Решение по дело №10764/2019 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 3724
Дата: 19 август 2019 г. (в сила от 20 септември 2019 г.)
Съдия: Мартин Стоянов Стаматов
Дело: 20193110110764
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 10 юли 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

                           19.08.2019 г.       гр. Варна

 

             В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Варненски районен съд                                                                           гражданско отделение

На осми август                                                                     две хиляди и деветнадесета година

В открито съдебно заседание в състав:

                                            

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:     МАРТИН СТАМАТОВ

 

при секретар Ана Ангелова

Като разгледа докладваното от съдията М. Стаматов

гражданско дело № 10764 по описа за 2019 год.

И за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 12 вр. § 1 от ЗР от ЗЗДН вр. гл. „ХVІІІ-таот ГПК.

 

Образувано е въз основа на молба подадена от Т.Д.Д.- Г., ЕГН ********** с адрес *** за постановяване на мерки за защита срещу съпруга й Г.Я.Г., ЕГН ********** с адрес ***.

Твърди се в молбата, че ответникът е нейн съпруг, с който живеят в семейното им жилище на адрес ***** Посочва, че от около десет години е подложена на постоянен физически, вербален и психически тормоз от съпруга си, свидетели на което ставали децата й, понастоящем пълнолетни. Проявявал спрямо нея безпричинна агресия и според настроенията му. Търпяла всичко това заради децата си и с надежда, че съпругът й може да се промени. От страх до момента не била сезирала и компетентните за това органи. Конкретните актове, в срока по чл. 10 ЗЗДН, които молителката сочи да са извършени, са както следва: На 25.06.2019г., когато се прибрала в дома им, съпругът й я нападнал и започнал да я удря с юмруци в главата. Причината била, че се е прибрала, защото според него тя била ненужна. Казал й, че ще намери начин да вземе семейното им жилище само за себе си. Разярил се, когато тя му казала, че жилището е било изплащано и от нейните родители. По съвет на близки и дъщеря си посетила *****“ и се снабдила със мед. удостоверение. Посочва, че се страхува от съпруга си, желае да се разведе с него, но се притеснявала, че ако подаде молба той можело да се ядоса и да й причини травми, с което обосновава и искането си за отстраняването му от семейното жилище. Моли за уважаване на подадената молба и налагане на мерки по чл. 5, т.1, т. 2 и т. 3 ЗЗДН спрямо ответника, а именно задължаване да се въздържа от актове на домашно насилие, забрана да приближава молителката и дома им, както и за отстраняването му от съвместно обитаваното жилище.

Ответната страна е подала отговор, с който оспорва изцяло подадената молба. Сочи, че не е осъществявал актове на домашно насилие. Твърди, че молителката страда от заболяване – „параноидна шизофрения“, което е причина за самонаранявания и противоправно поведение спрямо него и други лица.

В проведеното по делото открито съдебно заседание, молителката чрез процесуален представител – адв. Белинов от ВАК поддържа молбата, а ответната страна я оспорва изцяло.

            След съвкупна преценка на доводите на молителката, на приложените към молбата и събрани по искане на страните писмени и гласни доказателства, и като съобрази разпоредбите на закона, Варненският районен съд намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молбата за защита е с правно основание чл. 9 вр. чл. 8 ал.1 вр. чл. 5, ал. 1, т.1, т. 2 и т. 3 вр. чл. 3 т. 1 от ЗЗДН.

Същата отговаря на формалните изисквания на чл. 9 от ЗЗДН за редовност, като при проверката й за допустимост съдът взе предвид следното:

В чл. 3 от ЗЗДН е очертан кръга на лицата, които са легитимирани да искат защита по предвидения в закона ред, а в чл. 10 от него е регламентиран едномесечен срок за подаването на молбата, считано от извършване на деянието. В случая от копие удостоверение за граждански брак се установява, че молителката е съпруга на сочения извършител. За дата на процесните актове на извършено домашно насилие е посочена 25.06.2019г., а молбата е депозирана на 10.07.2019г., поради което съдът намира, че е подадена в срок, от легитимирано да търси защита по този ред лице, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество молбата е неоснователна.

Съгласно разпоредбата на чл.2 ал.1 от ЗЗДН легалното определение за домашно насилие срещу лице е: всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство.

 В настоящия случай е налице подадена декларация по чл. 9 ал. 3 от ЗЗДН, която съобразно изричната уредба на закона е самостоятелно и годно доказателство във връзка с наведените от молителката твърдения (арг. чл.13 ал.3 от ЗЗДН). Декларацията се ползва с презумптивна доказателствена стойност, относно истинността на твърденията в молбата за осъществени действия от страна на посочените в нея извършители, съставляващи която и да било от проявните форми на домашно насилие. Това правило не е абсолютно и няма пречка същата да се цени на общо основание с останалия доказателствен материал по делото. Нормата на чл. 13 ал. 3  от ЗЗДН не следва да се тълкува буквално, а в контекста на останалите разпоредби от закона и целта на същия. Подаването на такава декларация от една страна е задължителен елемент от молбата по чл. 9 ЗЗДН, но следва да се цени самостятелно при положение, че няма други доказателства по делото, тъй като по съществото си представлява частен документ.

По настоящото дело, с оглед доказателствената съвкупност, както и предвид проведеното от ответника успешно насрещно доказване, ВРС не приема за доказани изложените в декларацията факти.

Воденият от молителката свидетел установи, че е виждал наранена физически, по неизвестни за него причини. Тя му е споделяла, че е била бита от съпруга си. Свидетелят няма задълбочени впечатления за съвместния им живот и евентуални психични заболявания, от които да страда някой от съпрузите.

Воденият от ответната страна свидетел – дъщеря на страните сочи категорично, че майка й вследствие на заболяване – параноидна шизофрения има суисидно поведение, самонаранява се и е правила пред нея два опита за самоубийство. Баща й не е агресивен и никога не го е виждала да проявява агресия спрямо майка й. Виждала е обратното. Показанията й се подкрепят от представена и приета по делото медицинска документация - епикиризи.

Наличието на поведение от страна на молителката, сочещо на психично разстройство, беше възприето и от съда, при явяването й в проведеното открито съдебно заедание

Гореизложените доводи обосновават извода, че Г.Я.Г. не е осъществил на 25.06.2019г. акт на домашно насилие спрямо Т.Д.Д.- Г., изразяващ се в заплахи, обиди и удари по тялото.

Предвид изхода на делото и с оглед нормата на чл. 11 ал. 3 ЗЗДН разноските по делото следва да се възложат на молителката – 25 лв. за държавна такса. В нейна тежест на осн. чл. 78 ал. 3 ГПК следва да се възложат и сторените от ответната страна разноски – 500 лв. за адвокатско възнаграждение, срещу което не е направено възражение по чл. 78 ал. 5 ГПК

Мотивиран от горното, Варненският районен съд

 

                                                           Р   Е  Ш  И

 

            ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ  молбата на Т.Д.Д.- Г., ЕГН ********** с адрес ***, за налагане на мерки за защита от извършен спрямо нея на  25.06.2019г. акт на домашно насилие от Г.Я.Г., ЕГН ********** с адрес ***, изразяващ се в в запалхи, обиди и удари по тялото.

       ОТКАЗВА ДА ИЗДАДЕ заповед за защита.

 

ОСЪЖДА на основание чл. 11 ал. 3 ЗЗДН Т.Д.Д.- Г., ЕГН ********** с адрес *** да заплати в полза на държавта и бюджета на ВСС по сметка на ВРС дължимата държавна такса за разглеждане на делото в размер на 25 лева.

 

ОСЪЖДА на основание чл. 78 ал. 3 ГПК  Т.Д.Д.- Г., ЕГН ********** с адрес *** да заплати на

Г.Я.Г., ЕГН ********** с адрес *** сумата от 500 лв. – разноски по делото.

 

Решението подлежи на обжалване пред Варненският окръжен съд в седемдневен срок от връчването му на страните.

 

                                                                  

                                                                                  

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ:.......................