Решение по дело №4782/2018 на Софийски градски съд

Номер на акта: 5170
Дата: 9 юли 2019 г. (в сила от 9 юли 2019 г.)
Съдия: Цветомира Петкова Кордоловска Дачева
Дело: 20181100504782
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 11 април 2018 г.

Съдържание на акта

 

                                                      Р Е Ш Е Н И Е

 

                                                                              

 

                                                 Гр.София, 09.07.2019  г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ГО, ІV-Д въззивен състав , в открито съдебно заседание на осемнадесети юни април през две хиляди и деветнадесетата  година, в състав:

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЗДРАВКА ИВАНОВА

                                                      ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТОМИРА КОРДОЛОВСКА

                                                                             БОРЯНА ПЕТРОВА                                                                  

 

при участието на секретаря Поля Георгиева, като разгледа докладваното от съдия Кордоловска гр.д. № 4782 по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

                   Производството е по реда на чл. 258 ГПК.

 

С решение № 0310784/11.01.2018 г., постановено по гр.д. № 40366/2016г. от Софийски районен съд, ГО, 34 състав, съдът е отхвърлил предявените от „С.П.“ ЕООД пасивно субективно съединени осъдителни искове с правно основание чл. 79, ал. 1 ЗЗД, вр. чл. 266, ал. 1 ЗЗД за солидарното осъждане на ответниците А.П.Г. и Д.Х.Г. да заплатят на ищеца сума в размер на 1 250.00 лева, частично предявени от сума в общ размер от 72 000 лева, представляваща незаплатена цена по сключен неформален договор за закупуване на строителни матеириали и извършване на строително-монтажни работи, свързани с построяване на следния недвижим имот: апартамент № 3, находящ се във вход „А” на първия жилищен етаж от сградата, със застроена площ от 109,9 кв.метра, състоящ се от: две спални, дневна с трапезария и кухня, два балкона, баня-тоалетна, тоалетна, мокро помещение и входно предверие, при съседи: УПИ парцел ХУШ-за комплексно обществено озеленяване и трафопост откъм ул.”Букет”, калкан, двор, стълбищна клетка и апартамент № 2, заедно с мазе № 3, със застроена площ от 5.7 кв.м., при съседи: УПИ парцел ХУШ-за комплексно обществено озеленяване и трафопост откъм ул.”Букет”, мазе № 1, коридор и мазе № 5, заедно със съответните идеални части за двата обекта от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото, съставляващо УПИ № У1-63, 63 б от квартал 43 по плана на София, местност „Овча купел”, целият с площ по документи за собственост от 1323 кв.метра, при съседи по скица: УПИ № У-63а, № VIII-115, улица „Народен герой” и У ПИ № VIII - за комплексно обществено озеленяване и трафопост откъм улица „Букет”, ведно със законната лихва считано от предявяване на исковата молба – 20.07.2016 г. до окончателното изплащане на вземането. С решението ищцовото дружество е осъдено да заплати на основание чл. 78, ал. 1 ТПК на ответниците сторените в производството пред СРС разноски размер на 1500 лв.

Недоволен от решението с което исковете с правно основание чл. 79, ал. 1 от ЗЗД, вр. чл. 266, ал. 1 от ЗЗД са отхвърлени, е останал ищецът С.П.“ ЕООД, който чрез пълномощника си в срока по чл.259, ал.1 от ГПК го обжалва при твърдения за неправилно приложение на материалния закон, необоснованост и нарушение на съдопроизводствените правила при постановяването му. По-конкретно поддържа, че между страните по делото не е сключен договор за строителство, а претендираните по стойност СМР е извършил след датата, на която е издадено удостоверението за „груб строеж“, поради което неправилно СРС приема, че от този момент започва да тече погасителната давност за вземанията, на които ищецът твърди да е кредитор и като краен резултат приема, че са погасени по давност предвид изтичането на 5 годишния давностен срок. Искането към въззивната инстанция е атакувания съдебен акт да бъде отменен и да се постанови нов по същество, с който частичният иск да бъде уважен.

           Въззиваемите оспорват въззивната жалба и молят решението да бъде потвърдено.

            В настоящото производство доказателства при условията на чл.266 ГПК не са ангажирани.

Съгласно чл. 269 от ГПК, въззивният съд се произнася служебно по валидността на решението; по допустимостта му само в обжалваната част, а по останалите въпроси е ограничен от посоченото в жалбата. Както вече Върховният касационен съд многократно се е произнасял (решение № 176 от 08.06.2011 г. по гр. д. № 1281/2010 г. ІІІ г.о.; № 95 от 16.03.2011 г. по гр. д. № 331/10 г. на ІV г.о.; № 764 от 19.01.2011 г.по гр. д. № 1645/09 г. на ІV г.о.; № 702 от 5.01.2011 г.по гр. д. № 1036/09 г. на ІV г.о.; № 643 от 12.10.2010 г. по гр. д. № 1246/09 г.на ІV г.о) въззивният съд се произнася по правилността на фактическите и правни констатации само въз основа на въведените във въззивната жалба оплаквания; проверява законосъобразността само на посочените процесуални действия и обосноваността само на посочените фактически констатации на първоинстанционния съд; относно правилността на първоинстанционното решение той е обвързан от посочените в жалбата пороци, а надхвърлянето на правомощията по чл. 269 ГПК е основание за касиране на въззивното решение.

В случая, обжалваното решение е издадено от надлежен съдебен състав на Софийски районен съд, в рамките на предоставената му от закона правораздавателна власт и компетентност, поради което същото е валидно. Предвид изискванията на процесуалния закон за служебната проверка на постановеното решение в обжалваната му част, съдът счита, че не се установяват нарушения на съдопроизводствените правила във връзка със съществуване и упражняване правото на иск, поради което първоинстанционното съдебно решение е допустимо. Същото е и правилно, като въззивният състав споделя изцяло мотивите на обжалваното решение, поради което на основание чл. 272 ГПК препраща към същите.  Независимо от това следва да бъде отбелязано следното:

           Претенцията на ищеца е ответникът да му заплати сумата от 1 250 лв., частична от общия размер от 72 000 лв., представляваща заплатени от него строителни материали и извършени СМР за изграждане на апартамента на ответника. В уточнение на исковата молба е посочено, че доставката на материалите и СМР са извършвани само от ищеца до 03.04.2015 г., като след тази дата е предприето съвместно строителство между ищеца и трето, неучастващо в процеса, дружество.

            В отговора на исковата молба ответниците са посочили, че с ищеца са осъществявали съвместно строителна дейност, но между тях не са съществували договорни отношения.

            По делото безспорно е установено, че с Договор от 29.10.2004 г. на ищеца е учредено от трети за спора лица право на строеж срещу задължение за построяване на недвижими имоти, обективиран в нотариален акт с № 55, том I, per. № 1229, дело № 55/2004 г. Ищецът е поел задължение да изгради за учредителите обектите на последните в сградата изцяло със свои сили, средства и труд, в напълно завършен вид.  Учредителите са дали съгласие на ищеца да се разпорежда в полза на трети лица с учреденото му право на строеж с процесиите обекти, при условия, каквито намери за добре.

С договор за покупко-продажба на право на строеж от 11.11.2004г., обективиран в нотариален акт с № 64, том I, per. № 1297, дело № 64/2004г. ищецът е продал на ответника А.П.Г. по време на брака му с ответницата Д.Г. право на строеж за изграждането на посочения по-горе имот. В договора изрично е посочено и няма спор, че ответникът е заплатил за правото на строеж сумата от 8 900 лв.

              Безспорно, съобразно Удостоверение от 24.09.2009г. на СО - район „Овча купел”, сградата е завършена в груб строеж към посочената дата.

              Прието е неоспорено заключение на съдебно-техническа експертиза, според което от датата на завършването на сградата в груб строеж 24.09.2009 г. до датата на експертизата не са извършвани СМР, като към датата на експертизата обектът на ответниците е на етап „груб строеж”.

              На основание изложените по-горе факти следва да се приеме, че между страните са съществували договорни отношения, свързани с изграждането на апартамента на ответниците, като доставката на материалите и СМР, извършени от ищеца, не се оспорват от ответника. Тъй като доставката на материалите и СМР са били безспорно за сметка на ищеца, то ответниците дължат на ищеца стойността на последните. Съгласно разпоредбата начл.266, ал.1 ЗЗД, възложителят следва да заплати възнаграждение за приетата работа. В закона липсва специална разпоредба относно момента на настъпване на изискумостта на вземането за възнаграждение, който да е определящ за течението на давностия срок почл.114, ал.1 ЗЗД. Приложение намират общите правила на чл.69 и чл.70 ЗЗД относно изпълнение на задълженията. При договора за изработка задължението за заплащане на възнаграждение е изпълнимо след приемане на работата от възложителя (в този смисъл е и Решение №211/15.01.2015 по дело №3568/2013 на ВКС, ТК, I ГО.). Същевременно ищецът не е ангажирал каквито и да било доказателства за някакви допълнително уговорени между страните обстоятелства, обуславящи настъпването на изискуемостта. В тази връзка настоящият състав намира, че следва да се обсъди представеното по делото удостоверение от 24.09.2009г. издадено от СО - район „Овча купел”, от което се установява, че след извършен оглед на процесната сграда компетентните органи са констатирали, че сградата е завършена в груб строеж по смисъла на пар. 5. т. 46 от ЗУТ, в съответствие е одобрените проекти на 10.09.2004 г. и издаденото разрешение за строеж № 195/15.10.2004г. от район „Овча купел”. Същевременно от приетата по делото СТЕ се установява, че процесният апартамент № 3 е построен и към момента на изготвяне на експертизата на етап „груб строеж”.

По делото се установява, че неформалният договор между страните касае само и единствено закупуване на строителни материали и извършване на строително-монтажни работи до завършването на процесния апартамент в груб строеж. От приетата по делото СТЕ и от представеното удостоверение от 24.09.2009г. се установява, че процесният апартамент е завършен на етап груб строеж на 24.09.2009 г. на СО, от когато е настъпила изискуемостта на вземането на ищеца.

В тази връзка следва да се обсъди възражението на ответниците за погасяване на вземането по давност: видно от приетата по делото СТЕ не се установява в периода от 24.09.2009 г. до 03.04.2015 г. да са направени каквито и да било разходи за СМР, доколкото вещото лице изрично заявява, че процесният апартамент № 3 е построен и към момента на изготвяне на експертизата на етап „груб строеж”. Вземането на ищеца, обаче, е погасено поради изтичане на 5-годишната  давност / чл.110 ЗЗД/, започнала да тече от датата на издаване на Удостоверението за изграждане на обекта в груб строеж – 24.09.2009 г. и изтекла към датата на подаване на исковата молба 20.07.2016 г.

С оглед изложените съображения настоящият въззивен състав споделя извода на първостеренния съд и намира, че вземането на ищеца е погасено по давност с изтичане на общата 5-годишна давност, доколкото от момента на настъпване на изискуемостта /24.09.2009 г./ до 20.07.2016г. /датата на депозиране на ИМ/ е изминал период по-дълъг от 5- години.

             По изложените съображения въззивната жалба е неоснователна, а обжалваното решение следва да бъде потвърдено.

             Съобразно изхода от спора претенцията на жалбоподателя за разноски е неоснователна. Претенцията на въззиваемите за разноски за въззивното производство е основателна и следва да бъде уважена в размер на 500 лв. адвокатско възнаграждение по представен списък по чл.80 ГПК.

               Водим от горното, Софийски градски съд

 

                                                           Р Е Ш И:

 

              ПОТВЪРЖДАВА  № 0310784/11.01.2018 г., постановено по гр.д. № 40366/2016г. от Софийски районен съд, ГО, 34 състав.

              ОСЪЖДА „С.“ ЕООД, гр. София, бул. „********, да заплати на А.П.Г.,  ЕГН **********, и Д.Х.Г., ЕГН **********, с общ съдебен адрес: ***, адвокатско възнаграждение за въззивната инстанция в размер на 500 лв.

             Решението не подлежи на обжалване на основание чл.280, ал.3 от ГПК.

 

               ПРЕДСЕДАТЕЛ:                ЧЛЕНОВЕ:1.                   2.