отменена Заповед № 246/20.04.2016 г., с която е бил отчислен от докторантура с право на защита на дисертационен труд. Ищецът е обжалвал заповедта и същата е отменена с решение от 27.06.2017 г. на Административен съд – Варна по адм.д. № 3149/2016 г., потвърдено с влязло в сила решение от 14.06.2018 г. на Върховния административен съд по адм.д. № 10766/2017 г. Ищецът сочи, че е търпял неимуществени вреди от Заповед № 637/04.1.2016 г. на Ректора на ТУ-Варна в периода от издаването ѝ до нейната отмяна.

От горното следва, че в случая се претендира обезщетение за неимуществени вреди настъпили в патримониума на ищеца от незаконосъобразни актове на ответника ТУ-Варна.

Според §1, т.1 от ДР на АПК, административен орган е този, който принадлежи към системата на изпълнителната власт, както и всеки носител на административни правомощия, овластен въз основа на закон.

Според чл. 19 от Законът за висшето образование (ЗВО), висшите учебни заведения са самостоятелни юридически лица, които разполагат с академична автономия. По силата на чл. 32, ал. 1, т. 4 ЗВО ректорът решава окончателно всички въпроси, свързани с приемането, отписването и преместването на студенти, докторанти и специализанти. Според чл. 38 от ЗВО, актовете на органите за управление на университета могат да се обжалват пред съда по реда на АПК. Т.е. по силата на закона ответникът ТУ – Варна е овластен с административни правомощия, респективно разкрива всички белези на административен орган. Следователно ищецът претендира обезщетение за вреди, причинени от незаконосъобразен административен акт издаден от административен орган.

Дължимото обезщетение от държавата за вреди, причинени от нейни административни органи от незаконосъобразни административни актове, се определя и присъжда в производството по чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ. Разпоредбата на чл. 8 ал. 1 от ЗОДОВ изрично изключва възможността обезщетението за вреди, причинени в хипотезата на чл. 1 ал. 1 от ЗОДОВ да се търси по общия ред. Съгласно разпоредбата на чл. 1, ал. 2 от ЗОДОВ исковете по чл. 1 ал. 1 от ЗОДОВ се разглеждат по реда на АПК, като изричната разпоредба на чл. 128 ал. 1 т. 5 от АПК предвижда, на административните съдилища да са подведомствени всички дела по искания за обезщетения за вреди от незаконни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица.

Съгласно чл. 7 ЗОДОВ искът за обезщетение се предявява пред съда по мястото на увреждането или по настоящия адрес или седалището на увредения срещу органите по чл. 1, ал. 1 и чл. 2, ал. 1, от чиито незаконни актове, действия или бездействия са причинени вредите. В случая това е Административният съд в гр. Варна.

С оглед изложеното, компетентен да разгледа настоящите искове с правно основание чл. 203 и сл. от АПК, вр. с чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ е Административен съд - Варна, като делото следва да бъде прекратено и изпратено по подсъдност на Административен съд – Варна за произнасяне, на основание чл. 118, ал. 2 от ГПК.

Мотивиран от гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 18486/2018 г. на Районен съд – Варна

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Административен съд - Варна, на основание чл. 118, ал.2 от ГПК.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Варненски окръжен съд в едноседмичен срок от съобщаването му на ищеца.

 

След влизане в сила на настоящото определение, делото да се изпрати по компетентност на Административен съд - Варна.

                                                        

  РАЙОНЕН СЪДИЯ: