Определение по дело №6645/2020 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 260578
Дата: 18 декември 2020 г.
Съдия: Панайот Рангелов Велчев
Дело: 20205330206645
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 23 октомври 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л № 260578

 

18.12.2020 г.                                                                     Град ПЛОВДИВ

ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД                     ХХVІ наказателен състав

На осемнадесети декември               две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ПАНАЙОТ ВЕЛЧЕВ

                                              

СЕКРЕТАР:  Магдалена Трайкова

ПРОКУРОР: Пресиян  Георгиев

Сложи за разглеждане докладваното от СЪДИЯТА

АНД № 6645  по описа за 2020 година.

 

На поименното повикване в 11.30  часа се явиха:

        

За РП – Пловдив – редовно и своевременно призована, се явява прокурор Пресиян Георгиев.

 

            ОБВИНЯЕМИЯТ: Т.В.У. – уведомен в съдебно заседание се явява лично и със защитника адв.И. с пълномощно по делото.

 

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

АДВ.И.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

ОПРЕДЕЛИ

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

        

         СЪДЪТ докладва

         Постъпило е изисканото частно гражданско дело № 12912/2018 г. по описа на РС-П..

 

ПРОКУРОР: Запознати сме с него, да се приложи към настоящото дело.

АДВ.И.: Запознати сме с него, да се приложи към настоящото дело.

ОБВ.У.: Запознат съм с делото.

 

Съдът

ОПРЕДЕЛИ

ПРИЛАГА към настоящото АНД № 6675/20г., Частно гражданско дело № 12912/2018 г. по описа на РС-П.. 

        

ПРОКУРОР: Считам, че след запознаване с материалите по приложеното гражданско дело, по-нататъшен ход на делото не следва да бъде даван, а съдебното производство следва да бъде прекратено и да бъде върнато на прокурора с оглед установяване на нови обстоятелства в гражданското дело, а именно данните, че инкринирания документ е съставен на по-ранна дата от тази, която е посочена в обвинението, а именно периода между 01-08 август, които обстоятелства не са били известни до настоящият момент на прокурора при внасяне на предложението по чл.78 а НК, но които следва да бъдат взети предвид. По тези съображения следва да бъде върнато делото.

 

АДВ.И.: Делото е изяснено от фактическа страна. Не са налице основанията сочени от представителя на обвинението, защото трайната практика, а така както казва разпоредбата на процесуалния закон, е че би могло да се прекрати производството и да се върне на прокурора, ако в хода на съдебното следствие провеждано пред състава на съда бъдат установени нови факти, обстоятелства, доказателства и каквото и каквото ще да е друго относимо към конкретния случай. Моля да констатирате, че в папката на досъдебното производство, сега тук ще ви излъжа, но мисля, че беше при второто повдигане и предявяване на обвинение, лично ние сме представили  заверени преписи молбата, която е от 08.08.18 г. за обезпечителното производство, определението на съда, копието от всички тези документи и те са налични в кориците на делото от преди повече от една календарна година. Те са там и това не е новоустановен факт. Да не говорим, че ние имаме доказателства, които почитаемия съд лично имаше възможност да провери в предходно съдебно заседание, че този документ, в случая наречен инкриминиран не е съставен на 08.08.18 г. Изрично беше посочено със свидетелски показания установено кой, кога, къде, при какви условия го е писал, подписвал и т.н.. Единственото, което като факт, който е различен от датата, на която се установи съставянето на документа, това е, че на 05.09.18 г. така както е записано в постановлението на РП-Пловдив, на 05.09.18 г. съгласно указанията на нотариуса в изпълнение на разпоредбите на ГПК, който препраща към закона на нотариусите и който предвижда, че когато се прави заверка на подпис, трябва лицето освен подписа, саморъчно да запише до подписа си и трите си имена по лична карта без съкращение. Единственото това е направено на 05.09.18 г., а именно върху вече съществуващия документ Т.У. да си доизпише трите имена по лична карта. Т.е. Ние, казано процесуално, нямаме факти, нито един факт, който да е новоустановен в настоящото производство, което се провежда пред съд. Всичко това има по делото, именно затова сме го представили своевременно, за да е ясно. Нашето становище е, че следва да бъде приключено съдебното следствие и да бъде даден ход по същество.

 

ОБВ.У.: Съгласен съм с казаното от защитата. Още първия път, когато бях призован в полицията в гр.Хисаря в обясненията, които дадох казах, че имам такова дело в гражданския съд и им обясних за съществуването на този документ. Не си спомням точната дата, но мисля, че беше месец юли, когато ме извикаха за първи път в МВР-Хисаря обясних за този документ. Това не е нов документ, съществува преди  месец септември.

 

Съдът след съвещание и след като взе предвид доводите и възраженията на страните намира за установено следното:

В конкретния случай производството е по реда на Глава 28 НПК, внесено е предложение за освобождаване от наказателна отговорност на обвиняемият Т.У. с налагане на административно наказание глоба. Конкретното деяние, за което лицето е привлечено на съд е именно такова по чл.315 ал.1 във връзка с чл.309 ал.1 от НК, а именно за това, че обвиняемият У. на 05.09.2018 г.  е съставил частен документ –договор за заем, като е попълнил лист, носещ подписа на издателя Н.П.П., със съдържание, което не съответства на волята на подписалия. Съдът, след като се запозна с материалите по досъдебното производство, а именно с намиращата се на лист 99 копие от обезпечителна заповед от 08.08.2018 г, беше изискано частното гражданско дело №12912/2018 г. по описа на РС-Пловдив, с оглед проверка на обстоятелствата кога процесният документ е представен в оригинал, на лист 186 от досъдебното производство. Имаме сигурни данни, че е съществувал в период преди 05.09.2018 г. Видно от изисканото частно гражданско дело се установява, че по него на лист 7 се намира в копие от процесния документ, със заверка. В конкретния случай съдът намира, че това се явява ново обстоятелство, доколкото обвиняемият е предаден на съд, че на 05.09.2018 г. е предал вид на частния документ издаден от Н.П., а пък още от досъдебното производство, а също от частно гражданското дело се установява, че със сигурност към 08.08.2018 г. този документ е съществувал. В конкретния случай съдът намира, че е налице хипотезата на чл.378 ал.3 НПК, доколкото последният е длъжен да разгледа обвинението в рамките на фактическите положения, в което е внесено предложението за освобождаване от наказателна отговорност. Това се явява и ново обстоятелство. Ето защо, съдебното производството следва да бъде прекратено и делото следва да се върне на досъдебна фаза, поради което

ОПРЕДЕЛИ

ПРЕКРАТЯВА производството по АНД №6645/2020 г. по описа на РС-П..

ВРЪЩА делото на Районна прокуратура-П.за продължаване на по-нататъшните действия.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 11.45 часа.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/

 

                                                               СЕКРЕТАР:/п/

 

вярно с оригинала,

М.Т.