Решение по дело №232/2019 на Районен съд - Попово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 19 декември 2019 г. (в сила от 6 януари 2020 г.)
Съдия: Явор Пламенов Томов
Дело: 20193520200232
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 19 ноември 2019 г.

Съдържание на акта

               Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е № 184

                                                                 

                                             гр.П., 19.12.2019 г.

 

                                              В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

      

Поповският районен съд, в публично заседание на единадесети декември през две хиляди и деветнадесета година,  в състав:

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЯВОР ТОМОВ

 

при секретаря М. А. като разгледа докладваното от  с ъ д и я т а  анд № 232  по описа на  ПпРС за  2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административнонаказателното производство по чл.59 и сл. от  ЗАНН е образувано по жалба на Б.А. ***-0321- 000754/04.10.2019 г. на Началника на РУ”Полиция” П., с което са му наложени отделни административни наказания, както следва: 1.на осн.чл.179,ал.2,вр. с ал.1,т.5, пр.5 от ЗДвП – глоба в размер на 200 лв.; 2.на осн.чл.175,ал.1,т.5 от ЗДвП – глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 5 м.; 3.на осн.чл. 183, ал.1,т.1,пр.1 и пр.2 от ЗДвП – глоба в размер на 10 лв. и 4.на осн.чл.181,т.1 от ЗДвП – глоба в размер на 50 лв. за това, че „на 21.09.2019 г., в 09.30 ч., в с.С., на ул. „С. П.“ срещу дом № ** в посока с.А. управлява МПС – колесен трактор ЮМЗ с рег.№ Т **** ЕЕ негова собственост, като към трактора е прикачил сеносъбирач/ обръщач в работна позиция с ширина около 4 м. На хоризонтална дясна крива при разминаване с насрещно движещ се автомобил „Опел Агила“ с рег.№ Т **** ТН с водач и собственик С. И Р., водачът не осигурява достатъчно странично разстояние и с прикачения инвентар закача/блъска лекия автомобил в лява странична част. Вследствие настъпва ПТП с материални щети, което водача напуска без да уведоми органите на МВР. При проверката водача не представи СУМПС и контролен талон, не представи и документ за преминат периодичен технически преглед“ – нарушения по чл. 44, ал.1; чл.123, ал.1, т.3, б.“в“; чл.100, ал.1, т.1 и чл.147, ал.1 от ЗДвП.

В подборно мотивираната жалба се оспорват извършените нарушения, като се твърди, че издаденото НП е неправилно и незаконосъобразно. В с.з., жалбоподателят Симеонов се явява лично и се представлява от надлежно упълномощен процесуален представител – адв.** от гр.П., ТАК, който не оспорва издаденото НП в частта за нарушенията по чл.100,ал.1,т.1 и по чл.147, ал.1 от ЗДвП, респ. наложените за тях наказания съответно в размер на 10 лв. на осн.чл.183,ал.1,т.1 от ЗДвП и 50 лв. на осн.чл.181,т.1 от ЗДвП, поради което съдът не ги обсъжда в настоящото съдебно производство като прие, че издаденото НП е влязло в сила за тези две нарушения, съгл. чл.64,б.”б” ЗАНН. По отношение нарушенията по чл.44,ал.1 и чл.123,ал.1,т.3,б.“в“ защитата поддържа, че такива по същество не са извършени, поради което НП е издадено в нарушения на материалния закон и следва да бъде отменено.

Въззиваемата страна редовно призована, не ангажира становище по жалбата, не изпраща процесуален представител в с.з.

Районна прокуратура П., уведомени съгласно чл.62 от ЗАНН, не изпращат представител в с.з.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, прие за установено следното от фактическа страна:

Жалбата е подадена в срока и по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН и е процесуално допустима. Жалбоподателят бил правоспособен водач на МПС по смисъла на чл.150 от ЗДвП за категории „В”, „М“, „ТкТ“ и „АМ“, придобити преди повече от 40 години, като до извършване на нарушенията, предмет на настоящото дело бил санкциониран неколкократно за различни нарушения по ЗДвП, за които е заплатил всички наложени му наказания  /справка л.13/. Жалбоподателят С. притежавал колесен трактор марка „ЮМЗ“ с рег.№ Т **** ЕЕ. На 21.09.2019 г. около 09.30 ч. в с.С., общ.П. по ул.“С. П.“ в посока с.А. управлявал посочения трактор, когато с прикачения инвентар при разминаване с насрещно движещ се л.а.“Опел Агила“ с рег.№ Т **** ТН, до дом № ** го закачил в предната му лява част. Жалбоподателят не разбрал, че е причинил вреди по другото МПС и продължил по пътя си към с.А. В същото време и водачът на л.а.“Опел Агила“ С. Р. обърнала посоката си на движение и се опитала да настигне отдалечаващият се трактор. На изхода на с.С. в близост до чешмата най-накрая успяла да привлече внимание на водача му Б. С., който спрял и провел разговор с нея. Двамата провели разговор, при която Р. му показала, че огледалото е увредено и имало няколко чертички по боята в лявата страна на л.а. С. й предложил да заплати причинените вреди, но Р. отказала и се подала сигнал за настъпилото ПТП в РУП П. Жалбоподателят имал да върши стопанска работа, поради което потеглил с трактора и малко по-късно бил застигнат от изпратения на място автопатрул от РУП П. в състав полицаите С.Я. и Д.С.. Полицай Я. отново направил опит да споразумее страните /показания в с.з л.24/, но Р. отказала да подпише двустранен протокол и настоявала полицията да вземе административно отношение. От друга страна, водачът на трактора не носен у себе си СУМПС и контролния талон, както и не бил преминал през ГТП. При тези обстоятелства, полицай Я. преценил, че С. е осъществил състава на нарушения по чл.44, ал.1,; чл.123,ал.1,т.3,б.“в“; чл.100,ал.1,т.1 и чл.147,ал.1 от ЗДвП, за които му съставил АУАН /приложен л.8/.Нарушителят се запознал със съдържанието на акта и го подписал без възражения, не депозирал такива и в 3-дневният срок по чл.44,ал.1 от ЗАНН, след което било издадено и атакуваното в настоящия процес НП №19-0321-000574/04.10.2019 г. на Началника на РУП П., връчено лично на нарушителя на 13.11.2019 г.

Фактическата обстановка беше установена от съда след преценка на показанията на изслушания в с.з. актосъставител С.Я., св.Д.С., както от приложените и приобщени по реда на чл.283 НПК  писмени доказателства, като същата се оспорва от жалбоподателя видно от наведените в жалбата доводи и възраженията на защитата в с.з.

При така установената фактическа обстановка, от правна страна съдът намира, че  жалбата е ОСНОВАТЕЛНА, по следните съображения:

Видно от приложеният АУАН серия GA, № 59185/21.09.2019 г., както от показанията в с.з. на актосъставителя Я. и св.С. става ясно, че управлението на трактора, респ. увреждането на чуждото МПС при разминаване и последвалото „напускането“ на мястото на настъпилото ПТП от страна на нарушителя С. не е констатирано непосредствено от полицейски служители, т.е. безспорно е, че посочените в акта полицаи не са свидетели–очевидци.За подобна хипотеза законодателят императивно е предвидил, че при липса на свидетели, които са присъствали при установяване на нарушението, актът се съставя В ПРИСЪСТВИЕТО НА ДРУГИ ДВАМА СВИДЕТЕЛИ, КАТО ТОВА ИЗРИЧНО СЕ ОТБЕЛЯЗВА В НЕГО, съгласно чл.40,ал.3 ЗАНН. В конкретният случай нито едно от посочените две отделни императивни изисквания не е спазено, тъй като свидетелят е само един – Д.С., както и не е отбелязано, че актът се съставя именно по този ред. Липсата на втори свидетел по акта в случая несъмнено представлява съществено процесуално нарушение водещо до нередовност от външна страна на същия, а оттам и до незаконосъобразност на издаденото НП. Законодателното изискване актът да се състави в присъствието на двама други свидетели не е самоцелно, а е израз на основния принцип в административнонаказателното процесуално право – публичността, т.е. констатираната нередовност на акта поражда съмнение относно самоличността на нарушителя, извършването на деянието и вината за това именно на този нарушител. В конкретният случай е налице усложнена фактическа обстановка, като за правилното й изясняване е следвало да бъдат посочени като свидетели-очевидци например лица – пътуващи в другия автомобил, жители на селото /предвид данните че разминаването между двете МПС е станало на главната улица/; да бъде приложен снимковия материал от настъпилото ПТП. След като това не е сторено настоящата въззивна съдебна инстанция намира, че е допуснатото съществено процесуално нарушение на императивни правила, което винаги съставлява самостоятелно основание за отмяна на обжалваното НП, тъй като прави същото изцяло незаконосъобразно.  Спорните обстоятелства във връзка с мястото /за което основателно претендира и защитата/ и най-вече начина на извършване на нарушенията, наред с липсата на свидетели-очевидци разколебават презумптивната доказателствена сила, с която и съгласно чл.189,ал.2 от ЗДвП се ползва всеки АУАН и водят до незаконосъобразност на издаденото НП, респ. до неговата отмяна.

Независимо от посоченото по-горе процесуално нарушение, съдът намира, че извършването на вменените нарушения по чл.44,ал.1 и по чл.123,ал.1,т.3, б.“а“ от ЗДвП не е доказано и по необходимия за това убедителен начин. Както правилно се отбелязва в жалбата и с.з., основен и задължителен елемент от всеки АУАН, респ. всяко НП е „описание на нарушението … обстоятелствата, при които е извършено, както и на доказателствата, които го потвърждават” [чл.42,т.4 и чл.57,ал.1,т.5 ЗАНН], като така посоченото се намира в пряка връзка с разпоредбата на чл.6 от ЗАНН даваща легална дефиниция на понятието за административно нарушение.  Визираните от съда разпоредби са императивни по своя характер и са насочени към установяване на обективната действителност и участието на лицето, което се твърди, че е извършило вмененото му нарушение. От установената в хода на съдебното дирене  фактическа обстановка съдът приема за недоказано по надлежен и безпротиворечив начин, че именно жалбоподателят Б. С. е извършил умишлено посочените нарушения. Съдът не споделя начина и следваната от двамата полицейски служители процедура по ангажиране отговорността на водача въз основа на косвени доказателства, тъй като същата грубо противоречи на административно-процесуалните правила на ЗАНН и НПК. Доказването на извършеното нарушение е основно задължение на АНО, т.е. нарушителя никога не следва да доказва, че е невинен, респ. да доказва къде се е намирал на 21.09.2019 г. в 09.30 ч. и дали точно тогава е управлявал МПС – трактор „ЮМЗ“, с което при разминаване с друго МПС на ул. „С. П.“ до дом № ** е причинил ПТП, от мястото на което впоследствие е избягал. Ето защо, съдът прие, че АНО не се е съобразил и със задълженията си по закон вменени му по силата на чл.52,ал.4 от ЗАНН детайлно да провери акта с оглед неговата законосъобразност и обоснованост. Ако бе извършил такава допълнителна проверка, Началникът на РУП П. очевидно би стигнал до съвсем други правни изводи за недоказаност на вината на посочения като нарушител Б. С. С оглед на изложеното и установената по делото фактическа обстановка, съдът намира, че от обективна и субективна страна жалбоподателят не е извършил административните нарушения, за извършването на които е бил санкциониран, поради което и издаденото НП следва да бъде отменено в обжалваната му част като незаконосъобразно.

Водим от горното и на осн.чл.63,ал.1 от ЗАНН, съдът

 

                     

                   Р   Е   Ш   И   :

 

ОТМЕНЯВА НП № 19-0321-000754/04.10.2019 г. на Началника на РУ МВР П., в частта,  в която на основание чл.179,ал.2,вр. с ал.1,т.5,пр.2 ЗДвП и на осн.чл. 175,ал.1,т.5 от ЗДвП, на Б.А. ***, ЕГН-**********, за нарушения по чл.44,ал.1 ЗДвП и по чл.123,ал.1, т.3,б.“в“ от ЗДвП са наложени съответно глоба в размер на 200 лв. /двеста лева/; глоба в размер на 200 лв. /двеста лева/ и лишаване от право да управлява МПС за срок от 5 м. /пет месеца/, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

В останалата част НП № 19-0321-000754/04.10.2019 г. на Началника на РУ МВР П. касаещо наложените на основание чл.183,ал.1,т.1,пр.1,2 от ЗДвП и на основание чл.181,т.1 от ЗДвП наказания глоба съответно в размер на 10 лв. /десет лева/ и 50 лв. /петдесет лева/ за нарушения по чл.100,ал.1,т.1 и по чл.147,ал.1 от ЗДвП,  е влязло в законна сила на 20.11.2019 г, съгласно чл.64, б.”б” от ЗАНН.

 

РЕШЕНИЕТО  подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Търговищки административен съд на основанията, предвидени в НПК и по реда на Глава дванадесета от АПК.

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: