Определение по дело №2017/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 280
Дата: 28 януари 2020 г.
Съдия: Цвета Павлова Павлова
Дело: 20193100902017
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 6 декември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ …….../28.01.2020 год.

гр.Варна

 

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито заседание на двадесет и осми януари две хиляди и двадесета година, в състав:

 

СЪДИЯ: ЦВЕТА ПАВЛОВА

 

като разгледа докладваното от съдията

търговско дело № 2017 по описа за 2019 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по глава 39 от ТЗ.

 

Образувано е по молба на длъжника „АПРИОРИ ЕКСПОРТ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Долни Чифлик, ул.Витоша 5 за откриване на производство по несъстоятелност.

            В молбата се излага, че молителят е длъжник спрямо държаватаиИнвестбанк“ АД, като наличните активи не са в състояние за покрият задълженията му, както и се твърди, че е спрял плащанията. Поради изпадането си в състояние на свръхзадлъжнялост, моли за откриване на производство по несъстоятелност.

Съдът намира, че представените от длъжника писмени доказателства следва да бъдат допуснати до събиране, като допустими и относими.

            Доколкото за обективната преценка на състоянието на свръхзадълженост на предприятието на длъжника са необходими счетоводни познания, съдът намира, че служебно следва да бъде назначена съдебно - счетоводна експертиза.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: 

 

ПРИЕМА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ предявената молба на длъжника „АПРИОРИ ЕКСПОРТ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Долни Чифлик, ул.Витоша 5 за откриване на производство по несъстоятелност за откриване на производство по несъстоятелност, на основание чл.625 и чл. 629, ал.1 от ГПК.

ДА СЕ ИЗПРАТИ за обявяване в ТР молбата на „„АПРИОРИ ЕКСПОРТ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Долни Чифлик, ул.Витоша 5 за откриване на производство по несъстоятелност за откриване на производство по несъстоятелност на дружеството, на основание чл. 629 ал.1 ТЗ.

ДОПУСКА ДО СЪБИРАНЕ представените с молбата от длъжника писмени доказателства.

ДОПУСКА на основание чл.621а, б.”б” вр.чл.195, ал.2 от ГПК съдебно-счетоводна експертиза, по която вещо лице, след запознаване с приложените по делото доказателства и преглед на първичната счетоводна документация на длъжника и тази в НАП - Варна, да отговори на следните въпроси:

1. Какво е съотношението между балансовата стойност на счетоводно отразените активи /краткосрочни и дългосрочни/ на дружеството и съществуващите парични задължения /изискуеми и неизискуеми/ на дружеството, която съпоставка следва да се извърши от вещото лице за периода 2010 – 2014 год.

2. При констатирано превишаване на паричните задълженията спрямо имуществото на дружеството, вещото лице да посочи изрично към кой момент в обследваната година е налице този отрицателен резултат, на какво се дължи той, правилно и съобразно счетоводните стандарти и принципи ли е отразяването на стопанската операция, както и съществува ли това състояние към настоящия момент.  

3. Каква е стойността на разходите за предполагаема издръжка на масата на несъстоятелността, определена в чл.723 от ТЗ при продължаване дейността на предприятието за период от поне 6 месеца?;

4. Достатъчно ли е наличното имущество на  длъжника за покриване на началните разноски в производството по несъстоятелност,

ОПРЕДЕЛЯ депозит 300 лева, вносим от молителя в тридневен срок от съобщението с представяне на доказателства за това в същия срок.

НАЗНАЧАВА за вещо лице БОЯН БАНКОв като ГО ЗАДЪЛЖАВА да представи заключението си в срока по чл.199 от ГПК – най- късно една седмица преди датата на съдебно заседание.

УКАЗВА на вещото лице, че за определяне на окончателен размер на дължимото по ССЕ възнаграждение следва да представи справка – декларация, съгласно Наредба за вещите лица.

ДА СЕ ИЗДАДЕ на вещото лице съдебно удостоверение, което да го легитимира като назначен експерт по делото.

ЗАДЪЛЖАВА ДЛЪЖНИКА „АПРИОРИ ЕКСПОРТ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Долни Чифлик, ул.Витоша 5 да окаже съдействие като предостави достъп при поискване, на вещото лице, назначено от съда по настоящото дело при извършване на оглед на цялата налична счетоводна и търговска документация, като при неизпълнение съдът ще приложи последицата по чл. 161 ГПК.

ЗАДЪЛЖАВА НАП, на основание чл.192 ГПК във връзка с чл.621а, ал.1 т.2 от ТЗ, ако са налице наложени обезпечителни мерки върху имуществото на ДЛЪЖНИКА „АПРИОРИ ЕКСПОРТ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Долни Чифлик, ул.Витоша 5 по реда на ДОПК или е започвало принудително изпълнение от публичния изпълнител, да се представят доказателства за това по делото в едноседмичен срок от получаване на съобщението, като в писмото до НАП се посочат всички данни на длъжника.

ЗАДЪЛЖАВА, на основание чл.192 ГПК във връзка с чл.621а, ал.1 т.2 от ТЗ, АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯ в едноседмичен срок от получаване на искането от съда да изпрати по делото служебна справка относно недвижимите имоти, вписани на името ДЛЪЖНИКА „АПРИОРИ ЕКСПОРТ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Долни Чифлик, ул.Витоша 5,  като в писмото до АВ се посочат всички данни на длъжника.

УКАЗВА на АВ, че в случай, че не е налице вписване на недвижими имоти на името на лицето, в същия срок следва да уведоми изрично за това съда, като при неполучаване на отговор в указания от съда срок, ще бъде наложена глоба на представляващия АВ.

ЗАДЪЛЖАВА, на основание чл.192 ГПК във връзка с чл.621а, ал.1 т.2 от ТЗ, СЕКТОР “Пътна полиция”-КАТ при ОД на МВР, в едноседмичен срок от получаване на искането от съда да изпрати по делото служебна справка относно ППС, регистрирани на името на ДЛЪЖНИКА „АПРИОРИ ЕКСПОРТ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Долни Чифлик, ул.Витоша 5,  като в писмото до АВ се посочат всички данни на длъжника.

УКАЗВА на СЕКТОР “Пътна полиция”-КАТ при ОД на МВР, че в случай, че не е налице вписване на ППС, регистрирани на името на ответника, в същия срок следва да уведоми изрично за това съда, като при неполучаване на отговор в указания от съда срок, ще бъде наложена глоба на представляващия СЕКТОР “Пътна полиция”-КАТ при ОД на МВР.

ЗАДЪЛЖАВА, на основание чл.192 ГПК във връзка с чл.621а, ал.1 т.2 от ТЗ, РЕГИСТЪР ЗА ОСОБЕНИТЕ ЗАЛОЗИ, в едноседмичен срок от получаване на искането от съда да изпрати по делото служебна справка относно вписани обезпечения по ЗОЗ за периода 2016-2019 година за  ДЛЪЖНИКА „АПРИОРИ ЕКСПОРТ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Долни Чифлик, ул.Витоша 5,  като в писмото до АВ се посочат всички данни на длъжника.

УКАЗВА на РЕГИСТЪР ЗА ОСОБЕНИТЕ ЗАЛОЗИ, че в случай, че не е налице вписване на недвижими имоти на името на лицето, в същия срок следва да уведоми изрично за това съда, като при неполучаване на отговор в указания от съда срок, ще бъде наложена глоба на представляващия РЕГИСТЪР ЗА ОСОБЕНИТЕ ЗАЛОЗИ.

ЗАДЪЛЖАВА, на основание чл.192 ГПК във връзка с чл.621а, ал.1 т.2 от ТЗ, КАМАРАТА НА ЧСИ, в едноседмичен срок от получаване на искането от съда да изпрати по делото служебна справка относно образувани изпълнителни производства срещу ДЛЪЖНИКА „АПРИОРИ ЕКСПОРТ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Долни Чифлик, ул.Витоша 5,  като в писмото до АВ се посочат всички данни на длъжника.

УКАЗВА на КАМАРАТА НА ЧСИ, че в случай, че не е налице вписване на недвижими имоти на името на лицето, в същия срок следва да уведоми изрично за това съда, като при неполучаване на отговор в указания от съда срок, ще бъде наложена глоба на представляващия КАМАРАТА НА ЧСИ.

 

НАСРОЧВА съдебно заседание на 27.02.2020 г. от 14.30 часа, за която дата и час ДА СЕ ПРИЗОВАТ молителя и вещото лице при внасяне на определения от съда депозит.

Препис от определението да се изпрати на страната, на посочения адрес за кореспонденция в град Варна, ведно със съобщение за насроченото заседание, представляващо Приложение №1 към Наредба №6 на МП.

 

СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД: