Решение по дело №117/2015 на Районен съд - Оряхово

Номер на акта: 39
Дата: 12 октомври 2015 г. (в сила от 17 декември 2015 г.)
Съдия: Николинка Лазарова Крумова
Дело: 20151460200117
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 26 май 2015 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е № 39

 

Гр. Оряхово, 12.10.2015 година

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

         Оряховския Районен Съд, наказателна колегия в открито съдебно заседание на 08.09.2015г. / осми септември две хиляди и петнадесета година, в състав:

                                       Районен съдия: Николинка Крумова

 

с участието на секретаря А.Б., като разгледа докладваното от съдия Крумова НАХД №117/2015г. по описа на Оряховски районен съд, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на глава ІІІ, раздел V от ЗАНН.

         Образувано е по жалба на Милчо Петков Лазаров в качеството му на управител на ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „ – гр.Мизия, с която е обжалвал наказателно постановление №172/05.05.2015г. на Началника на митница гр.Лом.

         С наказателно постановление №172/05.05.2015г. на Началника на митница гр.Лом на ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „, със седалище и адрес на управление гр.Мизия, обл.Враца, представлявано от управителя Милчо Петков Лазаров, на основание чл.123, ал.6, чл.124, ал.1, чл.124а, ал.1 и чл.128, ал.2 от ЗАДС, на търговеца е наложена имуществена санкция за административно нарушение по чл.123, ал.6 от ЗАДС в размер на 4000 / четири хиляди / лева, като на основание чл.124, ал.1 ЗАДС, стоките предмет на нарушение са отнети в полза на държавата, а на основание чл.124а, ал.1, вр.чл.123, ал.6 ЗАДС, търговецът е лишен от право да упражнява търговска дейност за срок от един месец.

С жалбата се оспорва издаденото наказателно постановление, като са наведени доводи за неговата неправилност, необоснованост  и незаконосъобразност.Жалбоподателят счита, че съставения акт за установяване на административно нарушение и издаденото въз основа на него наказателно постановление страдат от множество пороци и противоречат както на материалния, така и на процесуалния закон, както и че допуснатите нарушения са съществени.Счита, че е налице неоснователно административнонаказателно преследване.Изложени са доводи за нарушение на конкретни разпоредби. На първо място е визирана разпоредбата на чл.42, т.3 и т.4 от ЗАНН, тъй като не ставало ясно датата на извършване на нарушението – дали е на 05.02.2015г., на 25.01.2015г. или на 25.02.2015г., или на друга дата, дали годината е 2014г. или 2015г..В тази връзка посочва, че в акта като дата на извършване на проверката е отразена датата 25.11.2015г., а като дата на извършване на нарушението – 25.11.2014г..Сочи, че акта е съставен на 05.02.2015г., а му е връчено писмо да се яви за съставянето му на 10.02.2015г..На второ място твърди, че при съставяне на акта е нарушена разпоредбата на чл.42, т.6 от ЗАНН, тъй като не били посочени възрастта и ЕГН на свидетелите.На трето място посочва, че има разминаване в посочените законови разпоредби в акта и в НП, а именно – в акта  било посочено, че е осъществен състава на чл.123, ал.6 от ЗАДС, а в НП, че е нарушена разпоредбата на чл.99, ал.2, т.4 ЗАДС, както и че в наказателното постановление са изложени допълнителни факти и обстоятелства, които не са посочени в акта.Навеждат се доводи и за нарушение на чл.42, т.5 и т.7 ЗАНН, както и на чл.57 ЗАНН.На следващо място счита, че дори да се приеме, че е налице нарушение, което категорично оспорва, то процесния случай представлява маловажен такъв, поради което е следвало наказващия орган да приложи разпоредбата на чл.28 от ЗАНН.В заключение твърди, че наказващият орган не е изпълнил задълженията си по чл.42, чл.52, ал.4 и чл.57 от ЗАНН, тъй като без да провери обосноваността и законосъобразността на акта преди да издаде НП, е изложил в последното фактическа обстановка, която не очертава признаците на административно нарушение, което да ангажира административнонаказателната му отговорност.

         Моли съда да отмени наказателното постановление. В съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован се явява лично и с редовно упълномощен представител, който поддържа жалбата и сочи доказателства в нейна подкрепа и изразява становище, че посочените в АУАН и НП нарушения не са доказани.В представената по делото писмена защита се застъпва становището, че от събраните по делото доказателства не се установява по несъмнен начин, че е извършено административно нарушение по чл.123, ал.6 ЗАДС.Изтъкват се следните аргументи в подкрепа на горепосоченото твърдение, а именно – в хода на административнонаказателното производство и по точно в с.з., проведено на 16.06.2015г., при предявяване на доказателствата, се установило, че част от цигарите не са с надписа, посочен в АУАН и НП – „ Duty free sales only “, а друг надпис, с неясно съдържание за значението му.В писменото становища на защитата е посочено, че НП следва да бъде отменено и поради факта, че безспорно по делото е доказано, че намерените стоки са собственост на св.Савова и са за лична употреба – тънките цигари за нея, а по – дебелите за съпруга й.В тази връзка се излагат доводи, че съгласно чл.24 от ЗАНН административнонаказателната отговорност е лична и не може да се вмени във вина на друго лице извършеното от страна на друг субект, т.е. в случая няма как във вина на едноличния търговец, стопанисващ обекта, да се вмени осъщественото от трето лице, тъй като всеки носи отговорност за личното си виновно поведение и не може да бъде санкциониран за действията на други лица.

Административнонаказващият орган, редовно призован и чрез процесуалния си представител, изразява становище за неоснователност на жалбата.В съдебно заседание представя и писмена защита, в която оспорва изложените съображения в депозираната жалба.В последната се сочи, че неправилно в жалбата се твърди за липса на яснота относно датата на извършване на нарушението, тъй като последователно, както в протокола от извършване на проверката, така и в НП, и свидетелските показания събрани в съдебната зала, като дата на нарушението е посочена датата 25.11.2014г..Твърди се също, че не е налице и разминаване в законовите разпоредби, тъй като в НП е посочено, че с нарушаването на разпоредбата на чл.99, ал.2, т.4 от ЗАДС, е установен състава на чл.123, ал.6 ЗАДС, както и че предвид количеството на цигарите и размера на дължимия за него акциз, случаят не е приет за маловажен такъв по смисъла на чл.28 от ЗАНН. В проведеното на 16.06.2015г. сочи, че доколкото е запознат в различните държави надписа върху кутиите с цигари „ Duty free sales only „ се отразява по различен начин.

В съдебно заседание са разпитани актосъставителя – М.С.М. и свидетеля В.Е.М., които извършили проверката на 25.11.2014г..От показанията на двамата свидетели се установява, че проверявания търговски обект  предстъвлява магазин със складово помещение, намиращ се в гр.Мизия на ул. „ Училищна „ №6, и стопанисван от ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „.Актосъставителят М. възпроизвежда фактическата обстановка посочена в АУАН и НП.Сочи, че когато влезли в търговския обект се легитимирали на продавачката в магазина – св.Румяна Савова, след което пристъпили към извършване на проверката.Проверката от самото й начало протекла както в присъствието на св.Савова, така и в присъствието на жалбоподателя – Милчо Лазаров.Разказва, че по време на проверката в търговския обект, на рафт под кантара, непосредствено до работното място на продавачката, били открити 3 / три / броя кутии цигари марка „ Raquel „ и 8 / осем / броя кутии цигари марка „ Diva „.Посочва, че всички те били с надпис „ Duty free sales only „, измежду които имало и отворени кутии с късове.Кутиите били на видимо място и като се минело зад щанда се виждали.Сочи, че Савова по време на проверката обяснила, че кутиите с цигари са нейни и същите закупила за лична употреба, а търговеца жалбоподател, че кутиите с цигари не са негови и не знае нищо за тях.Разказва, че за извършената проверка съставили протокол, в който описали иззетото, както и че от Савова били снети обяснения.Сочи, че Лазаров бил призован в последствие за съставяне на АУАН, като последния се явил в ТМУ – Лом и съставил същия в негово присъствие.

Св. В.М. е свидетел при констатиране на нарушението и при съставянето на АУАН.Показанията му кореспондират с тези на актосъставителя М., като единствено уточнява, че е имало по една отворена кутия от всеки от двата вида цигари, а общия брой на късовете бил 201.Уточнява, че в дадените писмени обяснения Савова твърдяла, че кутиите с цигари са нейни и за лична употреба, което било в разрез с приетите закони и предвид наличието на две различни марки цигари, не би следвало да се приеме твърдението й.

Разпитана е и свидетелката Д.А. Александрова - Петрова, която не е присъствала при констатиране на нарушението, а само при съставяне на акта.Твърди, че акта е съставен както в нейно присъствие, така и в присъствието на нарушителя, и е запозната със съдържанието му.Сочи, че същият е бил прочетен на Лазаров, който направил възражения, които вписал в акта, а именно, че не е знаел за цигарите.

В първото по делото заседание, проведено на дата 16.06.2015г., по искане на процесуалния представител на жалбоподателя – адв.К., до разпит в качеството на свидетел е допусната Румяна Димитрова Савова.Относно разпита й, искането е мотивирано от адв.К. с факта, че същата е присъствала по време на проверката и показанията й са от съществено значение за разкриване на фактическата обстановка по делото.

В съдебно заседание Савова заяви, че е работела във фирмата на жалбоподателя и по – точно в магазин за хранителни стоки на длъжност продавач – консултант до преди наводнението в гр.Мизия през месец август 2014г..Сочи, че след наводнението Лазаров се отказал от този магазин, а тя от своя страна го взела под наем, като между тях бил сключен договор.Разказва, че дистрибуторите, които зареждат стоки в магазина й предложили да си закупи от тях цигари на по – ниска цена.От тях купила два вида цигари – тънки и дебели, като взела по един стек от всеки вид.Твърди, че цигарите закупила за лично ползване – тънките за нея, а по – дебелите за съпруга й и сина й.Оставила част от кутиите под работното си място, тъй като синът и раздавал от тях на приятели и всяка вечер или през вечер носела у дома си по една кутия.Сочи, че жалбоподателя я е виждал, че взема от рафта цигари и раздава на приятелки.

Съдът на база на събраните писмени и гласни доказателства намери за установена следната фактическа обстановка:

На 25.11.2014г. в 10.10 часа, служители от Агенция „ Митници „ в ТМУ – Лом – М.С.М. и В.Е.М., извършили проверка на търговски обект – магазин за хранителни стоки, находящ се в гр.Мизия, обл.Враца на ул. „ Васил Левски „ №44, стопанисвано от ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „, - гр.Мизия, обл.Враца, представлявано от управителя Милчо Петков Лазаров.По време на проверката, която била извършена в присъствието, както на представляващия търговския обект Милчо Лазаров, така и на продавачката – св.Румяна Савова е установено, че под работното място на продавачката на рафт намиращ се под кантара били открити 11 / единадесет / кутии цигари, като тези от марката „ Diva luxurious slims „ са с надпис „ Duty free sales only „.Намерените кутии с цигари са както следва – цигари „ Raquel „, 80 мм, 20 къса / кутия, 2 бр.кутии или общо 40 къса; цигари „ Raquel „, 80 мм, 20 къса / кутия, 1 бр.кутия или общо 3 къса; цигари „ Diva luxurious slims , 100 мм, 20 къса / кутия, 7 броя кутии или общо 140 къса и цигари „ Diva luxurious slims , 100 мм, 20 къса / кутия, 1 брой кутия или общо 18 къса.

Представен е фискален бон 0007208 от дата 25.11.2014г., от който се установило, че обекта се експлоатира от ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „, - гр.Мизия, обл.Враца.За установеното е съставен Протокол за извършена проверка №900/25.11.2014г., в който наред с още две констатирани нарушения е отразено и процесното такова, а именно, че при проверката под работното място на продавачката на рафт под кантар се констатирало държането на процесните стоки.В така съставения протокол било вписано и изземването на процесните кутии с цигари.Същият бил подписан от св.Румяна Савова, която присъствала при констатиране на нарушението.Последната към датата на извършената проверка дала и писмени обяснения, в които посочила следното – „ намерената домашна ракия е на собственика на магазина, тъй като има земеделска кооперация и я пази за работниците; тютюна, който не е наш, а на един от работниците, оставен в магазина – склада, той е на големи разфасовки и не се продава; За тези 5-6 кутии цигари са лично мои и не бяха скрити „.

След справка в ТР, от която се установило, че физическото лице – търговец на ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „, гр.Мизия, е лицето Милчо Петков Лазаров, както и че фирмата е действаща.С покана рег.№32 – 16362/28.01.2015г., Лазаров бил надлежно поканен да се яви на 10.02.2015г. в 13.30 часа в Митници – Лом, стая 217 за съставяне на АУАН.Поканата била връчена лично на жалбоподателя на дата 29.01.2015г., за което била съставена съответна разписка.На 05.02.2015г. Лазаров се явил на горепосоченото място и му бил съставен АУАН  №30/05.02.2015г. по описа на ТМУ – Лом по чл.40, ал.1 ЗАНН.В акта било посочено, че на 25.11.2014г. в търговски обект – хранителен магазин в гр.Мизия на ул. „ Училищна „ №6, стопанисван от ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „, гр.Мизия, при извършена текуща проверка за акцизни стоки в нарушение на ЗАДС, е констатирано следното нарушение по чл.123, ал.6 ЗАДС – под работното място на продавачката на рафт намиращ се под кантара държи 11 / единадесет / кутии цигари, всичките с надпис „ Duty free sales only „, както следва – цигари „ Raquel „, 80 мм, 20 къса / кутия, 3 бр.кутии или общо 43 къса и цигари „ Diva luxurious slims , 100 мм, 20 къса / кутия, 8 броя кутии или общо 158 къса.Общо 201 броя къса цигари.Отбелязано е също така, че във връзка с изискванията на чл.124, ал.1 ЗАДС, стоката предмет на нарушение е била задържана, като е съставен опис на иззети стоки №900/000281/25.11.2014г., както и че по време на проверката продавачката Румяна Савова е дала писмени обяснения, в които е посочила, че кутиите с цигари са лично нейни.Така съставения АУАН бил предявен и връчен на жалбоподателя, който го подписал лично на същата дата.На основание чл.42, т.8 ЗАНН Лазаров вписал в него следните обяснения – „ нямам представа за намерените цигари, тъй като магазина е даден под наем и не зная какво продава магазинерката и за това смятам, че нямам вина „.

По преписката бил представен и договор за наем на недвижим имот, от съдържанието на който се установява, че на 13.08.2014г. Милчо Лазаров като управител на ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „, гр.Мизия, в качеството му на наемодател е предоставил за ползване  на Румяна Димитрова Савова, в качеството й на наемател недвижим имот, представляващ магазин за търговска дейност с адрес гр.Мизия, обл.Враца, ул. „ Училищна „ №6 за срок от 3 години.

Комисия в състав от длъжностни лица при ТМУ – Лом, изготвили Протокол №32 – 36905/27.02.2015г., в който било отразено, че към дата 25.11.2014г. цигари „ Raquel „, „ Duty free sales only „, 80 мм, 20 къса / кутия, 3 бр.кутии или общо 43 къса  е с пазарна цена 09.23 лв. / девет лева и двадесет и три стотинки /, продажна цена 22.50 лв. / двадесет и два лева и петдесет стотинки / и дължим акциз 09.52 лв. / девет лева и петдесет и две стотинки /, а цигари „ Diva luxurious slims ,„ Duty free sales only „, 100 мм, 20 къса / кутия, 8 броя кутии или общо 158 къса е с пазарна цена 20.24 лв. / девет лева и двадесет и четири стотинки /, продажна цена 60.00 лв. / шестдесет лева / и дължим акциз 29.76 лв. / девет и девет лева и седемдесет и шест стотинки /.

В законоустановения срок е издадено атакуваното наказателно постановление №172/05.05.2015г. на Началника на Митница Лом, в което е възпроизведено съдържаниета на съставения АУАН и с което за административно нарушение по чл.99, ал.2, т.4, вр.чл.123, ал.6 ЗАДС на ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „, гр.Мизия е наложена имуществена санкция в размер на 4000 лева / четири хиляди лева /.На основание чл.124, ал.1 ЗАДС, стоките предмет на нарушение били отнети в полза на държавата, а на основание чл.124а, ал.1, вр.чл.123, ал.6 ЗАДС ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „, гр.Мизия с управител Милчо Петков Лазаров бил лишен от право да упражнява дейност за срок от 1 / един / месец.

С писмо от дата 07.05.2015г., НП било изпратено до Общинска администрация – Мизия за връчване на Милчо Лазаров в качеството му на управител на ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „, гр.Мизия.НП също било получено лично от жалбоподателя на 12.05.2015г., за което било изготвена разписка, приложена по делото.

Предвид установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

По допустимостта:

Жалбата е подадена от активно легитимирано лице, в законоустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, поради което  е допустима, като съдът притежава материална и териториална компетентност за разглеждането й. Разгледана по същество е неоснователна, тъй като съдът намира, че не са налице съществени процесуални нарушения на процедурата по издаване на АУАН и НП по ЗАНН.АУАН и НП са съставени от компетентни за целта лица, съдържат всички задължителни реквизити, визирани в чл.42 и чл.57, ал.1 ЗАНН, АУАН е законосъобразно издаден на основание чл.40, ал.1 ЗАНН, не е налице противоречие между текстовите части на АУАН и НП, както и по отношение на правната квалификация на мизираното нарушение на ЗАДС.АУАН е съставен в сроковете на чл.34, ал.1, изр.2 ЗАНН.НП също е издадено в рамките на преклузивния шестмесечен срок по чл.34, ал.3 ЗАНН.

По приложението на материалния и процесуалния закон:

За възприемане на описаната фактическа обстановка по делото съдът обсъди посочените в жалбата възражения, доводите и становищата на страните.

Настоящата инстанция намира за неоснователни наведените от страна на жалбоподателя възражения за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в хода на административно – наказателното производство, с оглед допуснато нарушение на чл.42, т.3, т.4, т.6 и т.7 от ЗАНН, чл.57 ЗАНН и чл.52, ал.4 от ЗАНН.Неоснователни са възраженията и за разминаване в законовите разпоредби в акта и НП, тъй като в АУАН е посочено, че е нарушена разпоредбата на чл.123, ал.6 ЗАДС, а в НП – чл.99, ал.2, т.4 ЗАДС, както и че в НП са изложени допълнителни факти и обстоятелства / същите не са изрично визирани /, които не са посочени в акта.Неоснователни са и доводите, наведени във връзка с твърдението, че не жалбоподателя е собственик на намерените и иззети акцизни стоки и че не е знаел за тях.

Съставените АУАН и НП отговарят изцяло на изискванията на чл.42, т.4 от ЗАНН и чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН.В същите видно от съдържанието им са описани достатъчно ясно нарушението и обстоятелствата, при което е било извършено, като е налице единство относно тези описания в АУАН и НП.

Съгласно разпоредбата на чл.123, ал.6 ЗАДС, на основание на която е ангажирана отговорността на търговеца, лице, което държи, пренася, превозва, предлага или продава алкохолни напитки и тютюневи изделия, облепени с бандерол „ DUTY FREE „, съответно с надпис, който задължително съдържа думите DUTY FREE, се наказва с глоба или с имуществена санкция в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 2000 лв. - за физическите лица, и не по-малко от 4000 лв. - за юридическите лица и едноличните търговци, а при повторно нарушение - не по-малко от 6000 лв..За да е осъществен състава на приетата за нарушена разпоредба на ЗАДС е необходимо да е установено, че предметът на нарушението е акцизна стока, върху нея липсва бандерол и е наличен надпис „ DUTY FREE „, както и факта на физическото съхраняване на стоката във фактически използвано от ЕТ помещение, независимо от целта на това съхранение.В случая се твърди, че нарушителят е държал кутии с цигари с надпис „ DUTY FREE „ .Съгласно чл.2, т.2 от ЗАДС на облагане с акциз подлежат тютюневите изделия.Определения на тютюневи изделия, като акцизни стоки, са дадени в раздел ІІ на глава втора от ЗАДС.

В противовес с изложеното в жалбата твърдение за допуснато нарушение на т.4 на чл.42 от ЗАНН, съдът намира, че в АУАН и НП подробно е описано нарушението откъм фактическа страна, като изрично е посочено, че то се състои в държане от страна на ЕТ в проверения търговски обект на акцизни стоки – цигари с надпис „ DUTY FREE „, без български акцизен бандерол.Последното покрива състава на чл.123, ал.6, пр.1 ЗАДС, която правна норма в съответствие с възприетите факти също правилно е посочена от актосъставителя и АНО.За да е налице изпълнителното деяние, е достатъчно от обективна страна деецът – ЕТ да е осъществил фактическа власт чрез държане, в процесния случай – под работното място на продавачката на рафт, намиращ се под кантара в хранителен магазин, стопанисван от ЕТ на акцизни стоки - цигари с надпис „ DUTY FREE „.В случая са установени 11 / единадесет / кутии цигари, както следва – цигари „ Raquel „, 80 мм, 20 къса / кутия, 3 бр.кутии или общо 43 къса и цигари „ Diva luxurious slims , 100 мм, 20 къса / кутия, 8 броя кутии или общо 158 къса.Втората марка цигари били с всичките с надпис „ Duty free sales only „.Общо намереното количество цигари е 201 броя къса цигари, подробно описани в АУАН и НП.Цигарите са  намерени под рафта на продавачката, намиращ се под кантара в търговски обект „ Магазин за хранителни стоки „ в гр.Мизия на ул. „ Училищна „ №6, стопанисван от ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „, гр.Мизия, с управител Милчо Петков Лазаров.Следователно формата на изпълнителното деяние е „ държи „ на съхранение в магазина, ползван фактически от жалбоподателя, като без значение е дали цигарите са продавани, предлагани за продажба или използвани по някакво предназначение.За да е осъществено изпълнителното деяние „ държане „, е достатъчно предметът на нарушението да се намира в обекта, без да е необходимо да се упражняват каквито и да било фактически и / или правни действия с тях.

Юридическите лица и ЕТ понасят имуществена санкция, а не изброените от ЗАНН административни наказания, поради това и спрямо тях се налага ПАМ, каквато представлява лишаването от право да се упражнява търговска дейност в търговския обект, където е извършено нарушението.Тези правни субекти понасят санкция за неизпълнение на задълженията към държавата или общините при осъществяване на търговската им дейност, когато това е предвидено в съотв.нормативен акт.Следователно, за да се обоснове извод, че не е налице основание да се наложи имуществена санкция на фирмата жалбоподател, съдът следва да установи или, че липсват предпоставките на чл.83 ЗАНН или, че въпреки тяхното осъществяване са допуснати нарушения в производството по установяване на нарушението и издаване на НП, в т.ч. и липсата на доказателства за осъществяване на фактите от административното обвинение.С установяване на факта, че цигарите с надпис„ Duty free „ без бандерол се намират в търговския обект, стопанисван от фирмата жалбоподател се изпълнява един от алтернативно определените състави на чл.123, ал.6 ЗАДС, без да е необходимо, тъй като не е съставомерно, търговеца да знае или той лично да е оставил в обекта си акцизните стоки без бандерол.Необходимо и достатъчно е да се установи, че те са в търговския му обект, за да се изпълни състава на чл.123, ал.6 ЗАДС.Не е съставомерно знанието, което обуславя вина, тъй като нормата визира налагането на имуществена санкция за юридически лица и ЕТ, които са субекти на обективна отговорност за неизпълнение на задълженията към държавата във връзка с дейността им.Физическите лица, които ги представляват и управляват, макар и да формират волята им, са отделни правни субекти.Неизпълнението на задължение към държавата и общините не е идентично и с определението за административно нарушение по чл.3 ЗАНН, както и имуществената санкция не е определена от нормата на чл.13 ЗАНН, който урежда видовете административни наказания.Доколкото за административното нарушение се изисква да е извършено виновно, то за неизпълнение на задължение към държавата по смисъла на чл.83 ЗАНН, е достатъчно да е предвидено налагане на имуществена санкция.Поради това и всичко гореизложено, следва фирмата жалбоподател, като ЕТ да понесе имуществена санкция за неизпълнение на забраната да държи в търговския си обект акцизни стоки без бандерол.Законът в случая не се интересува чия собственост са акцизните стоки, като за да е довършено нарушението е достатъчно да бъде установено изпълнителното деяние.В случая е налице обективна безвиновна отговорност, доколкото се ангажира отговорност на ЕТ.

Не се спори, че описаните кутии с цигари са намерени на посоченото в АУАН и НП място.В конкретния случай обаче не може да се приеме, че тъй като св.Савова е заявила по време на проверката, а и по късно в с.з., че е купила цигарите преди извършването на проверката за лична употреба, вмененото административно нарушение на фирмата жалбоподател не е доказано.Това е така, тъй като кутиите с цигари не са намерени във вещи, които са на свидетелката, а в самия търговски обект.Правилно е определен наказателноотговорния субект, тъй като цигарите са открити в търговски обект на ЕТ, наред с останалите стоки предвидени за продажба.Наложеното наказание е в минималния предвиден размер.Нарушението е формално и за извършването му е достатъчно само установяване на фактическа власт върху държаната акцизна стока, като е без значение нейната стойност и обстоятелството, че не са настъпили вредни последици.Нарушението и правната квалификация са точно установени.

Съдът не кредитира показанията на св.Савова в частта им, в която навежда доводи, че търговския обект към датата на установяване на нарушението, се е стопанисвал не от жалбоподателя, а от нея въз основа на сключен договор за наем, приложен към административнонаказателната преписка, както и направеното от жалбоподателя в акта възражение в тази насока.Безспорно доказано е от приложените по административнонаказателната преписка писмени доказателства – фискален бон №0007208 от 25.11.2014г., извадка от търговския регистър за актуално състояние на ЕТ и др.писмени и гласни доказателства, че посочения търговски обект и прилежащия към него склад е бил стопанисван именно от ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „, гр.Мизия, с управител Милчо Петков Лазаров.От твърденията за наемен договор между Савова и Лазаров не може да се направи еднозначен извод, че св.Савова е управляващ и представляващ търговски обект.От друга страна подобни твърдения не се съобщават и от разпитаните по делото свидетели, а свидетелите, които констатирали нарушението не съобщават по време на проверката да е бил оспорен факта, че търговския обект се стопанисва от ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „, гр.Мизия, с управител Милчо Петков Лазаров.Ето защо, независимо какво тълкуване би се направило на сключен между Савова и Лазаров договор, то към момента на проверката от контролните органи е било налице фактическото ползване на търговския обект от ЕТ.

Не е налице нарушение на чл.42, т.3 ЗАНН, допуснато от актосъставителя или АНО, във връзка със задължението им да посочат датата на нарушението.В случая както в АУАН, така и в НП изрично е посочено, че нарушението е извършено на 25.11.2014г. – това е датата, когато е извършена проверката и е констатирано нарушението.Че датата 25.11.2014г. е датата на извършване на нарушението, е допълнително удостоверено и показанията на актосъставителя в съдебно заседание.

 Обстоятелството, че в АУАН не са посочени възрастта и ЕГН – то на свидетелите по акта не е съществено административнопроизводствено нарушение, тъй като същото по никакъв начин не се отразява на правото на защита на наказания субект.

Също така факт е, че жалбоподателят е бил призован да се яви за съставяне на АУАН на дата 10.02.2015г..От събраните по делото материали се установява, че АУАН е съставен по – рано, а именно на дата 05.02.2015г. при условията на чл.40, ал.1 ЗАНН, тъй като именно на тази дата Лазаров се е явил в ТМУ – Лом, който факт изрично е отбелязан както в АУАН, така и в НП.В случая АУАН законосъобразно е съставен в присъствие на нарушителя по чл.40, ал.1 ЗАНН, още повече, че към момента на съставянето му не са направени възражения в насока по – ранното му съставяне от предварително определената за това дата, поради което съдът счита, че не е нарушено правото на защита на нарушителя.

Съдът не споделя и направеното възражение за нарушение на чл.52, ал.4 ЗАНН, тъй като неизвършването на действия по установяване на нарушението не опорочава нито АУАН, нито НП, доколкото в компетентността на актосъставителя и в последствие на АНО е да прецени какви действия следва да извърши, за да приеме, че е налице нарушение.Фактът на несъбиране на достатъчно доказателства относно нарушението, нарушителя и формата на вината води до недоказаност на нарушението, но не е процесуално нарушение, обуславящо отмяната на НП.

Не се споделят и развитите доводи, че е налице съществено нарушение на процесуалните правила относно начина на формулиране на обвинението в НП, където за разлика от съставения АУАН като нарушена е посочена разпоредбата на чл.99, ал.2, т.4 ЗАДС, наред с тази на чл.123, ал.6 ЗАДС.Нормата на чл.123, ал.6 ЗАДС е препращаща към други разпоредби от същия закон, които по своя характер съдържат пояснение на понятията от приложимия закон, в случая държането на кои тютюневи изделия се забранява.Наред с това същата е пряко съотносима, защото определя налагането на санкция на ЕТ или юридическо лице, което извършва дейност с предмет акцизни стоки без бандерол.В съответствие със закона е прието от АНО, че установеното представлява нарушение на чл.123, ал.6 ЗАДС.Фактическите обстоятелства, въз основа на които е издадено НП са установени по категоричен начин и в проведеното административнонаказателно производство не са допуснати съществени нарушения.

Съществено нарушение на административно производствените правила е налице, когато допуснатото нарушение е ограничило правото на защита на нарушителя или когато в случай, че не е допуснато, крайния резултат би бил различен.В настоящия случай именно поради изложените по – горе съображения не са констатирани допуснати същствени нарушения на процесуалните правила.

Съгласно чл.124, ал.1 ЗАДС при нарушение на чл.123, ал.6 ЗАДС, стоките предмет на нарушението се отнемат в полза на държавата, независимо от това чия собственост са.Ето защо с процесното НП процесните вещи са били отнети в полза на държавата.

Съдът приема наведените възражения в предоставените по делото на 15.09.2015г. писмени бележки в насока, че върху част от иззетите кутии с цигари липсва надписа „ Duty free „ за основателни.Наистина при предяваване на иззетите веществени доказателства в съдебно заседание, проведено на дата 16.06.2015г. се установява, че върху трите броя кутии с цигари, марка „ Raquel „ е наличен надписа „ For adults only „, а не „ Duty free „.Не може да се приеме твърдението от страна на представителя на АНО, че в различните държави надписа „ Duty free „ се отразява по различен начин, тъй като доказателства в тази насока не бяха представени.Още повече, че в ал.6 на чл.123 ЗАДС е посочено, че тютюневите изделия следва да са облепени с бандерол „ DUTY FREE „, съответно с надпис, който задължително съдържа думите „ DUTY FREE „.Липсата на надпис „ DUTY FREE „ върху трите кутии с цигари марка „ Raquel „, без български акцизен бандерол показват на съставомерност на деянието по чл.123, ал.2 ЗАДС и несъставомерност по чл.123, ал.6 ЗАДС.В тази връзка неоснователно е била ангажирана наказателната отговорност на жалбоподателя по чл.123, ал.6 ЗАДС.За прецизност съдът следва да отбележи, че с оглед размера на дължимия акциз, нарушението в случай на чл.123, ал.2 ЗАДС би съставлявало маловажен случай по смисъла на чл.126б, ал.2 ЗАДС.

Неоснователни са и наведените от жалбоподателя доводи, че случаят е маловажен.В конкретния случай с оглед данните по делото е видно, че дължимия акциз не попада в разпоредбата на чл.126б ЗАДС, за да се приеме, че е налице маловажност на случая, дори и да се изключат броя на цигарите от марката „ Raquel „, върху чиито кутии липсва надпис  „ DUTY FREE „.Тази разпоредба има тълкувателен характер и обвързва степента на обществена опасност на деянието само с размера на акциза, като за да се приеме, че се касае за маловажен случай на административно нарушение е достатъчно двойния размер на акциза на стоките – предмет на нарушението, да не надвишава 50.00 лева.В случая този размер за цигарите от марката „ Diva „ е 59.52 лева, при което явно не попада в тази хипотеза.

Предвиденото наказание в нормата на чл.123, ал.6 от ЗЗД е имуществена санкция в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 4000 лв., а при повторно нарушение - не по-малко от 6000 лв..Съгласно чл.27 и следващите от ЗАНН, административно-наказващия орган, определя наказанието, съобразявайки тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване, смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, както и имотното състояние, като съобрази наказанието в предвидените в закона граници.Административно наказващият орган в случая, като е наложил на основание чл.128, ал.2 от Закона за акцизите и данъчните санкция в размер на 4000.00 лева, за нарушение на чл.123, ал.6 от Закона за акцизите и данъчните складове, е съобразил изложените по-горе принципи и тъй като вида и размера на наказанието предвидено в чл.123, ал.6 от ЗАДС е абсолютно определен, в случая двойният акциз е 59.52 лева, т.е. по-малък от 4000 лева, поради което правилно е наложена минимално определената санкция в размер на 4000 лева, която не подлежи на ревизия.

                                                                  

Водим от горното и на осн.чл.63 ал.1 ЗАНН, съдът

 

Р       Е       Ш       И   :

            

 

ИЗМЕНЯ наказателно постановление №172/05.05.2015г. на Началника на Митница – Лом, , с което на, на основание чл.123, ал.6 от ЗАДС, на търговеца е наложена имуществена санкция в размер на 4000 лева за извършено нарушение по чл.123, ал.6 от ЗАДС, като премахва от предмета на нарушението държането от ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „,, със седалище и адрес на управление гр.Мизия, обл.Враца, представлявано от управителя Милчо Петков Лазаров на дата 25.11.2014г. в търговски обект магазин за хранителни стоки в гр.Мизия, на ул.“ Училищна „ №6, стопанисван от ЕТ „ Милчо Лазаров – М4 „, гр.Мизия на 43 къса цигари марка „ Raquel „ 80 мм, 20 къса / кутия, разпределени в 3 броя кутии без български акцизен бандерол и без надпис „ DUTY FREE „, поради несъставомерност на деянието по чл.123, ал.6 ЗАДС.

Потвърждава НП в останалата му част.

 

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Враца в 14 дневен срок от съобщението му до страните.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: