Разпореждане по дело №2164/2018 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 30
Дата: 4 януари 2019 г.
Съдия: Димитър Борисов Бишуров
Дело: 20185220202164
Тип на делото: Наказателно от частен характер дело
Дата на образуване: 31 декември 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

гр.Пазарджик, 04.01.2019 год.

 

ПАЗАРДЖИШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, Наказателна колегия, ХІV състав, в закрито заседание на  04.01.2019 година, в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: ДИМИТЪР БИШУРОВ

 

като разгледа материалите по НЧХД № 2164  по описа на съда за 2018 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

          Наказателното производство от частен характер е образувано по  постъпилата в Районен съд-гр.Пазарджик на 31.12.2018 год. тъжба от И. З. К. /без други индивидуализиращи личността белези – адрес, ЕГН/ за  извършено  престъпление – вероятно по чл.130 от НК. В тъжбата си сочи, че престъплението било извършено от 6-7 полицаи на 03.05.2018г. в сградата на РУ МВР-Пазарджик.

          Съдът като съобрази съдържанието на тъжбата намери, че тя не отговаря на изискванията на чл.81 ал.1 от НПК, доколкото в нея не се съдържат данни за лицето /лицата/, срещу които се подава. По тази причина тъжбата ще следва да се остави без движение за отстраняване на нередовностите, изразяващи се в следното:

В тъжбата нейният автор е посочил, че престъплението е извършено от 6-7 полицаи на 03.05.2018г. в сградата на РУ МВР-Пазарджик. Описано е също къде тъжителят бил удрян, но без конкретика дали от всички 6-7 човека едновременно или последователно, респ. в какви комбинации.

Очевидно е, че на този етап тъжителят не разполага с данни за самоличността на подсъдимия/те – три имена, ЕГН и адрес, поради което ход на тъжбата не може да бъде даден. В същото време с подадената тъжба тъжителят не е поискал от съда да бъде снабден със съдебно удостоверение, чрез което да получи съдействие от органите на МВР за установяване на горните факти. Няма данни и за това дали тъжителят се е ползвал от правата си по чл.83 от НПК за установяването на горните обстоятелства.

В тази връзка на тъжителя ще следва да се предостави 15-дневен срок, в който да отстрани нередовностите в тъжбата, като посочи пълните данни за самоличността на лицето /лицата/, срещу което я подава – три имена, ЕГН и адрес за призоваване.

Освен посоченото по-горе, тъжбата следва да се остави без движение и на още едно основание, а именно защото тъжителят не е внесъл държавна такса в размера на 12 лева за образуването на наказателно производство от частен характер, а това е задължително по силата на чл.187 ал.2 от НПК, във вр. с чл.81 ал.1, изр.последно от НПК. Във връзка с това ще следва да се предостави 7-дневен срок от получаването на настоящото разпореждане, в който тъжителят да внесе дължимата ДТ.

Да му се укаже също, че при неотстраняване на нередовностите в срок, делото ще бъде прекратено.

В заключение на тъжителят следва да се укаже и това, че ако наистина му е била причинена лека телесна повреда от длъжностни лица – полицейски служители, при и по повод изпълнение на службата им, то такова едно престъпление не се преследва по тъжба на пострадалия, а е престъпление от общ характер, съобразно разпоредбата на чл.161 от НК, при което следва да сезира с жалба прокуратурата, а не да подава частна тъжба в съда.

Воден от горното Пазарджишкия районен съд, 

 

 

О П  Р ЕД Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ тъжбата с вх.№ 28801/31.12.20178г. на И. З. К. /без други индивидуализиращи личността белези – адрес, ЕГН/, въз основа на която е образувано НЧХД № 2164/2018 г. по описа на РС-Пазарджик.

 

ДАВА 15-дневен срок на тъжителя от получаване на разпореждането за отстраняване на наредовностите в тъжбата, като посочи пълните данни за самоличността на лицето /лицата/, срещу което я подава – три имена, ЕГН и адрес за призоваване.

 

ДАВА 7-дневен срок на тъжителя от получаване на разпореждането за отстраняване на наредовностите в тъжбата, като внесе ДТ в размер на 12 лева за образуваното НЧХД.

 

Указва, че при  неотстраняване на наредовностите в срок делото ще бъде прекратено.

 

Препис от разпореждането да се изпрати на тъжителя в Затвора гр.Пазарджик.

 

След изтичане на 15-дневния срок делото да ми се докладва незабавно.

 

Разпореждането е окончателно.

 

                                                 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: