Определение по дело №572/2020 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: 230
Дата: 29 май 2020 г. (в сила от 22 юли 2020 г.)
Съдия: Теодора Начева Петкова
Дело: 20204430200572
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 12 март 2020 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ ……..                                          Година 2020                           ГР. ПЛЕВЕН

 

ПЛЕВЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД            ХІ-ти наказателен състав

На двадесет и девети май                         две хиляди и двадесета година

в публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

ТЕОДОРА  НАЧЕВА

1. Л.Г.

2. Н.К.

                                                                          

Секретар:  ИГЛИКА ИГНАТОВА

Прокурор:          МИРОСЛАВА МИТЕВА  

Като разгледа докладваното от съдията НАЧЕВА

ЧНД № 572 по описа за 2020 година

за да се произнесе взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл.306, ал.1, т.1 от НПК

Постъпило е предложение от РП-Плевен на основание чл.25, ал.1, във връзка с чл.23, ал.1 от НК за определяне на едно общо най-тежко наказание на осъдения С.М.П., ЕГН **********, измежду наложените му наказания по НОХД № 473/2019г. и НОХД № 2209/2019г., и двете по описа на РС-Плевен, при първоначален строг режим на изтърпяване, като същото на основание чл.25, ал.1, във вр. с чл.24 от НК бъде увеличено с 1/2, предвид упоритата престъпна дейност на осъдения и съответно да бъде приспадната изтърпяната част от наказанието.

В съдебно заседание представителят на Районна прокуратура-Плевен поддържа предложението. Моли съда да групира посочените наказания на осъдения С.М.П. и да определи едно общо най-тежко наказание на същия, а именно 1 /една/ година и 4 /четири/ месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване. Моли съда предвид упоритата престъпна дейност на осъдения П. така определеното общо най-тежко наказание на основание чл.25, ал.1, във вр. с чл.24 от НК да бъде увеличено с 1/2, а именно с 8 /осем/ месеца и същото стане лишаване от свобода за срок от 2 /две/ години, при първоначален строг режим. В същото време поддържа предложението си от срока на общото наказание по съвкупността да се приспадне съответно фактически изтърпяната част от осъдения П. към момента.

Осъденият С.М.П. се явява лично и с процесуалния си представител адв. А.К. ***, който намира за основателно предложението на прокуратурата в частта относно приложението на чл.25, ал.1, във вр. с чл.23, ал.1 от НК за определяне на едно общо най-тежко наказание на подзащитния му по най-благоприятния за него начин. Моли съда да остави без уважение искането на РП-Плевен за приложението на чл.24 от НК и увеличаване на така определеното общо най-тежко наказание, като излага доводи, че при първоначалното определяне вида и размера на наказанията по посочените присъди са били съобразени предходните осъждания на П., поради което счита, че следва само да се приспадне фактически изтърпяното от наказанието към настоящия момент.

Съдът като съобрази становището на страните, събраните по делото гласни и писмени доказателства намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Осъдения С.М.П. с ЕГН ********** е осъждан, както  следва:

1. С присъда по НОХД № 473/2019г. по описа на Районен съд – град Плевен, влязла в сила на 09.07.2019 година, състав на същия съд признал С.М.П. с ЕГН **********, за виновен за престъпление по чл.195, ал.1, т.3, т.4 и т.7, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.28, ал.1 от Наказателния кодекс, извършено на 16.09.2018 година, като му наложил наказание лишаване от свобода за срок от 1 /една/ година и 4 /четири/ месеца, при първоначален строг режим на изтърпяване.

2. С присъда по НОХД № 2209/2019г. по описа на Районен съд – град Плевен, влязла в сила на 02.03.2020 година, състав на същия съд признал С.М.П. с ЕГН **********, за виновен за престъпление по чл.195, ал.1, т.3, т.4 и т.7, във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.28, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс, извършено в периода от 05.05.2019 година до 13.05.2019 година, като му наложил наказание лишаване от свобода за срок от 1 /една/ година и 4 /четири/ месеца, при първоначален строг режим на изтърпяване.

От изложените данни за престъпната дейност на осъдения С.М.П. с ЕГН ********** може да се направи извод, че деянията по НОХД № 473/2019г. и НОХД № 2209/2019г., и двете по описа на РС-Плевен, са извършени от П. преди да има влязла в сила присъда, за което и да е от тях. Поради това следва на основание чл.25, ал.1, във вр. с чл.23, ал.1 от НК да бъде определено на С.М.П. с ЕГН **********, едно общо най-тежко наказание измежду наложените му по НОХД № 473/2019г. и НОХД № 2209/2019г., и двете по описа на РС-Плевен, а именно лишаване от свобода за срок от 1 /една/ година и 4 /четири/ месеца, при първоначален строг режим на изтърпяване.

 

С оглед упоритата престъпна дейност на осъдения С.М.П. съдът намира, че на основание чл.24 от НК следва да бъде увеличено така определеното общо най-тежко наказание в размер на една година и четири месеца лишаване от свобода с осем месеца, което следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

Съображенията на съда да приложи разпоредбата на чл.24 от НК са следните: От приложеното по делото свидетелство за съдимост е видно, че осъдения С.М.П. е осъждан многократно – има девет присъди за тежки умишлени престъпления, като двете, за които се иска да бъде определено едно общо най-тежко наказание са били налагани на осъдения наказания с прилагане на разпоредбите на чл. 58а от НК, и определеното от съда наказание е било редуцирано, след като П. е признал вината си. За да прецени налагането на чл.24 от НК съдът намира, че следва да се вземе предвид цялостната престъпна дейност на осъдения, видна от бюлетина му за съдимост, а не само наложените наказания по присъдите, по които се иска определяне на общо най-тежко наказание. В този смисъл действително по двете присъди, по които се иска групиране на наказанията, последните са определени при условията на чл.54, макар и във вр.чл.58а от НК, но и при проявено от съда снизхождение с прилагане на невисоки по размер наказания ЛС. Още по-голямо е снизхождението, проявено от съдилищата при налагане на наказанията по предходните седем НОХД, всичките определени при условията на чл.55 от НК, което снизхождение на съда не е мотивирало осъдения да коригира положително поведението си. Освен това в нито един момент спрямо П. не е прилагана разпоредбата на чл.24 от НК в производствата по чл.306 от НПК. В този смисъл очевидно е, чe множеството осъждания са за тежки престъпления от общ характер, които не са повлияли върху поведението на дееца и изтърпените наказания не са постигнали целите си. Точно обратното – същият е лице, което е придобило трайни противообществени навици, изразяващо постоянно пренебрежително отношение към установения в страната социален ред и правата на гражданите. Освен това осъденият е изтърпял повече от половината от определеното му общо наказание лишаване от свобода по предложението на РП Плевен. Поради това съдът намира, че е законосъобразно и морално оправдано спрямо него да бъде предприета по-интензивна репресия, която да подейства не само поправително-възпитателно, но и предупредително-възпиращо. Поради изложеното съдът намира, че исканото от РП-Плевен за увеличаване на така определеното общо най-тежко наказание е основателно, поради което на основание чл.24 от НК следва да бъде увеличено така общото определено общо най-тежко наказание с осем месеца лишаване от свобода, което е адекватно и достатъчно да изпълни целите, както на личната, така и на генералната превенция.

На основание чл.25, ал.2 от НК от срока на така определеното общо най-тежко наказание лишаване от свобода следва да бъде приспаднато фактически изтърпяното към 29.05.2020г. наказание от осъдения С.М.П. в размер на 10 /десет/ месеца и 06 /шест/ дни лишаване от свобода, съгласно справка изх.№790 от 05.05.2020 г.  на *** на Затвора – гр. Плевен.

Водим от горното, на основание чл.306, ал.1, т.1 от НПК Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОПРЕДЕЛЯ на основание чл.25, ал.1, във вр. с чл.23, ал.1 от НК едно общо най-тежко наказание на осъдения С.М.П., ЕГН **********, измежду наложените му наказания по НОХД № 473/2019г. и НОХД № 2209/2019г., и двете по описа на РС-Плевен, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 1 /ЕДНА/ ГОДИНА И 4 /ЧЕТИРИ/ МЕСЕЦА, при първоначален СТРОГ РЕЖИМ на изтърпяване.

УВЕЛИЧАВА на основание чл.24 от НК така определеното общо най-тежко наказание на осъдения С.М.П., ЕГН **********, а именно лишаване от свобода за срок от една година и четири месеца, с 8 /ОСЕМ/ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, при първоначален СТРОГ РЕЖИМ на изтърпяване.

ПРИСПАДА на основание чл.25, ал.2 от НК от срока на така определеното общо най-тежко наказание лишаване от свобода, фактически изтърпяното към 29.05.2020г. наказание от осъдения С.М.П., ЕГН **********,  в размер на 10 /десет/ месеца и 06 /шест/ дни лишаване от свобода, съгласно справка изх.№790 от 05.05.2020 г.  на *** на Затвора – гр. Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на жалба или протест пред Плевенски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

                                    

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

   СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

                                                                                     1. .........................

 

                                                                                              2. .........................