Решение по дело №3/2020 на Окръжен съд - Габрово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 25 февруари 2020 г.
Съдия: Павел Ванев Неделчев
Дело: 20204200600003
Тип на делото: Въззивно административно наказателно дело
Дата на образуване: 13 януари 2020 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  

 № 12

гр. Габрово, 25.02.2020 г.

 

В  ИМЕТО  НА НАРОДА

 

Габровският окръжен съд, въззивен наказателен състав, в публично съдебно заседание на дванадесети февруари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЕЛ НЕДЕЛЧЕВ

  

       ЧЛЕНОВЕ: 1. ПОЛИНА ПЕНКОВА   

 

        2. мл. съдия МАРИЯ ДЪЛГИЧЕВА

                                                                                        

при участието на секретаря Веселина Венкова и прокурора Александър Александров, като разгледа докладваното от съдията Неделчев ВАНД № 3 по описа за 2020 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Въззивното производството е образувано по протест на прокурор от Районна прокуратура - Габрово против решение № 589/16.12.2019 г. по АНД № 1071/2019 г. по описа на Районен съд – Габрово.

С атакуваното решение състав на Районен съд – Габрово е признал обвиняемия Т.Л.Т. *** това на 19.09.2018 г., в гр. Габрово, пред М.В.К. - полицейски инспектор в група „МПС”, сектор „Пътна полиция” при ОДМВР - Габрово, съзнателно да е направил опит да се ползва от неистински частен документ – договор за покупко-продажба на лек автомобил марка Ф., модел К.с рег. № ***, сключен на 10.08.2018 г. между Д.Т./Т.J./, роден на *** г., собственик на превозното средство, и Т.Т., роден на *** г., като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност и с това да е осъществил престъпление, поради което го е оправдал по обвинението по чл. 316, във вр. с чл. 309, ал. 1, във вр. с чл. 18, ал. 1 от НК.

В протеста се излага несъгласие с правните изводи на първоинстанционния съд. Прокурорът счита, че заключението на графическата експертиза е ясно и категорично, че подписът на купувача не е положен от обвиняемия и при това положение е необяснимо защо се дава вяра на обясненията на Т.  и изцяло се елиминира заключението. Посочва се, че в договора е вписано лице с имена, които са различни от имената на действителния собственик на автомобила. Твърди се, че в съдебното производство е представена декларация, изхождаща от лице с имената на продавача, в която подписът се различава коренно от подписа, положен за продавач в договора за покупко-продажба на автомобила. В протеста се излагат още съображения за наложена върху процесния автомобил административна мярка в Италия, която била пречка превозното средство да бъде продадено и изнесено в чужбина. Налице били и данни за това, че обвиняемият не е напускал страната в периода 01.01.2018 г. – 19.09.2018 г. Прокурорът намира достатъчно основания да счита, че договорът за покупко-продажба на процесния автомобил не е сключен между посочените в него лица.       

С протеста се претендира окръжният съд да произнесе решение, с което да отмени решението на първоинстанционния съд и постанови ново, с което да признае обвиняемия за виновен по обвинението и след като го освободи от наказателна отговорност да му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лв.

Пред въззивния съд прокурорът от ОП – Габрово поддържа протеста по изложените в него съображения.

В съдебно заседание адв. Г.М. ***, в качеството си на договорен защитник на обвиняемия, излага доводи за потвърждаване на решението на районния съд.

Обвиняемият Т.Т., редовно призован, не се явява в съдебно заседание, за да изрази становище по протеста, както и да упражни правото си на лична защита и на последна дума.

Въззивният протест е подаден от процесуално легитимирана страна и в срока по чл. 319, ал. 1 от НПК, което обуславя процесуалната му допустимост.

Въззивният съд разгледа депозирания протест с изложените в него доводи, обсъди становищата на страните в процеса и извърши цялостна проверка на обжалваното решение в съответствие с правомощията си по чл. 314 НПК, при което приема за установено следното:

Съдебното производство е образувано по реда на гл. 28 от НПК по внесено от Районна прокуратура - Габрово в Районен съд – Габрово мотивирано постановление, с което е направено искане обвиняемият Т.Л.Т. *** да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК за извършено от него престъпно деяние по чл. 316, във вр. с чл. 309, ал. 1, във вр. с чл. 18, ал. 1 от НК.

Първоинстанционният съд, в съответствие и с правомощията си по чл. 378, ал. 2 от НПК, е извършил цялостен анализ на събраните в наказателното производство доказателства, включително и непосредствено е събрал такива, като обективно, всестранно и пълно е възприел следната фактическа обстановка:

През месец август 2018 г. обвиняемият Т.Т. пребивавал в Република Италия и тогава закупил от италианския гражданин Д.Т.лек автомобил Ф. с рег. **, за което бил съставен договор за покупко-продажба на МПС от 10.08.2018 г.

На 19.09.2018 г. обвиняемият Т. се явил в сектор „Пътна полиция” при ОДМВР - Габрово и пожелал да регистрира на свое име лекия автомобил, като представил за това необходимите документи.

При проверка автентичността на представения Договор за покупко-продажба на лекия автомобил, сключен на 10.08.2018 г. между Д.Т., роден на *** г. - собственик на превозното средство, и Т.Т.,  свидетелят М.К.- полицейски инспектор в група „МПС”, се усъмнил в подписа на продавача на лекия автомобил, за което съобщил на свидетеля Г., служител на „Икономическа полиция” при ОДМВР - Габрово. Свидетелят Г. пристигнал в сградата на КАТ и помолил обвиняемия да го придружи до сградата на ОДМВР – Габрово, като иззел носените от Т. документи във връзка с регистрацията на автомобила.

Назначена била графическа експертиза, според заключението на която подписът, положен за купувач под „Firma acquirente:” в представения италиански договор „Contratto di compravendita” за покупко-продажба на МПС – F с идентификационен номер ИН/VIN „Con numero di telaio:” *** с дата „In data10/08/2018”, съставен между „Т.” /продавач/ и  Т.” /купувач/, не е изпълнен от лицето Т.Л.Т., ЕГН **********.   

Фактите по делото първоинстанционният съд е извлякъл чрез анализ и съвкупна преценка поотделно и в тяхната съвкупност на обясненията на обвиняемия Т.Т., съпоставени с показанията на свидетелите М.В.К. и Х.Х.Г.; заключението на графическата експертиза; копие от свидетелство за правоуправление на италиански език, ведно с превод на български език; писмените материали, съдържащи се в досъдебното производство - протокол за доброволно предаване, ведно с договор за покупко-продажба на МПС от 10.08.2018 г.; регистрационен талон на МПС, издаден от властите на Република Италия; италиански документ за самоличност; справка от ГД „Гранична полиция”; справка от Д ”МОС”;  справка от ОДМВР, сектор „БДС”; свидетелство за регистрация на МПС, договор за покупко-продажба, данъчен номер и лична карта; справка за съдимост; декларация за семейно и материално положение и имотно състояние.

Районният съд е възприел като достоверни и неопровергани от останалите доказателства по делото обясненията на обвиняемия Т., според които в началото на месец август 2018 г. решил да си закупи автомобил. Отишъл в Италия, където имал познат на име К.. Гостувал му в град К.. Автомобилът бил в съседния град М.. Харесал автомобила, пробвал го, решил да го вземе. Собственикът се казвал Д.Т.. Сключили договор по-късно вечерта, като самият Д. написал договора. Седнали вечерта на вино в заведение и там се подписал. Купил колата за 800 евро. Д. му предал документите. Върнал се на ход с колата, като минал през гр. Б., след това с ферибот до И. и от там до България. Никъде по границите не са му правили проблем. В Габрово отишъл в КАТ да регистрира колата, след което бил задържан. Казали му, че договорът за покупко-продажба е фалшив. Чрез своя приятел К. се свързал с Д. и разговарял с него. Твърди, че на ден подписвал десетки фактури и не се подписва по един и същи начин. Заявил, че подписът за „купувач” в договора е негов. Обяснява, че чрез К., Д. му изпратил документи по „DHL” – декларация от 19.09.2019г. и свидетелство за правоуправление.

Настоящият съдебен състав установи фактическа обстановка, каквато е описана и в мотивите на обжалваното решение. Същата се извлича по непротиворечив начин от събраните в досъдебната и в съдебната фаза на производството доказателства.

Въззивният съд следва да посочи, че фактическите предели на обвинението са очертани изключително схематично в постановлението на прокурора. Независимо от това, както правилно е прието в решението на районния съд, обвинението за неавтентичност на договора за покупко-продажба е сведено само до частта за положения подпис за „купувач“, за който се твърди, че не е изпълнен от обвиняемия. Никакви други съображения за неистинност на документа не са инкриминирани от прокурора. Поради това са изцяло неотносими към предмета на настоящото дело разсъжденията в протеста за различия в подписите на италианския гражданин Д.Т., положени от него в договора за „продавач“ и в други приложени по делото документи, и е напълно недопустимо да се прави опит за разширяване на фактическото и юридическото обвинение, чрез навеждане на доводи за неавтентичност на договора и в частта му за купувача.

На следващо място, не става ясно какви фактически и правни изводи черпи прокурора от маркирането в протеста, че в договора като „продавач“ е вписано лице с имена Т.G., а не T.G. каквото било името на собственика според справката от Дирекция „МОС“ на МВР. Съдът установи, че цитираната от прокурора справка, приложена на л. 21 от ДП, е неподписана. Същественото обаче е, че същата е напълно непротивопоставима на наличните в делото документи, включително и копия от документи за самоличност на италианския гражданин – продавач, в които ясно е изписано личното му име.

Неоснователно е твърдението от протеста, че нямало данни обвиняемият да е напускал страната за периода 01.01.2018 г. – 19.09.2018 г. Прокурорът се позовава на писмо от ГД „Гранична полиция“ на МВР (л. 19 от ДП), чрез информацията от което най-вероятно се опитва да докаже, че обвиняемият не е бил в Италия за сключване на договора. Коректността на позоваването на посочения документ, обаче, изисква зачитането и на останалата му част, в която изрично се казва, че след присъединяването на България към ЕС, ползващите се от правото на свободно придвижване, в това число българските граждани и ползваните от тях МПС, не подлежат на задължителна проверка в автоматизираната информационна система на МВР. Следователно, обстоятелството, че няма данни за задгранични пътувания на обвиняемия пред посочения период от време, не означава, че на 10.08.2018 г. той не е бил в Италия и не е сключил процесния договор. Достатъчно мотивирано първият съд е отговорил и на друго съображение на прокурора, което се навежда и в протеста, а именно, че налагането на ограничения върху процесния автомобил касае единствено продавача, разпоредил се с автомобила, и няма отношение към купувача. Правилно и в съответствие с доказателствата по делото първоинстанционният съд е посочил, че лицето Д.Т., а не лицетоМ.Б. е собственик на автомобила към датата на сключване на договора с обвиняемия.

Настоящият съдебен състав напълно се солидаризира с правните изводи на първия съд. Несъмнено е, че в случая е съставен частен диспозитивен документ - договор за покупко-продажба на МПС, в който е материализирана първичната воля на два отделни правни субекта – продавач и купувач. Обвиняемият Т. последователно препотвърждава тази си воля и е категоричен, че подписът в договора за „продавач“ е положен от него. Именно в качеството си на купувач същият е отишъл в сектор „ПП“ – Габрово, където се е легитимирал като собственик на процесния автомобил, чрез представяне на договора за покупко-продажба. При тези данни въззивният съд споделя и крайния извод на районния съд да не кредитира заключението на графическата експертиза. В самото заключение е посочено, че все пак са налице сходства, изразяващи се в съвпадения в общите графически признаци (транскрипция; строеж; наклон; размер; разтегнатост; свързаност) между подписа, обект на експертизата) и подписите – сравнителни образци. При това положение не е налице несъмненост, че подписът за „купувач“ не е положен от обвиняемия. Обвинението не е доказано по изисквания от процесуалния закон несъмнен начин, поради което правилно и законосъобразно първоинстанционният съд е признал обвиняемия Т.Т. за невинен и го е оправдал по обвинението за престъпление по чл. 316, във вр. с чл. 309, ал. 1, във вр. с чл. 18, ал.1 от НК. Напълно резонна е ремарката в решението на районния съд относно квалификацията на деянието като опит за извършване на престъпление. Правилно е посочено, че престъплението по чл. 309 от НК е довършено, когато документът е употребен, а употреба е налице и при представяне на документа пред съответното длъжностно или частно лице.

В заключение следва да се направи извод за правилност, мотивираност и законосъобразност на атакуваното решение, което от своя страна обуславя цялостното му потвърждаване.

Водим от горното и на основание чл. 338, във вр. с чл. 334, т. 6 от НПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА решение № 589 от 16.12.2019 г. по АНД № 1071/2019 г. по описа на Районен съд - Габрово.

Решението е окончателно и не подлежи на касационна жалба или протест.

За изготвянето му да се съобщи писмено на страните.

 

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

     ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                          2.