Определение по дело №686/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 187
Дата: 21 януари 2020 г.
Съдия: Цветелина Георгиева Хекимова
Дело: 20193100900686
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 3 май 2019 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№………./…...01.2020г., гр.  Варна

 

 

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание в състав:

                                                                          СЪДИЯ: ЦВЕТЕЛИНА ХЕКИМОВА

като разгледа докладваното от съдията

търговско дело № 686 по описа за 2019 г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по искова молба на „ВЪРШЕЦ МИЛК“ ЕООД, в качеството му на правоприемник на кредитор с прието вземане в производството по несъстоятелност на „Мангле Инвестмънт“ ООД /в несъстоятелност/ за отричане съществуването на прието вземане на кредитора К.М. де Т. и М.Р.М., предявил претенция в производството по несъстоятелност, с участието на синдика Г.С. по реда на чл. 694 ал. 3 т.1 ТЗ.

На 20.01.2020г. по делото е постъпила молба от синдика Г.С. за спиране на производството на основание чл.229, ал.1, т.4 от ГПК поради спирането на производството по несъстоятелност по т.д.№848/2016г. на ВОС, явяващо се преюдициално спрямо настоящото.

В изпълнение на задълженията си да следи служебно за пречки по упражняване на правото на иск, съдът съобрази следното:

Видно от партидата на несъстоятелния търговец в ТР се установява, че производството по несъстоятелност на длъжника „МАНГЛЕ ИНВЕСТМЪНТ“ООД е спряно с решение № 842/4.10.2019г.

Интересът за водене на установителен иск пряко произтича от висящото производство по несъстоятелност, тъй като оспорването на вземането по същество представлява спор за правото за удовлетворяване от конкретната маса на несъстоятелността, формирана в единствено възможното универсално производство по принудително изпълнение. Спирането на несъстоятелността осуетява (до съответно надлежно авансиране на нужните средства) и фазата по осребряване, съответно обезсмисля споровете между кредитори, породени от конкуренцията на правата им в това принудително изпълнение. Списъкът на кредиторите няма действие извън несъстоятелността и съответно липсва интерес от упражняване на правото на специален иск по чл. 694 за отричане на удостоверено именно в такъв списък право, ако производството по несъстоятелност не може да продължи.

Съдът отчита, че интересът като положителна предпоставка, легитимираща кредитора – ищец с право на иск в спора между кредитори е обусловен от временното осуетяване на защитата на всички кредитори в спряното производство. До възобновяване на делото по несъстоятелност е налице и пречка за упражняване на правото на иск по чл. 694 ал.3 ТЗ. Ето защо съдът намира, че спирането на преюдициалното производство формира пречка за движение и на настоящото дело още на тази предварителна фаза на размяна на книжа.

По тези съображения  съдът

О П Р Е Д Е Л И :

СПИРА на осн. чл. 229 ал.1 т.4 ГПК  производството по т.д. 686/19г на ВОС, т.о., образувано по иск по чл. 694 ТЗ на „ВЪРШЕЦ МИЛК“ ЕООД като правоприемник на кредитор с прието вземане за отричане съществуването на прието вземане на кредитора в производство по несъстоятелност на длъжника „Мангле Инвестмънт“ ООД /в несъстоятелност/, до възобновяване или прекратяване на спряното производство по несъстоятелност по т.д.№ 686/2016г на ВОС.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Варненски апелативен съд в седмичен срок от връчването на препис на ищеца и синдика.

 

 

СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД: