Определение по дело №562/2020 на Районен съд - Троян

Номер на акта: 260119
Дата: 3 ноември 2020 г.
Съдия: Светла Иванова Иванова
Дело: 20204340100562
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 27 юли 2020 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

        от  03.11.2020 година, гр.Троян

 

         Троянски районен съд, втори състав, в закрито заседание на трети ноември, две хиляди и двадесета  година, в състав:

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ : СВЕТЛА ИВАНОВА

 

Съдебен секретар …………, като разгледа докладваното от съдията гражданско  дело №562/2020 година по описа на съда, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Предмет на делото е предявен от В.П.Т. ***, Г.Й.С. ***, понастоящем в З.В. иск за сумата от 5389 лева, претърпени от ищцата имуществени вреди, както  и 1000 лева – неимуществени вреди.

         Съдът като извърши проверка съобразно разпоредбата на чл.140, ал.1 от ГПК  намира, че предявените искове са допустими, като за допустимостта, съдът следи служебно във всяко положение на делото.

 На ответникът  е връчен препис от исковата молба и приложените към нея доказателства и същият при предвидената процедура по реда на чл.131 ал.1 от ГПК, чрез назначеният от съда особен представител  е  депозирал  писмен отговор, в който изразява становище за допустимост, но неоснователност на претенцията.

         От изложените в исковата молба фактически твърдения се установява, че: На 18.08.2019 г. в гр. Троян, обл. Ловеч, ответникът, с цел да набави за себе си и за другиго - неустановено по делото лице, имотна облага, в съучастие като помагач на същото, умишлено го улеснил в извършването на престъпление, като взел парична сума от 4 999,00 лв. и златни накити с тегло 6 грама на стойност 390,00 лв. от ищцата В.П.Т. ***, с което й била причинена имотна вреда в размер на 5 389,00 лв., за което престъпление ответникът е признат за виновен с влязла в сила присъда по НОХ д.№151/2020г. на ТРС.

         Заявява, че в резултат на това деяние, ищцата е преживяла силен стрес, който се отразил негативно на здравословното и състояние.

  Правната квалификация на заявената искова претенция: чл.45 ал.1 ЗЗД, вр. чл.52 ЗЗД.

По силата на чл. 45 от ЗЗД подлежат на обезщетяване всички вреди – имуществени и неимуществени, които са пряка и непосредствена последица от непозволеното увреждане. Съгласно чл. 52 от ЗЗД обезщетението за неимуществени вреди се определя от съда по справедливост. Основана на даденото с ППВС № 4/1968 г. задължително тълкуване, практиката по приложението на посочената разпоредба е трайна и непротиворечива. Според нея “справедливост” по смисъла на закона не е абстрактно понятие, а то е свързано с преценката на конкретни обективно съществуващи и установени по делото обстоятелства.

Доказателствена тежест: За да се приеме за основателна исковата претенция следва да се установи, че е налице осъществено противоправно деяние/действие или бездействие/, вина, вреда и причинна връзка между противоправното и виновно поведение на дееца и настъпилите вреди. Причинната връзка се доказва във всеки конкретен случай , като тежестта на доказване е върху този, който я твърди, т.е. на ищеца.  Вината се предполага до доказване на противното, а останалите предпоставки - противоправно деяние и вреда подлежат на установяване от ищеца.                                                                                                                  В тежест на ответника е да проведе насрещно доказване и да установи такива положителни факти, които изключват твърденията в исковата молба.

         Допуска като доказателства по делото приложените към ИМ писмени документи.

         По направеното доказателствено искане за прилагане на НОХ д№151/20г. на ТРС, съдът ще се произнесе в с.з., след като страната уточни какви факти и обстоятелства ще установява  и с кои от приобщените по нак.дело доказателства.      

Съдът счита, че делото следва да бъде насрочено в открито с.з. с призоваване на страните, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         НАСРОЧВА гр.д.№ 562/2020година по описа на Троянски районен съд в открито съдебно заседание на 02.12.2020г. от 09.30 часа, за която дата да се призоват страните.

         ДОПУСКА представените с исковата молба писмени доказателства.

         По направеното доказателствено искане за прилагане на НОХ д№151/20г. на ТРС, съдът ще се произнесе в с.з., след като страната уточни какви факти и обстоятелства ще установява  и с кои от приобщените по нак.дело доказателства.      

Допуска гласни доказателства.

         Определението не подлежи на обжалване.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: