Решение по дело №370/2016 на Районен съд - Мездра

Номер на акта: 31
Дата: 8 юли 2016 г. (в сила от 12 октомври 2016 г.)
Съдия: Пенка Петкова Петрова
Дело: 20161450100370
Тип на делото: Брачно дело
Дата на образуване: 1 април 2016 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

 

Номер

 

от

  08.07.2016г

Град

Мездра

 

                            В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Мездренския районен

съд

 

 граждански

състав

 

В

Открито

заседание на десети юни 2016г в следния състав:

 

Председател

ПЕНКА П.ПЕТРОВА

 

Секретар

М.Г.

 

като разгледа докладваното от

Съдия ПЕТРОВА

 

гражданско

дело номер

370

по описа за

2016

година.

и за да се произнесе, взе предвид следното:

Д.И.П. е предявила против М.Е.П.  иск за прекратяване на сключения между тях граждански брак по вина на ответника. С исковата молба е поискала още: да ѝ се предоставят за упражняване родителските права по отношение на родените от брака деца ** и М., като на ответника бъде определен стандартен режим на виждане с децата; да бъде осъден ответника да заплаща на всяко едно дете месечна издръжка от 200лева, считано от предявяване на иска, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до окончателното ѝ изплащане; да бъде променена фамилията от П. на Д., както и да й бъде предоставено ползването на семейното жилище, находящо се в с.*****, общ.Мездра.

Ответникът не е ангажирал становище по иска.

Предявеният иск е с правно основание чл.49 с ал.1 СК.

По делото са събрани писмени и гласни доказателства. Приложено е НОХД №88/2016г по описа на МРС и е изискан социален доклад от Д“СП“ Мездра.

          Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства по отделно и в тяхната пълнота, приема за установено от фактическа страна следното: Страните  са сключили граждански брак на ***** от същата дата на Столична община, район Средец, който е първи и за двамата. От брака си имат две деца ** родена на ***г и М.  родена на ***г. В исковата молба  се твърди, че след сключване на брака съпрузите са живели в София, първоначално при родителите на ответника, а в последствие на квартира. От лятото на 2014г живеят в къщата на родителите на ищцата в с.*****. Според изложеното в молбата от около една година ответникът започнал да злоупотребява с алкохол, а в пияно състояние ставал раздразнителен и конфликтен. Правил скандали пред децата, чупил предмети и дори проявявал физическо и психическо насилие спрямо ищцата, като я бутал, дърпал, хващал я за гушата и ѝ се заканвал. Ищцата твърди, че ответникът е хванат да шофира след употреба на алкохол, поради което въз основа на споразумение, утвърдено по НОХД №88/2016г по описа на МРС му е наложено ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от три месеца при строг режим на изтърпяване. Едва след това дело тя разбрала, че ответникът преди това вече е бил осъждан 7 пъти и е търпял друго ефективно наказание „лишаване от свобода“, обстоятелства които той е укрил от нея. За установяване на последното е поискано прилагането на НОХД №88/2016г по описа на МРС. С оглед на гореизложеното счита, че за в бъдеще не могат да живеят заедно и иска брака да бъде прекратен  по вина на ответника.

          По делото са разпитани двама свидетели. Всички потвърждават обстоятелството, че страните са разделени след влизането на ответника в затвора. Св. И. М. / баща на ищцата/ твърди, че ответникът редовно пие, не се грижи за семейството си и дори оказвал насилие върху дъщеря му. След установяването им в неговата къща в с.***** ответникът бил без работа и често се събирали с приятели за да пият. Каквото изработвал на частно го давал за алкохол. Не полагал грижи за децата и не давал средства. Св. Х. Х. – съпруг на сестрата на ищцата, твърди че ответникът не се грижи за децата, а гледа само себе си. Често посещавал кръчмите още докато живели в Бусманци. Откакто се преместили за постоянно в с.***** продължава да пие редовно. След пиене става агресивен към ищцата и родителите ѝ.Имало случаи  при които дори хващал ищцата за гушата и се заканвал, че ще избие всички. Не търпял никакви забележки. Проявявал ревност по отношение на ищцата, въпреки, че тя не е давала поводи за това.

          От Д“СП“ Мездра е изготвен социален доклад.От същия се установява, че  децата ** и М.  в момента се отглеждат от майката и нейните родители. За тях се полагат добри грижи и са задоволени техните потребности. Посещават детска градина в селото.

          При така изяснената фактическа обстановка, съдът прави следните правни изводи

           По отношение състоянието на брака:

  Безспорно е по делото, че съпрузите живеят разделени от момента на влизането на ответника в затвора. От събраните гласни доказателства се установи, че от около година отношенията между страните са влошени. Съдът  намира,че е налице дълбоко и непоправимо разстройство в брачните отношения на страните, че бракът между тях е формален и лишен от съдържание, тъй като между съпрузите е изчезнало взаимното уважение, обич и доверие, както и липсва една от основните му предпоставки – съвместното живеене. Съпрузите са се отчуждили един от друг, като в момента всеки от тях води самостоятелен живот. При това положение бракът е опразнен от дължимото му съдържание и съществува само формално. Такъв брак е ненужен на страните и ще следва да бъде прекратен, поради настъпило дълбоко и непоправимо разстройство в него.

По отношение на вината:

От показанията и на свидетелите И. М. и Х. Х. се установи, че от доста време ищецът тормози ответницата, държи се лошо с нея, обижда я с нецензурни думи и дори посяга да я бие. И двамата свидетели са категорични, че причината за разстройството на брачните отношения е агресивното поведение на ответника, което не е провокирано от ищцата, а е резултат от честата злоупотреба с алкохол. Ищцата е искала да запази брака и семейството си, въпреки физическия и психическия тормоз, на който е била подложена от страна на ответника. До раздялата се стигнало след като ответникът влязъл в затвора, заради извършено от него престъпление, за което му е наложено ефективно наказание „лишаване от свобода“. Съдът кредитира събраните свидетелски показания, тъй като свидетелите споделят лични наблюдения, които имат от ежедневните си контакти със страните по делото. С оглед събраните по делото непротиворечиви гласни доказателства, настоящата съдебна инстанция приема, че вината за разстройството на брака е на ответника

Относно упражняването на родителските права

 В настоящото производство ищцата е поискала да ѝ бъдат предоставени за упражняване родителските права по отношение на родените от брака деца. Бащата не е оспорил това искане и не е заявил желание той да упражнява родителските права. При липсата на спор по този въпрос, съдът намира, че упражняването на родителските права по отношение на родените от брака деца ** и М. следва да бъдат предоставени за упражняване на майката, която и в момента се грижи за тях. На бащата следва да бъде определен стандартен режим на виждане с децата - всяка първа и трета събота и неделя на месеца от 9.00ч в събота до 17.00ч в неделя с право на преспиване в дома му, както и един месец през лятото- юли или август, който да не съвпада с годишния отпуск на майката.

Относно дължимата на децата издръжка

По отношение на претендираните издръжки за децата, ответникът не е ангажирал становище и доказателства за получаваните от него доходи. Съгласно разпоредбата на чл.143 ал.2 СК, родителите дължат безусловно издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца, независимо дали са трудоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си. Размерът на издръжката се определя от съда в зависимост от нуждите на децата и възможностите на родителя, като минималната издръжка към настоящия момент е в размер на 105лв, предвид разпоредбата на чл.142 ал.1 СК и утвърдената за 2016г минимална работна заплата. С оглед възрастта на децата ** и М., които са съответно на шест и три години и посещават детска градина, съдът приема, че необходимата издръжка за всяко едно от тях е 300лева. Отчитайки ниските доходи на майката и факта, че същата ще полага непосредствени грижи за възпитание на непълнолетните деца, както и липсата на данни за доходите на бащата, който обаче е в трудоспособна възраст, и няма данни за здравословни проблеми или за задължения към други непълнолетни деца, съдът разпределя определената необходима издръжка, както следва: бащата да осигурява месечно по 200 лв. за всяко от децата ** и М., а майката останалата част.

На основание чл.242 ал.1 от ГПК, следва да бъде постановено предварително изпълнение на решението в частта за определената издръжка.

Относно фамилията на съпругата след прекратяване на брака:

          С исковата молба е поискано да бъде възстановена предбрачната фамилия на ищцата. Ответникът не е ангажирал становище, поради което съдът намира, че това искане следва да бъде уважено, като  фамилията на ищцата бъде променена и занапред същата носи фамилното име Д. .

Относно ползването на семейното жилище:

Семейното жилище на страните представлява къща, находяща се в с.*****. Същата е собственост на родителите на ищцата и след прекратяване на брака следва да бъде предоставена за ползване на ищцата. 

Относно дължимите такси и разноски

Предвид събраните по делото доказателства за доходите на страните, съдът намира, че в бракоразводната част следва да присъди държавна такса в размер 40лева, от които 25лева са внесени при депозирането на исковата молба. С оглед изхода на делото ответникът ще следва да бъде осъден да заплати в полза на МРС останалата част от държавната такса в размер на 15.00лв. За определената издръжка дължимата от ответника държавна такса е в размер на 576,00лева.

При този изход на делото на основание чл.78 ал.1 ГПК на ищцата се следват направените разноски  в размер на 625,00лв.

Воден от гореизложеното съдът

 

Р   Е    Ш    И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Д.И.П. с ЕГН ********** и М.Е.П. с ЕГН **********, сключен на ***** от същата дата на Столична община, район Средец, поради настъпило в него дълбоко и непоправимо разстройство по вина на съпруга  М.Е.П..

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО на РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на децата ** ** П. с ЕГН ********** и М. ** П. с ЕГН **********, на майката Д.И.П. с ЕГН **********.

ПОСТАНОВЯВА децата ** ** П. с ЕГН ********** и М. ** П. с ЕГН ********** да живеят при майката Д.И.П. с ЕГН ********** ***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения, включващ правото на бащата М.Е.П. да вижда децата ** ** П. с ЕГН ********** и М. ** П. с ЕГН ********** всяка първа и трета събота и неделя от месеца - от 09:00 часа в събота до 17:00 часа в неделя с право на преспиване в дома на бащата, както и един месец през лятото – юли или август, който не съвпада с годишния платен отпуск на майката.

ОСЪЖДА М.Е.П. с ЕГН ********** да заплаща на ** ** П. с ЕГН ********** чрез нейната майка и законен представител Д.И.П. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 200 /двеста/ лв, начиная от 01.04.2016г /датата на депозиране на исковата молба/, до настъпване на обстоятелства за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, считано от датата на възникване на задълженията до окончателното им изплащане.

ОСЪЖДА М.Е.П. с ЕГН ********** да заплаща на М. ** П. с ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител Д.И.П. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 200 /двеста/ лв, начиная от 01.04.2016г /датата на депозиране на исковата молба/, до настъпване на обстоятелства за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, считано от датата на възникване на задълженията до окончателното им изплащане.

ПОСТАНОВЯВА на основание чл. 242, ал. 1 от ГПК предварително изпълнение на решението по отношение на определените издръжки.

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в в с.*****, общ.Мездра, ул.“Скът“ №6 на Д.И.П..

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака съпругата да носи предбрачното си фамилно име Д. или за в бъдеще да се именува Д.И. Д..

ОСЪЖДА М.Е.П. с ЕГН ********** да заплати на Д.И.П. с ЕГН **********, сумата от 625,00лв./ шестстотин двадесет и пет лева/, представляваща направени деловодни разноски пред настоящата инстанция.

     ОСЪЖДА М.Е.П. с ЕГН ********** да заплати в полза на МРС държавна такса в размер на 591,00лв./ петстотин деветдесет и един лева/

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ВрОС в двуседмичен срок от уведомяването.

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: