Разпореждане по дело №3392/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 12709
Дата: 26 юни 2019 г. (в сила от 26 юни 2019 г.)
Съдия: Боян Димитров Кюртов
Дело: 20195330203392
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 3 юни 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е № 1 2 7 0 9

гр.Пловдив, 26.06.2019г.

 

БОЯН КЮРТОВ – районен съдия в Пловдивски районен съд, ХІV н.с. като съдия - докладчик след като се запознах с материалите по НОХД № 3392/19г. по описа на съда намирам за установено следното:

Делото е образувано по внесен обвинителен акт от СГП. Първоначално същото е водено срещу обвиняемите Б. А. П. и М.М.П. / погрешно посочено в ОА с презиме А./. Първият е предаден на съд за три престъпления – по чл.339, ал.2, вр с чл.20, ал.2, вр чл.26, ал.1 НК при условията на съизвършителство с П.; по чл.354а, ал.1, пр.4 НК и по чл.244, ал.2, вр ал.1 НК.

Обв.М.П. е предадена на съд за престъпление по чл.339, ал.2, вр с чл.20, ал.2, вр чл.26, ал.1 НК при условията на съизвършителство с другия обвиняем – Б. П. .

След образувано делото на 14.08.2018г. по внесен обвинителен акт в СГС, макар и напрактика преди провеждане на разпоредително заседание /поне в кориците на делото липсва протокол от проведено такова/, е било одобрено споразумение за решаване на делото между подс.Б. П. , неговия защитник и СГП. След това съдебният състав се отвел от разглеждане на делото с оглед произнасянето по обвинението за единия от съучастниците и същото било разпределено на друг съдия – докладчик. Последният пък приел, че делото е подсъдно на РС – Пловдив, тъй като наказателното производство вече се водело само срещу П., а престъплението по чл.339 НК се твърди да е извършено в района на РС-Пловдив, като същото е подсъдно на районен съд.

С последното настоящия съдия-докладчик не е съгласен, тъй като изрично чл.40 НПК предвижда, че когато е налице обвинение за престъпление извършено в съучастие и един от съучастниците подлежи на съдене от по-горен съд, то делото е подсъдно на по-горния съд. В настоящия казус това е именно СГС. В противен случай би се стигнало до хипотеза, при която единият от съучастниците е съден от окръжен съд със съответното движение на делото по инстанциите, а другият да бъде съден от районен съд при друго движение по инстанциите, при това за едно и също престъпление. Освен това напрактика към момента е налице едно и също дело, което прави още по - абсурдно съденето на съучастниците от различни по степен съдилища. В този смисъл е и нормата на чл.41, ал.2 НПК. Не на последно място считам, че в случая са приложими правилата на новелата на НПК – чл.384а НПК/ДВ бр.63/2017г/, която въвежда изрично изискване при постигане на споразумение за някои от подсъдимите, съдът пред който делото е „висящо“ да довърши делото и за останалите. Отново в процесния казус това е СГС, макар при друга поредност на съставите разглеждащи съдебният казус. Ако горните аргументи не се споделят, то все пак предвид и факта, че по-голямата част от свидетелите и вещите лица живеят в района на гр.София, то и на основание чл.43, т.1 НПК би било по-удачно делото да се разгледа в РС-София. Предвид възникналата колизия се налага съдебното производство по делото пред настоящия състав да бъде прекратено, а делото да се изпрати на ВКС-гр.София за решаване на спора за подсъдност.

Поради което и на осн. чл. 247а, ал.3, вр. с 44, ал.1 от НПК

 

РАЗПОРЕЖДАМ :

 

          Прекратявам съдебното производство по НОХД № 3392/19г. по описа на ПРС, ХІV н.с.

          ПОВДИГАМ спор за подсъдност по настоящото дело.

          Делото да се изпрати на ВКС – гр.София за произнасяне по спора за подсъдност между РС-Пловдив и СГС.

          Разпореждането е окончателно.

 

         

РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

 

 

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА!

П. С.