Определение по дело №75/2020 на Районен съд - Хасково

Номер на акта: 29
Дата: 24 януари 2020 г.
Съдия: Пламен Стоянов Георгиев
Дело: 20205640200075
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 23 януари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                  29                        24.01.2020 г.                         град Хасково         

 

         ХАСКОВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, Десети наказателен състав,

на двадесет и четвърти януари две хиляди и двадесета година,

в закрито съдебно заседание в състав:

 

                                                                                                              Съдия: Пламен Георгиев

 

Секретар:

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдия Пламен Георгиев

АНД № 75 по описа на Районен съд - Хасково за 2020 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

          Подадена е от Д.Л.Д. *** жалба против Наказателно постановление № 1970-409 от 14.03.2019 г. на Началника на РУ на МВР - Хасково, с което на жалбоподателя, на основание чл. 193, ал. 1 от ЗОБВВПИ е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лева за деяние, квалифицирано по чл. 98, ал. 1 от ЗОБВВПИ.

           ХАСКОВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, като взе предвид изложените в жалбата твърдения и материалите по делото, вкл. и тези по приложената административнонаказателна преписка, намира, че жалбата е подадена срещу подлежащ на обжалване акт, от лице, легитимирано да атакува наказателното постановление. Същата обаче е депозирана след изтичане на законоустановения срок, поради което се процесуално недопустима и следва да като такава да бъде оставена без разглеждане, а производството, образувано въз основа на нея – прекратено. Съображенията в тази насока са следните.

          Съгласно разпоредбата на чл. 59, ал. 2 от ЗАНН нарушителят и поискалият обезщетение могат да обжалват постановлението в седемдневен срок от връчването му, а прокурорът може да подаде протест срещу него в двуседмичен срок от издаването му. Електронният фиш подлежи на обжалване в определения в Закона за движението по пътищата срок. В случая процесното НП е връчено на жалбоподателя лично на 02.01.2020 г., според отразеното в приложената разписка, като в случая посоедиците от личното връчване по смисъла на чл. 58, ал. 1 от ЗАНН са възникнали, доколкото са изпълнени изискванията за надлежно удостоверяване, както в конкретния случай. Обстоятелство, което всъщност не се и оспорва конкретно в подадената жалба, а се заявява общо, че същата се подава в срок.

          В конкретната хипотеза, жалбата е подадена по реда на чл. 60, ал. 1 от ЗАНН – чрез наказващия орган на 20.01.2020 г. с вх. № 197000-679 на РУ на МВР - Хасково, видно от отбелязването в нея, като подаването е станало не чрез куриер или по пощата, доколкото липсват данни в тази насока, още по малко доказателства за постъпване на пратката в пощенската станция или куриерска служба на по – ранна дата. В случая законоустановеният седемдневен срок за обжалване на НП изтича в края на работния ден на последния ден, а именно 09.01.2020 г. – присъствен ден, поради което следва да се приеме, че жалбата, депозирана на 20.01.2020 г. е постъпила след изтичане на срока по чл. 59, ал. 1 от ЗАНН, който по своя характер е преклузивен и за неговото спазване съдът следи служебно във всеки един момент от производството. 

          Изложеното дотук обосновава извод за ненадлежно сезиране на съда, поради което подадената жалба ще следва да бъде оставена без разглеждане, като недопустима, а производството, образувано въз основа на нея – прекратено.

 

 

Мотивиран така, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ подадената от Д.Л.Д. ***.2020 г. на РУ на МВР - Хасково против Наказателно постановление № 1970-409 от 14.03.2019 г. на Началника на РУ на МВР - Хасково.

ПРЕКРАТЯВА производството по АНД № 75 по описа на Районен съд – Хасково за 2020 година.

Определението подлежи на обжалване пред Административен съд – Хасково в 7- дневен срок от получаване на съобщението.

 

 

 

                                                             Съдия: /п/ не се чете

Вярно с оригинала!

Секретар: Г.А.