Определение по дело №5278/2020 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 260075
Дата: 18 януари 2021 г. (в сила от 11 февруари 2021 г.)
Съдия: Николай Симеонов Гемеджиев
Дело: 20202120205278
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 15 декември 2020 г.

Съдържание на акта

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№______ 

                                                       

гр.Бургас, 18.01.2021 г.

 

Районен съд – Бургас, в закрито заседание на 18.01.2021 г. и в 22. наказателен състав, състоящ се от:

 

                                            Председател: НИКОЛАЙ ГЕМЕДЖИЕВ

                                      Съдебни заседатели :……………………..............

                                                        Членове :.…………….............………

 

като разгледа докладваното от съдията Гемеджиев НАХД № 5278  по описа за 2020 год.,  за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството пред Районен съд – Бургас е по реда на чл.189, ал.14 ЗДвП, вр. чл.59-63 ЗАНН и е образувано по жалба на еднолично дружество с ограничена отговорност с фирма (наименование) „ОРБИКО БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, ЕИК ********* със седалище гр.София и адрес на управление: гр.София, район „Слатина“, улица „Източна тангента“ №161, представлявано от управителя Иванка Стефанова Иванова, подадена против отказ 3 броя електронни фишове да бъдат анулирани.

Един от тези електронни фишове е електронен фиш серия К № 2362960 за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство, издаден от Сектор “ПП” при ОД на МВР - Бургас, с който за нарушение на чл.21, ал.2 във връзка с ал.1 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) на осн. чл.189, ал.4, вр. чл.182, ал.2, т.3 ЗДвП на Александрина Димитрова Маринова в качеството на законен представител на посоченото дружество е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 100.00 лева.

 

Настоящият състав намира, че не е надлежно сезиран и по-конкретно, че е сезиран от ненаказано юридическо лице, след като процесното наказание е наложено с обжалвания електронен фиш на физическо лице. Основанията за това следват.

С електронен фиш серия К №2362960 на основание чл.189, ал.4 във връзка с чл.182, ал.2, т.3 ЗДвП на физическото лице Александрина Димитрова Маринова в качеството ѝ на законен представител на „ОРБИКО БЪЛГАРИЯ“ ЕООД е наложено административно наказание по вид „глоба“ за нарушение на чл.21, ал.2 във връзка с ал.1 ЗДвП.

С процесния електронен фиш не е наложено административно наказание на юридическото лице „ОРБИКО БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, което по силата на чл.83, ал.1 ЗАНН следва да е по вид „имуществена санкция“ и в резултат на което на същото би била предоставена правната възможност да обжалва. Наложеното на физическото лице Александрина Димитрова Маринова административно наказание по вид „глоба“ при евентуално влизане в сила на процесния електронен фиш, не оказва влияние върху патримониума на юридическото лице „ОРБИКО БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, т.е. няма да бъде заплатено от дружеството, а от физическото лице.

В този смисъл не е ясно защо органите на МВР и по конкретно старши инспектор Зорница Младенова (ЗПД Началник група „ОДПКПД“ при СПП ОД МВР София) на 15.09.2020 г. е връчила процесния електронен фиш на Ани Ботева Кандрова-Савова, която от своя страна се е легитимирала като пълномощник (неясно на кого, видно от изисканата от съда разписка за връчване – л.55 от делото). От съдържанието на докладна записка (л.36 от делото) се установява, че Ани Кандрова-Савова е пълномощник на управителя на дружеството Иванка Стефанова Иванова, но такова пълномощно не е включено в изпратената на съда преписка.

С други думи, вместо с целия властови ресурс, с който разполагат, да издирят и връчат лично процесния електронен фиш на Александрина Димитрова Маринова, органите на МВР са сторили това на юридическото лице, което не е въобще наказано в случая.

От проверка в Търговския регистър се установява, че Александрина Димитрова Маринова е била управител на дружеството в периода януари 2013 г. – края на декември 2019 г. Дори да се приеме, че процесния електронен фиш е издаден на което и да е лице, представляващо дружеството (което в никакъв случай не е така), то жалбата, с която е сезиран съда не е от това лице (от януари 2020 г. това е Иванка Стефанова Иванова), а от дружеството. В този смисъл за настоящия състав процесния електронен фиш не е надлежно връчен, от което е и произтекло сезирането му от ненаказано юридическо лице, което в резултат на това не разполага с правото на жалба.

 

Отделно от всичко посочено дотук и както се посочи по-горе, подадената жалба не е срещу издадения електронен фиш, а против отказ 3 броя електронни фишове да бъдат анулирани.

 

При посоченото дотук следва:

-         дадения ход по същество да бъде отменен;

-         производството прекратено,

-         а органите на МВР следва да изпълнят надлежно връчване на процесния електронен фиш.

За последното настоящия състав не разполага с правомощия да разпорежда на МВР какво да стори и как да го стори, включително и кому да връчат процесния електронен фиш.

 

Мотивиран от изложеното Районен съд – Бургас

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ предоставения на 06.01.2021 г. ход по същество на делото;

ОСТАВЯ без разглеждане жалбата на еднолично дружество с ограничена отговорност с фирма (наименование) „ОРБИКО БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, ЕИК ********* със седалище гр.София и адрес на управление: гр.София, район „Слатина“, улица „Източна тангента“ №161, представлявано от управителя Иванка Стефанова Иванова;

ПРЕКРАТЯВА производството по НАХД №5278/2020 г. по описа на Районен съд – Бургас.

ПРЕПИСИ от настоящото определение да се изпратят на страните („ОРБИКО БЪЛГАРИЯ“ ЕООД и Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – България).

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Административен съд – Бургас в 7-дневен срок от съобщаването му.

 

Районен съдия:_______________