Решение по дело №1549/2019 на Районен съд - Видин

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 1 ноември 2019 г. (в сила от 1 ноември 2019 г.)
Съдия: Галина Васкова Герасимова
Дело: 20191320101549
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 11 юни 2019 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е № 517

неприсъствено

гр. Видин, 01.11.2019 г.

 

                                               В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Видинският районен съд, VI състав, в открито съдебно заседание на трети октомври две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

Председател: Галина Герасимова

 

при  участието  на  секретаря Мила П., като разгледа докладваното от съдията Герасимова гр. дело № 1549 по описа на съда за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са кумулативно обективно съединени искове по чл. 200, ал. 1 от КТ и чл. 86 от ЗЗД от страна на ищеца К.З.Х. *** против „ВИДАХИМ” АД гр. Видин, ЕИК *********.

Ищецът твърди, че след дългогодишна работа /от 1974 година/ в ответното дружество е получил професионални заболявания: „Хроничен бронхит” и „Хроничен ринофарингит”, установени с протокол на ДК № 4/09.07.1998г., за което му е бил съставен и акт за професионално заболяване № 15 от 21.07.1998г.

Поддържа се, че поради настъпилото професионално заболяване трудоспособността на ищеца е била намалена и той е бил трудоустроен на 24.09.1997г. като пазач. Работил е като такъв до 16.04.1999г., когато ответникът е прекратил трудовото правоотношение на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ.

Поддържа се още, че професионалното заболяване е от такъв характер, че изисква ежедневно приемане на допълнителна усилваща храна. Налагат се също болнично лечение и диспансерни прегледи, за което ищецът пътувал от с. Флорентин, обл. Видин, където живее, до гр. Видин. До гр. Видин ищецът пътувал и за лекарства и лекарска помощ.

Х. твърди, че независимо от полаганите лекарски грижи, поради хроничния и невъзвратим характер на заболяването, състоянието му се влошава. С няколко последователни решения на ТЕЛК ищецът е преосвидетелстван, като с последното ЕР № 1341 от зас. 183 от 08.12.2015г. на ТЕЛК при МБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕАД му е призната намалена работоспособност за срок от три години. С оглед пенсионирането на ищеца през 2018г. последното решение на ТЕЛК е безсрочно.

Твърди се още, че поради настъпилото професионално заболяване ищецът не е в състояние да полага труд и да получава доходи от труда си. Сочи се, че за претърпените имуществени вреди с различни решения на ВРС на ищеца са присъждани обезщетения.

Иска се от съда да постанови решение, с което да бъде осъдено ответното дружество да заплати на ищеца обезщетения във връзка с имуществените вреди, настъпили в резултат на полученото професионално заболяване „Хроничен бронхит” и неговите ексцеси, произтичащи от необходимостта ежедневно да спазва хигиенно – диетичен режим, за което се е налагало да изразходва средства за усилена храна и лечение, както следва: обезщетение за претърпените от ищеца имуществени вреди, произтичащи от необходимостта ежедневно да спазва хигиенно – диетичен режим, за което се налага да изразходва средства за усилена храна и да приема постоянно лекарства в размер на 440,00 лева за периода от 01.05.2019г. до 01.07.2019г., пред­ставляваща сбор от по 220,00 лв. месечно за посочения период, ведно със законната лихва за забава, считано от първо число на след­ващия месец, за който се дължи обезщетението до окончателното издължаване.

Претендират се направените по делото разноски.

С протоколно определение от 03.10.2019г. съдът е допуснал изменение на исковата претенция като искът се счита предявен за сумата в общ размер на 490,96 лв. или по 245,48 лв. месечно.

Ответникът в законоустановения едномесечен срок не е подал отговор на исковата молба и не е взел становище по предявените искове. Редовно призован, представител не се е явил в съдебно заседание, като не е направено искане делото да се гледа в негово отсъствие.

Пълномощникът на ищеца е направил искане за постановяване на неприсъствено решение срещу ответника.

Съдът намира, че в случая са налице предпоставките на чл. 238 от ГПК за постановяване на неприсъствено решение, тъй като ответникът не е представил в срок отговор на исковата молба и не се е явил в първото заседание по делото, без да е направил искане за разглеждането му в негово отсъствие и ищецът е поискал постановяване на неприсъствено решение срещу ответника. Освен това, съгласно изискванията на чл. 239 от ГПК, на ответника са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването му в съдебно заседание; искът е вероятно основателен с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства, поради което съдът постановява настоящото решение, което се основава на наличието на предпоставките за постановяване на неприсъствено решение.

            На основание чл. 239, ал. 2 от ГПК решението не се мотивира.

Съдът приема, че предявеният иск с правно основание чл. 200, ал. 1 от КТ за заплащане на сумата в общ размер на 490.96 лева за периода от 01.05.2019г. до 01.07.2019г., представляваща обезщетение в размер на 245.48 лв. месечно за претърпените имуществени вреди, настъпили в резултат на полученото професионално заболяване „Хроничен бронхит” и неговите ексцеси, произтичащи от необходимостта ежедневно да спазва хигиенно – диетичен режим, за което се налага изразходване на допълнителни средства за усилена храна и медикаменти, ведно със законната лихва за забава върху всяко месечно обезщетение, считано от първо число на следващия месец, за който се дължи до окончателното издължаване, е основателен и доказан.

            Предвид уважаването на исковата претенция, на основание чл. 78, ал.1 от ГПК, ответното дружество дължи на ищеца направените по делото разноски в размер на 300,00 лева за платено адвокатско възнаграждение.

 На основание чл.78, ал.6 от ГПК ще следва да бъде осъдено ответното дружество да заплати по сметка на РС - Видин държавна такса по предявената искова претенция в размер на 50,00 лева на основание чл. 1 от ТДТССГПК, както и сумата от 200,00 лева - разноски за вещи лица.

 

            Водим от горното, съдът

                                                      Р   Е   Ш   И   : 

ОСЪЖДА „ВИДАХИМ” АД, ЕИК *********, гр. Видин, ул. „Бдин“ № 12, офис 12, да заплати на К.З.Х. с ЕГН ********** *** сумата в размер на 490.96 /четиристотин и деветдесет лева и деветдесет и шест стотинки/  лева за периода от 01.05.2019г. до 01.07.2019г., представляваща обезщетение в размер на 245.48 лв. месечно за претърпените имуществени вреди, настъпили в резултат на полученото професионално заболяване „Хроничен бронхит” и неговите ексцеси, произтичащи от необходимостта ежедневно да спазва хигиенно – диетичен режим, за което се налага изразходване на допълнителни средства за усилена храна и медикаменти, ведно със законната лихва за забава върху всяко месечно обезщетение, считано от първо число на следващия месец, за който се дължи до окончателното издължаване.

ОСЪЖДА „ВИДАХИМ” АД, ЕИК *********, гр. Видин, ул. „Бдин“ № 12, офис 12, да заплати на К.З.Х. с ЕГН ********** *** сумата в размер на 300,00 /триста/ лева – разноски за адвокатско възнаграждение.

ОСЪЖДА „ВИДАХИМ” АД, ЕИК *********, гр. Видин, ул. „Бдин“ № 12, офис 12, да заплати по сметка на Районен съд - Видин сумата в размер на 50,00 /петдесет/ лева, представляваща дължима държавна такса и сумата в размер на 200,00 /двеста/ лева, представляваща възнаграждение за вещи лица.

ОСЪЖДА „ВИДАХИМ” АД, ЕИК *********, гр. Видин, ул. „Бдин“ № 12, офис 12, да заплати по сметка на Районен съд - Видин сумата в размер на 5,00 лева, представляваща държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението не подлежи на обжалване.

Препис от решението да се връчи на страните.

В едномесечен срок от връчването му, страната, срещу която то е постановено, може да поиска неговата отмяна пред Окръжен съд - Видин.

 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ :