Решение по дело №1087/2009 на Районен съд - Карлово

Номер на акта: 146
Дата: 8 март 2010 г. (в сила от 4 май 2010 г.)
Съдия: Мария Димитрова Личева-Гургова
Дело: 20095320101087
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 октомври 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

Град Карлово, 08.03.2010 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Карловският районен съд, втори граждански състав в публично заседание на петнадесети февруари  през две хиляди и десета година в състав:

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ЛИЧЕВА – ГУРГОВА

 

При секретаря К.Б., като разгледа докладваното от районния съдия гражданско дело № 1087 по описа за 2009 година и за да се произнесе взе предвид следното:

              Производството е по реда на  чл. 4 ал.1 от ЗЗДН, образувано по молба на Н.П.Н. ЕГН **********,***, в която се твърди, че ответниците Д.Н.Н. и Ц.  Д.Н.,***, му нанасяли периодично тормоз. Твърди, че на ********** г. ответника, който е и негов син след иницииран от молителя разговор за  заплащане на разходите за ток и вода, му заявил, че няма никакво намерение да поема тези разходи. Бил много пиян. Ядосал се, без каквато и да било причина избухнал, скочил и започнал да му крещи и да го блъска и удря. Ритал го по краката. Викал му да напусне, да се маха. Д. му се заканвал, че щял да му отреже главата, че ще го убие. Всичко това било придружено с псувни и ругатни. Много се уплашил. Успял да се отскубне, да излезе от стаята и да извика полиция. Полицаите, които дошли на място, отказали да се намесят с мотив, че жилището било негово. Той хванал такси и потърсил медицинска помощ в болницата, за което му било издадено медицинско свидетелство. Твърди, че от същата дата 13.09.2009год., когато Д. се нахвърлил срещу него, се променило и отношението на внучката му Ц******* към него. Явно под давление на нейните родители тя също започнала съвсем целенасочено да го тормози - когато бил в къщи, пускала много силно музика - уредбата й буквално гърмяла, от което той не се чувствал добре - вдигал кръвно, получавал главоболие. Когато й направел забележка, тя се нахвърляла върху него, започвала да му се сопка и да го обижда и нагрубява, като го наричала „мръсен дъртак" , „мри там", „върви в старчески дом" и други такива. Това много го разстройвало и допълнително се отразявало на и без това крехкото му здраве, защото с нищо не бил предизвикал това отношение.  

                        МОЛИ  съда, да уважи молбата за защита от домашно насилие като се наложат на ответниците мерки по чл.5 ал.1 т.1,2 и 3 от ЗЗСДН за максимално дълъг срок от една година.

                      Ответниците чрез адв. Ш****** оспорват молбата.

                      Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното:

                       Не се спори от страните по делото и съдът приема за установено, че молителя и ответниците са в роднинска връзка – съответно баща и син и дядо и внучка.

                        С решението си по делото съдът следва да извърши преценка дали ответниците – всеки един от тях е проявил домашно насилие по смисъла на чл.2 от ЗЗДН така, както е описано в молбата  и ако е налице такава проява да наложи подходящи мерки за защита.

                        От представената молба на молителя и декларация по чл.9 ал.3 от ЗЗДН се установява, че се твърди  налагане на системен психически тормоз по отношение на синът му Д.Н., като случаят за който е подадена настоящата молба бил на ******* г. около 18,00 часа, но след тази дата се твърди че ответника се прибирал всяка вечер пиян, псувал, ругаел и заплашвал че ще го заколи и убие. Твърди се, че от същата дата се променило и отношението на внучката му – ответницата по делото Ц.Н., която под давление на родителите си започнала целенасочено да го тормози – когато била в къщи пускала много силно музика, а когато и правел забележка започвала да го обижда и нагрубява, като всичко това  се отразявало на здравето му.  

            Представена е като доказателство декларация по чл.9 ал.3 от ЗЗДН, с която молителя декларира последен акт на извършено насилие на ****** г. Представени са Удостоверение за родствени връзки №****/12.10.2009 г., от което се установява, че ответника по делото Д.Н. е син на молителя. Представени са в заверени преписи Нотариален акт за дарение на недвижим имот №3, т.ІІІ, дело №******** г. и Нотариален акт за дарение на недвижим имот № *** т. ХV, дело №****/30.12.1997 г. Представени са в заверени преписи  Медицинско направление от ***на молителя и Медицинско свидетелство № ** от 15.09.2009 г. издадено  от МБАЛ ”Д-р К****П***** гр. К******, с което същия е освидетелстван за нанесени увреждания причинени на ******* г. Представени са Епикриза от Неврологично отделение, Етапна епикриза  от УМБАЛ “Св. Георги” ЕАД, Клиника по урология, Епикриза от МБАЛ”Каспела”, гр. С***** Експертно решение №**** от ***

            От показанията на свидетеля на молителя Павел Н.Н. – син на молителя, брат на ответника и чичо на ответницата,  се установява, че той живеел в същата къща, в която живеел и молителя. Твърди, че на ********** г. бил в къщи на терасата. Баща му отишъл при брат му да се разберат за плащането на  сметки за ток и вода, тъй като живеели в жилището заедно със съпругата и детето си без да плащат  разходите. Брат му  отказал да плаща  същите под предлог че нямал пари, не можел да плаща и така му било добре. Станала кавга, брат му блъскал баща му, за да го изхвърли от стаята и го обиждал. Когато баща му го извикал, видял че го бил ритал  по коленете имало отоци  и насинявания, стискания по ръцете и натъртване по гърдите. Твърди, че завел баща си в болница. Лекарят препоръчал да отидат да им издадат медицинско за травмите. Заявява, че не знаел дали в този момент племенницата му била в къщи. След този случай бил чувал племенницата си да обижда също дядо си. Пускала силно музика, за което имало много конфликти за тишината в къщи и закъсненията вечер. Твърди, че баща му бил с много заболявания – високо кръвно, диабет и притесненията и неприятностите се отразявали на здравето му.

           Въз основа на така установената и възприета фактическа обстановка, съдът, изграждайки вътрешното си убеждение, прави следните изводи от правна страна:

          Съгласно дефиницията дадена в чл.2 от ЗЗДН, домашно насилие е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, както и опитът за такова насилие, принудително ограничаване на личната свобода и на личния живот, извършено спрямо лица, които се намират или са били в семейна или родствена връзка, във фактическо съпружеско съжителство, или които обитават едно жилище. Законодателят не е посочил изрично как трябва да се тълкуват понятията физическо, психическо или сексуално насилие, затова съдът при преценката си дали е налице такова деяние трябва да вземе предвид физическите и психични особености и следите останали в съзнанието  на пострадалото лице.

        При така обсъдените доказателства – Медицинско направление от **. на молителя и Медицинско свидетелство № **от *** издадено  от МБАЛ ”Д-р К****П****” гр. К******, включително  и декларацията на молителя по чл.9 ал.3 от ЗЗДН, съдът приема че на **. Д.Н.Н. е упражнил физическо и психическо насилие върху своя баща Н.П.Н., като му е нанесъл  физически травми и е отправил обиди и заплахи. Същото се установи гласните доказателства събрани по делото, които съдът кредитира като неоспорени и събрани непосредствено от пред него.

            По отношение на ответницата Ц.Д.Н. съдът намира, че от представените и приети по делото писмени доказателства, включително и от показанията на свидетеля Павел Н.Н. не се установи същата на процесната дата  13.09.2009 г. да е осъществила действия, с които да  е осъществила състава на  домашно насилие съобразно разпоредбите на закона. Още повече не се доказа от молителя на процесната дата тя да е присъствала в дома на своя дядо. Ето защо съдът намира, че по отношение на нея следва да отхвърли молбата на молителя.

         При постановяване на мерките за защита срещу домашно насилие съдът не е длъжен да се съобразява с посочените от молителя такива в молбата и декларацията, а следва съобразно изложените обстоятелства да прецени кои от тях  в  най – добра степен биха защитили пострадалия от домашно насилие.

         Като подходящи мерки за защита на пострадалите от насилието следва да се приложат мерките по т.1 и т.3 от чл. 5 ал.1 от ЗЗДН, а именно: да се задължи извършителя  Д.Н.Н. да се въздържа от извършване на домашно насилие по смисъла на чл. 2 от ЗЗДН – всякакъв акт на физическо и/или психическо насилие, принудително ограничаване на личната свобода и на личния живот, както и опит за такова насилие спрямо молителя; да се забрани на извършителя да приближава жилището на молителя в гр. К******, обл. Пловдивска, ул.”П**** Ю*****” №*** както и местата за социалните му контакти и отдих,  за срок от една година.

       Разпоредбата на чл.5 ал.4 от ЗЗДН, която е императивна предвижда кумулативно налагане на глоба в размер на 200 – 1000 лева. Съдът намира, че на ответника Д.Н.Н. следва да бъде наложена глоба в размер на 200 лева.

                   Предвид изхода на делото и на основание чл.11 ал.2  от ЗЗДН ответникът следва да заплати държавна такса в размер на 50 лева.

                   На основание чл.5 ал.2 ЗЗСДН следва да бъде издадена заповед за защита от домашно насилие, която на основание чл. 20 от Закона подлежи на незабавно изпълнение. В заповедта следва да се впише предупреждението по чл.21 ал.2 от ЗЗДН.

                   Водим от горното   и на основание чл. 15, във вр. с чл.5, във вр. с чл.16 ал.1 от ЗЗСДН, съдът

  

Р Е Ш И:

 

                   ВЗЕМА на основание чл. 5 ал.1 т.1 и т.3 от ЗЗДН по отношение Д.Н.Н. ЕГН ********** *** следните мерки за защита:

       ЗАДЪЛЖАВА Д.Н.Н. ЕГН **********, да се въздържа от извършване на всякакъв акт на физическо и/ или психическо насилие, по отношение  Н.П.Н. ЕГН **********,***;

                   ЗАБРАНЯВА на Д.Н.Н. ЕГН **********, да приближава жилището обитавано от пострадалата  Н.П.Н. ЕГН ********** представляващо първи етаж  от двуетажна масивна жилищна сграда, построена в гр. К******, ул.”П**** Ю*****” №**, както и местата за социалните и контакти и отдих,  за срок от една година.     

       ДА СЕ ИЗДАДЕ  заповед за защита, в която да се впише предупреждението по чл. 21 ал.2 от ЗЗДН.

       ДА СЕ ВРЪЧИ  решението и заповедта на страните и на РПУ – К******.

                   ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на Н.П.Н. ЕГН **********,*** за налагане на мерки по ЗЗДН срещу Ц.  Д.Н.,***.

                   ОТКАЗВА да издаде заповед за защита по молбата на Н.П.Н. ЕГН **********,*** за налагане на мерки по ЗЗДН срещу Ц.  Д.Н. ***.

                   ОСЪЖДА Д.Н.Н. ЕГН ********** ***, да заплати глоба в размер на 200(двеста) лева по сметка ***, в полза на бюджета на съдебната власт.

                   ОСЪЖДА Д.Н.Н. ЕГН ********** ***, да заплати по сметка ***т държавна такса в размер на 50(петдесет) лева.

                   ДА СЕ УВЕДОМИ РПУ – гр. К******, че по отношение на ответницата Ц.  Д.Н. ***, съдът не е издал нова заповед при приключване на делото.

                   РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в двуседмичен срок от връчване на съобщението до страните.

 

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ:

ЗАПОВЕД

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Град Карлово, 08.03.2010 г.

 

 

Карловски районен съд, втори граждански състав с председател Мария Личева – Гургова, в закрито заседание на осми март през две хиляди и десета година, като констатира, че решение  по гр. дело № 1087/2009 г. подлежи на изпълнение, разпореди да се издаде следната

 

ЗАПОВЕД :

 

                   ВЗЕМА на основание чл. 5 ал.1 т.1 и т.3 от ЗЗДН по отношение Д.Н.Н. ЕГН ********** *** следните мерки за защита:

       ЗАДЪЛЖАВА Д.Н.Н. ЕГН **********, да се въздържа от извършване на всякакъв акт на физическо и/ или психическо насилие, по отношение  Н.П.Н. ЕГН **********,***;

                   ЗАБРАНЯВА на Д.Н.Н. ЕГН **********, да приближава жилището обитавано от пострадалата  Н.П.Н. ЕГН ********** представляващо първи етаж  от двуетажна масивна жилищна сграда, построена в гр. К******, ул.”П**** **, както и местата за социалните и контакти и отдих,  за срок от една година.     

                   Заповедта подлежи на незабавно изпълнение от органите на РПУ – К*****

                   ПРИ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ  на заповедта на съда полицейският орган, констатирал нарушението, задържа нарушителя и уведомява незабавно органите на прокуратурата.

 

                                                                      

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

К.Б.