Решение по дело №4166/2016 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 1199
Дата: 10 октомври 2016 г. (в сила от 28 октомври 2016 г.)
Съдия: Васил Маринов Петков
Дело: 20164520104166
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 20 юли 2016 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

гр.Русе, 10.10.2016г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РУСЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, IX гр. състав, в публично заседание на  тридесети септември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

            Районен съдия: ВАСИЛ ПЕТКОВ

 

при секретаря Д.В. като разгледа докладваното от съдията гр. дело 4166 по описа за 2016 година, за да се произнесе, съобрази:         

Ищеца Д.Ц.Ц. твърди, че от съвместното й съжителство с ответника Б.Б.К. е родено детето В. Б. К., ЕГН **********.  Ответникът бил пристрастен към хазарт и залагания и често губел пари и не подпомагал майката в отглеждането на детето поради което родителите се разделили през месец октомври 2015 година. След раздялата ответникът не е заплащал издръжка на детето.  Ц. иска от съда да предостави на нея родителските права по отношение на детето, да определи местоживеенето на детето при нея в гр. Русе, да определи режим на лични отношения на бащата с детето и бащата да бъде осъдена да заплаща издръжка на детето в размер на 200 лева месечно. 

Ответника не депозира отговор на исковата молба. В съдебно заседание ответника заявява, че възразява против предложения режим на лични отношения и иска той да бъде по-разширен. Съгласен е родителските права да се предоставят на майката и възразява срещу претендирания размер на издръжката. Признава доход от трудово правоотношение в размер на 450 лева месечно. Признава, че контактите му с детето са разредени.

Исковете за упражняването на родителски права, личните отношения и издръжката на детето са с правно основание чл. 127 от СК, като иска за издръжка е с правно основание чл.143 от СК.

От фактическа страна съдът приема за установено следното:

От представеното по делото удостоверение за раждане (л.6) се установява, че страните са родители на детето В. Б. К. - родено на ***г. Не се спори, че детето се отглежда от неговата майка.   Д.Ц.Ц. получава брутно трудово възнаграждение в размер на 1442,00 лева и декларира, че притежава лек автомобил марка „Ауди А3”, има висше икономическо образование и не дължи издръжка на друго непълнолетно дете. Доходът на ответника съдът приема, че е в признатия размер от 450 лева месечно.

При така установените факти съдът прави следните правни изводи:

Родителските права следва да се предоставят на майката, тъй като такова е общото мнение на двамата родители, детето е в ниска възраст и това ще съответства на установеното фактическо положение. Местоживеенето на детето следва да се определи съгласно настоящето местоживеене ***.

Майката иска бащата да упражнява правото си на лични отношения с детето всяка първа и трета събота от месеца от 15 до 17 часа само в нейно присъствие, с който режим бащата не е съгласен. Предвид факта, че бащата е разредил контактите си с детето и че детето е на ниска възраст- под две години, съдът счита, че следва да бъде установен преходен период от шест месеца в който бащата да се вижда с детето в присъствието на майката, като срещите се осъществяват всяка първа и трета събота от месеца от 10 до 13 часа. След този период срещите между бащата и детето ще се осъществяват без присъствието на майката всяка първа и трета събота от месеца от 10 до 18 часа. Този режим е в интерес на детето и ще позволи постепенно възстановяване на връзката му с бащата. С течение на времето и с порастването на детето този режим би могъл да се разшири още по съгласие на двамата родители или с решение на съда при липса на съгласие и ако това е в интерес на детето.

Като се съобразят доходите на двамата родители и възрастта на детето съдът приема, че бащата следва да заплаща издръжка в размер на 140 лева, като до този размер искът за издръжка следва да се уважи, а над него следва да се отхвърли.

На ищцата следва да се присъдят направените по делото разноски в размер на 482 лева съгласно приложения списък. Предвид изложеното съдът

РЕШИ

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето В. Б. К., ЕГН ********** на майката Д.Ц.Ц.  с ЕГН **********,***-Б.

         ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на детето В. Б. К. при майката Д.Ц. ***.

         ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата Б.Б.К. с ЕГН ********** и адрес *** М.”, вх...., ет...., ап.... с детето В. Б. К., ЕГН **********, както следва:

-през периода 10.10.2016 година до 10.04.2017 година  всяка първа и трета събота от месеца от 10 до 13 часа, като срещите между бащата и детето се осъществяват на обществени места и в присъствието на майката,

-  през периода след 10.04.2017 година  всяка първа и трета събота от месеца от 10 до 18 часа, като срещите между бащата и детето се осъществяват без присъствието на майката.  

ОСЪЖДА Б.Б.К. с ЕГН ********** и адрес *** М.”, вх...., ет...., ап.... да заплаща считано от 19.07.2016г. издръжка на детето си В. Б. К., ЕГН ********** чрез неговата майка и законен представител Д.Ц.Ц.  с ЕГН ********** в размер на 140 лева месечно ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, като отхвърля иска за издръжка над уважения размер .

ОСЪЖДА Б.Б.К. с ЕГН ********** и адрес *** М.”, вх...., ет...., ап.... да заплати на Д.Ц.Ц.  с ЕГН **********,***-Б сумата 482 лева разноски по делото.

          ОСЪЖДА Б.Б.К. с ЕГН ********** и адрес *** М.”, вх...., ет...., ап.... да заплати по сметка на РРС държавна такса в размер на 201,60 лева. 

 РЕШЕНИЕТО може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му пред РОС.

                                                                           Районен съдия: /п/