Решение по дело №6035/2018 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 1682
Дата: 23 октомври 2019 г. (в сила от 24 януари 2020 г.)
Съдия: Милен Павлов Петров
Дело: 20184520106035
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 30 август 2018 г.

Съдържание на акта

    Р Е Ш Е Н И Е №1682

           гр. Русе, 23.10.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

         РУСЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                    II- ри  гр.с.              в публично заседание на  26-ти септември  през две хиляди и деветнадесета  година в състав:

 

                                                                             Председател:   МИЛЕН ПЕТРОВ

                                         

         при   секретаря   ТЕОДОРА ПЕТРОВА

         и   в   присъствието   на прокурора……………………..,

         като разгледа докладваното от съдията  гр. дело 6035  по описа за 2018 год.    за да се произнесе съобрази:

         Предявен е иск с правно основание чл. 40, ал. 1  ЗУЕС от Н.Д.Г.  против Решение от 28.02.2018 год. на Етажната собственост на бл. Е., вх. А по ул. Д. № .., представлявано от управителя на ЕС .

Ищцата счита, че приетите решения, обективирани в  точка 1 от протокол от проведеното на 28.02.2018 г. ОС на ЕС са незаконосъобразни, тъй като са приети в нарушение на матералноправните правила на ЗУЕС, поради което иска да бъдат отменени, а в условията на евентуалност прогласени за нищожни.  Твърди, че решението за ежемесечна вноска в размер на 4 лева за собствениците на апартаменти до ет. 3 и на 8 лева от ет. 3 до ет. 8, които да се използват за поддържане на общите части на ЕС е неправомерно, тъй като по аргумент по чл. 51, ал. 1  ЗУЕС разходите за управление и поддържане на общите части на ЕС се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства, независимо от етажа, на който живеят. Счита, и че решението е нищожно т.к., подписите поставени в протокола са положени извън срока по чл.16, ал.6 ЗУЕС.

Ответникът в своя отговор оспорва предявения иск. Счита, че правомерно е взето решение собствениците на апартаменти на първи и втори етаж да заплащат по 4 лева на живущ, а от трети до осми етаж- по 8 лева на живущ, като аргументира взетото решение с разпоредбите на параграф 5 от ПЗР на ЗУЕС, който препраща към Закона за собствеността-  глава 4, чл. 38, който урежда кои са общите части на всички собственици  и Правилника за вътрешния ред на ЕС, приет на ОС на ЕТ на 18.06.2010 г.  Поради това счита взетото решение за законосъобразно и в съответствие с правилника за вътрешния ред.  

От фактическа страна:

Страните не спорят, че на 28.02.2018 г. е проведено ОС на ЕС на вход .., на блок .Е. по ул. Д.в гр. Р., на което е взето решение за ежемесечна вноска в размер на 4 лева за собствениците на апартаменти до ет. 3 и на 8 лева от ет. 3 до ет. 8, които да се използват за управление и поддържане на общите части на сградата, считано от 01.04.2018 г.

 Видно от приетия по делото НА за замяна на недвижим имот №40/25.06.1998 г. , д. № 5467/1998 г.  по описа на нотариус при РРС, ищцата е съсобственик на апартамент  в блок Е., вх.А,  ул. Д. С Покана на 28.02.2018 г. било свикано от 18 ч.  общо събрание на входа, при дневен ред:  обсъждане и приемане на нова  „такса вход“.

Съгласно протокол от 28.02.2018 г. на проведеното ОС на собствениците на жилищна сграда и обекти в нея, на него присъствали лично и чрез представители 68.00% ид. ч.  от общите части на ЕС. Било взето решение по т.1 от дневния ред  - считано от 01.04.2018 г. собствениците на апартаменти на първи и втори етаж да заплащат по 4 лева на живущ, а от трети до осми етаж- по 8 лева на живущ. По тази точка от дневния ред 68.00 % ид. ч. от общите части  на ЕС гласували „за“, а 0%- „против“. Съобщението за изготвения протокол от проведеното ОС на ЕС било поставено на 06.03.2018 г. в 11.00 ч.

Според чл.33 от Правилника за вътрешния ред на ЕС се освобождавали от заплащане на консумативни разходи за асансьор обитателите на жилища до втори етаж при съгласие на всички собственици от съответния етаж и осигуряване на фактическа невъзможност за ползване на асансьора от тях. 

По делото е разпитан свид.Л.Г., който не установява съществени за делото факти.

От правна страна:

         Решението по т.1 касае определяне на сумите , които етажните собственици следва да заплащат за поддържане на общите части на сградата, което е правомощие на ОС съгласно чл.51 ал.1 от ЗУЕС. Нормата е изменена през 2016г. като е предвидено  етажните собственици да заплащат еднаква по размер сума независимо от етажа на който живеят. Предишната редакция при действието на която е приет Правилника на вътрешния ред на процесната ЕС с пълно единодушие , също е предвиждала еднаква такса за поддръжка на общите части на сградата дължима от всеки от етажните собственици. Решението на етажните собственици материализирано в чл.33 от Правилника за вътрешния ред на ЕС за освобождаване на обитателите на жилищата до втория етаж от заплащане на консумативни разходи за асансьор  и обжалваното решение не се явяват незаконосъобразни , тъй като е налице единодушно решение на етажните собственици по чл.17 ал.2 т.1 ЗУЕС, асансьорът  който представлява обща част по предназначение , да бъде обособен за ползване само от някои от етажните собственици. Налице е решение по чл.38 ал.2  ЗС , което етажните собственици имат право да вземат съгласно §5 от ПЗР ЗС/2016г. , за което законът не изисква специална форма/решение № 1019/21.01.2010г. на ВКС по гр.д. № 235/2008г.-І г.о./  По делото не е спорно , че разликата в определената от ОС такса за поддръжка на общите части се дължи  на взетото преди това решение за ползването на асансьорната уредба . При това положение взетото от ЕС решение по т.2 се явява законосъобразно съгласно чл.48 ал.8 ЗУЕС. Законът не ограничава във времето    правото на  ЕС  да определи размера на вноските за текущо поддържане на общите части на сградата по чл.48 ал.8 ЗУЕС, поради което твърдението на ищцата , че това може да стане само в хипотезата на приемане на годишен бюджет за приходите и разходите съгласно чл.11 ал.1 т.4 ЗУЕС е неоснователно.   Искането за отмяната на решението е неоснователно и следва да се отхвърли като такова.

Процесното решение не е нищожно. Съгласно протокол от 28.02.2018 г. на проведеното ОС на собствениците на жилищна сграда и обекти в нея, на него са  присъствали лично и чрез представители 68.00% ид. ч.  от общите части на ЕС, които единодушно са приели решението. Самият протокол по своята същност съставлява частен свидетелстващ документ с произтичащите от това последици относно способите за опровергаване на съдържанието му. В това производство, в тежест на оспорващия е да докаже, че е оспорил съдържанието в определения в чл. 16, ал.9 ЗУЕС срок, както и че подписите в него са положени след законовия срок, но такива доказателства не са представени.

Предвид всичко изложено, исковете подлежат на отхвърляне.

Ответникът не е доказал разноски и такива не следва да му се присъждат.

Мотивиран така, съдът

 

                                            Р  Е  Ш  И:

 

ОТХВЪРЛЯ  предявения от Н.Д.Г., ЕГН ********** *** против Етажната собственост на вх…, бл. Е., ул. Д. №.. в гр. Р., представлявана от Й.Б.П. иск за отмяна на решение на ОС на ЕС на вход .., на блок Е. по ул. Д. в гр. Русе от 28.02.2018 г., а в условията на евентуалност за прогляване нищожност на решението.

         Решението подлежи на обжалване пред Русенски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ :