Решение по дело №133/2014 на Районен съд - Радомир

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 7 юли 2016 г.
Съдия: Антон Рангелов Игнатов
Дело: 20141730100133
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 февруари 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

гр.Радомир, 05.08.2016 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Радомирският районен съд, гражданска колегия, ІІ състав, в публичното заседание на 7 юли две хиляди и шестнадесета година в състав:

Районен съдия: А. И.

при секретаря В.К., като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 133, по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Произвадството е за делба във фазата на извършването на делбата.

С влязло в сила решение №./07.08.2015 г. по настоящото дело, е допусната делба на следните имоти:

1. ЛИВАДА, находяща се в землището на с. Б., с ЕКАТТЕ № .., общ. Р., обл. П., в местността „Р.", с площ от З.169 дка, девета категория, съставляващ имот № .... по картата на землището на с.Б., при граници: имот № .... - нива на наследници на В.С.М.; имот № ... - иглолистна гора на наследници на В.С.В., имот № .... - иглолистна гора на наследници на М.П.И.; имот № .... - иглолистна гора на наследници на С.А.М.; имот № ... - нива на наследници на В.С.М.; имот № ... - нива на наследници на С.А.М.; имот № ... - нива на Земи по чл.19 от ЗСП33.

2. НИВА, находяща се в землището на с. Б., с ЕКАТТЕ № .., общ. Р., обл. П., в местността "П.", с площ от 3.799 дка, девета категория, съставляващ имот №.. по картата на землището на с. Б., при граници: имот № .. - тр. насаждения на Земи по чл.19 от ЗСПЗ; имот № .. - залесена територия на МЗГ-ДЛ; имот .. - тр. насаждения на Земи по чл.19 от ЗСПЗЗ; имот № .. - нива на земи по чл. 19 от ЗСПЗЗ.

3. НИВА, находяща се в землището на с. Б.: с ЕКАТТЕ № .., общ. Р., обл. Перник, в местността "С.", с площ от 0.448 дка, четвърта категория, съставляващ имот № ... по картата на землището на с..б, при граници: имот № ... - ливада на П. М.Й.; имот № . - блато на държавата-МОСВ; имот .. - нива на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ; имот № .. - стопански двор на "Еф и Еф" ООД.

4. НИВА, находяща се в землището на с. Б., с ЕКАТТЕ № .., общ. Р., обл.П., в местността "Ш.", с площ на поземления имот от 1.542 дка, девета категория, съставляващ имот № .. по картата на землището на с.Б. при граници: имот № .. – залесена територията МЗГ-ДЛ; имот .. - нива на наследници на В.С.М.; имот № .. - дере на община Р..

5. ЛИВАДА, находяща се в землището на с.Б., с EKATTE № .., общ.Р., обл.П., в местността "Г.Д.”с площ от 1.408 дка, девета категория, съставляващ имот № .. по картата на землището на с.Б. при граници: имот № .. - ливада на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ; имот № .. -стопански двор на ЗПК "Б.-3"; имот № .. - полски път на Община Р.; имот № .. - полски път на Община Р..

6. НИВА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П., в местността "П.", с площ от 3.011 дка, девета категория, съставляващ имот № .. по плана за земеразделяне на с.Байкалско, при граници: имот № .. - нива на К.Б.К. и др.; имот № .. - нива на А.Д.М.;  имот № .. - полски път на Община Р.; имот № .. - нива на наследници на А.А.С..

7. ЛИВАДА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.Перник, в местността "О.", с площ от 3,001 дка, четвърта категория, съставляващ имот № .. по плана за земеразделяне на с.Б., при граници: имот № .. - ливада на наследници на И.В.С.; имот № .. - ливада на наследници на С.К.И.; имот № .. - ливада на наследници на Й. К. И.; имот № .. - полски път на Община Р.; имот № .. - ливада на наследници на А.Х.Н..

8. ЛИВАДА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П., в местността "Ш.Л.", с площ от 7.999 дка, четвърта категория, съставляващ имот № .. по плана за земеразделяне на с.Б., при граници: имот № .. - ливада на наследници на А.Б.В.; имот №.. - ливада на Г.К.Н.; имот № .. - ливада на наследници на Д.Х.Б.; имот № . - ливада на наследници на Й.И.И.; имот № .. - ливада на Б.Т.Р.; имот  № .. - тр. насаждения на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ; имот .. - полски път на Община Р.; имот № .. - ливада на наследници на П. Д.И..

9. НИВА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П., в местността "П.", с площ от 2,994 дка, шеста категория, съставляващ имот № .., по плана за земеразделяне на с.Б., при граници: имот № .. - нива на наследници на А.Х.Н.; имот № .. - нива на наследници на И.В.С.; имот № .. - нива на наследници на Й.И.И.; имот № .. - нива на В.И.М., имот № .. - полски път на Община Р.; имот № .. - нива на наследници на С.П.Г..

10. НИВА, находяща се в землището на с.Д. л., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П. в местността "Ф.", с площ от 2.530 дка, четвърта категория, представляващи . идеални части от поземлен имот от ОПФ, съставляващ имот № .. по плана за обезщетяване, целия с площ от 3.887 дка, четвърта категория, при граници: имот № .. - нива на наследници на С.С.Н. и др.; имот № .. - нива на наследници на Йорданка Котева И. и др.; имот № .. - полски път на Община Радомир.

11. ГОРА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ. Р., обл. П.в местността "С.К.", с площ от 10.200 дка, съставляваща имот № .... по картата за възстановената собственост на землището на с.Б., при граници: имот № .... - иглолистна гора на наследниците на С.А.М.; имот № .. - широколистна гора на МЗГ- ДЛ; имот № ... - иглолистна гора на наследници на В.С.В.; имот № .... - ливада на наследници на М.П.И..

12. ШИРОКОЛИСТНА ГОРА, находяща се в землището на с.Байкалско, с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П., в местността "Б.", с площ от 43.802 дка, съставляваща имот № ... по картата на възстановената собственост на землището на с.Б., при граници: имот № .. - широколистна гора на МЗГ-ДЛ; имот № ... - широколистна гора на наследници на А.В.Г.; имот № .. - широколистна гора на наследниците на С.А.М.; имот № .. - нива на М.В.Н.; имот № .. - нива на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ; имот № .. - широколистна гора на наследници на П.П.К.; имот № .. - полски път на община Р.; имот № .. - широколистна гора на Ц.П.М..

13. ШИРОКОЛИСТИА ГОРА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П., в местността "Б.Д.", с площ от 3.000 дка, съставляваща имот № .. по картата на възстановената собственост на землището на с.Байкалско, при граници: имот № .. - широколистна гора на МЗГ-ДЛ; имот № .. - широколистна гора на наследници на Т.М.С. имот № ... - широколистна гора на наследници на С.И.М.; имот № ... - широколистна гора на наследници на Д.Г.Б.; имот№ .. - широколистна гора на наследници на А.А. П..

при квоти:

1. За Д.М.П. - 6/36 ид.ч.

2. За Г.С.П. - 3/36 ид.ч.

3. За М.С.П. - 3/36 ид.ч.

4. За К.В.Х. - 3/36 ид.ч.

5. За П.В.Х. - 3/36 ид.ч.

6. За С.М.П. - 6/36 ид.ч.

7. За А.Н.П. - 3/36 ид.ч.

8. За М.М.П. - 1/36 ид.ч.

9. За М.В.П. - 1/36 ид.ч.

10. За К.В.П. - 1/36 ид.ч. и

11. За В.М.П. - 6/36 ид.ч.

С протоколно определение от 07.07.2016 г. по настоящото дело е съставен проект за разделителен протокол, който е предявен на страните.  

Представителката на съделителя Г.М.П.- адв.Т.Б. ***, е изразила становище, че  няма възражение по така изготвения проект за разделителен протокол.

Назначения за особен представител на съделителката С.М.П.- адв.Н.М. е изразил становище, че  няма възражение по така изготвения проект за разделителен протокол.

Останалите съделители, редовно уведомени за съдебно заседание, не са се явили и не са изразили становище по проекта.

Районният съд, преценявайки събраните, по делото доказателства, по реда на чл.12 и чл.235 ГПК, приема за установено и доказано следното:

По делото е изготвено и прието заключение на вещото лице Д.Н.. Същата е дала вариант за обособяване на имотите в шест дяла, при спазване изискванията на ЗСПЗЗ. При изготвяне на заключението си вещото лице е изразило становище, а в последствие е одобрен и проект, че следва да бъдат разделени и обособени отделни имоти от имоти № № ... и .., както следва: от имот № ... се обособяват имоти № № ., ., ., . и ., от имот № .. се обособяват имоти № № .и ..

Съдът намира, че следва да бъде обявен за окончателен проекта за разделителен протокол, който е съобразен със заключението на вещото лице и изготвените проекти за делба на двата имота. Същите отговарят на изискванията на ЗСПЗЗ и ЗВСГЗГФ, като е постигнат баланс при обособяване на дяловете чрез включване на земеделски имоти и гори във всеки един от тях. Предвид това, че се касае за шест колена при равни квоти, следва да бъде извършено уравняване на дяловете така, както е посочено в проекта за разделителен протокол, съобразно заключението на вещото лице. 

Предвид изложеното и на основание чл.350, изр.ІІ-ро ГПК,

РЕШИ:

 

ОБЯВЯВА ОКОНЧАТЕЛЕН РАЗДЕЛИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ за делба между Д.М.П. с ЕГН ********** и адрес: *** Г.С.П. с ЕГН ********** и адрес: ***; М.С.П. с ЕГН ********** и адрес: ***; К.В.Х. с ЕГН ********** и адрес: ***; П.В.Х. с ЕГН ********** и адрес: ***; С.М.П. с ЕГН ********** и адрес: ***; А.Н.П. с ЕГН ********** и адрес: ***; М.М.П. с ЕГН ********** и адрес: ***; М.В.П. с ЕГН ********** и адрес: ***; К.В.П. с ЕГН ********** и адрес: *** и В.М.П. с ЕГН ********** и адрес: ***,, като се образуват следните дялове от допуснатите до делба имоти:

 

І-ви ДЯЛ

                           

ИГЛОЛИСТНА ГОРА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ. Р., обл. П., в местността "С.К.", с площ от 10.200 дка, съставляваща имот № .... по картата за възстановената собственост на землището на с.Б., при граници: имот № .... - иглолистна гора на наследниците на С.А.М.; имот № .. - широколистна гора на МЗГ- ДЛ; имот № ... - иглолистна гора на наследници на В.С.В.; имот № .... - ливада на наследници на М.П.И., на стойност 6 120 лв.

ЛИВАДА, находяща се в землището на с.Б., с EKATTE № .., общ.Р., обл.П., в местността "Г.Д.”с площ от 1.408 дка, девета категория, съставляващ имот № .. по картата на землището на с.Байкалско при граници: имот № .. - ливада на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ; имот № .. -стопански двор на ЗПК "Б.-3"; имот № .. - полски път на Община Р.; имот № .. - полски път на Община Р., на  стойност 123.90 лв.

НИВА, находяща се в землището на с. Б., с ЕКАТТЕ № .., общ. Р., обл.Перник, в местността "Ш.", с площ на поземления имот от 1.542 дка, девета категория, съставляващ имот № .. по картата на землището на с.Б. при граници: имот № .. – залесена територията МЗГ-ДЛ; имот .. - нива на наследници на В.С.М.; имот № .. - дере на община Р., на стойност: 129,53 лв.

НИВА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П.в местността "П.", с площ от 2,994 дка, шеста категория, съставляващ имот № .., по плана за земеразделяне на с.Б., при граници: имот № .. - нива на наследници на А.Х.Н.; имот № .. - нива на наследници на И.В.С.; имот № .. - нива на наследници на Й.И.И.; имот № .. - нива на В.И.М., имот № .. - полски път на Община Радомир; имот № .. - нива на наследници на С.П.Г., на стойност: 628,74 лв.

 

Стойността на този дял е 7 002.17 лв.

 

За уравняване на дяловете  І-ви дял следва да получи от :ІІ-ри дял 711.06 лв.

 

ІІ-ри ДЯЛ

 

ШИРОКОЛИСТИА ГОРА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П.в местността "Б.", с площ от 9.360 дка, съставляваща имот № . по картата на възстановената собственост на землището на с.Б., при граници: имот № . - широколистна гора на наследници на М.П.И., имот № ..- широколистна гора на Ц.П.М., имот № ..- полски път на община Р., имот № ..- широколистна гора на наследници на П.П.К., имот №  ..- земи по чл.19 от ЗСПЗЗ, имот № ..- нива на М.В.Н.в, имот № .. на наследници на С.А.М. и имот № ...- широколистна гора на наследници на А.В.Г., на стойност 6 552.28 лв.

ЛИВАДА с площ от 3,999 дка,, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П., в местността „Ш.Л.“, четвърта категория, съставляваща имот № ., по плана за земеразделяне на с.Б., при граници: имот № .- на наследници на М.П.И.;***- на наследници на П. Д. И., имот № ..- на наследници на А.Б.В. и имот № ..- на наследници на Г.К.Н., на стойност: 1 977,50 лв.

         

Стойността на този дял е 8 529.78 лв.

 

За уравняване на дяловете:ІІ-ри дял следва да заплати на дял І-ви  711,06 лв.,, на дял  V-ти- 18,65 лв. и на дял VІ-ти- 86,80 лв.

 

ІІІ-ти ДЯЛ – 7 713,23 лв.

 

ШИРОКОЛИСТИА ГОРА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П., в местността "Б.", с площ от 9.360 дка, съставляваща имот №. по картата на възстановената собственост на землището на с.Б., при граници: имот № . - широколистна гора на наследници на М.П.И., имот № ..- широколистна гора на Ц.П.М., имот № ..- полски път на община Р., имот № .- широколистна гора на наследници на М.П.И. и имот № ...- широколистна гора на наследници на  имот №  ..- земи по чл.19 от ЗСПЗЗ, имот № ..- нива на М. А.В.Г., на стойност 6 552.28 лв.

ЛИВАДА с площ от 4.000 дка,, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П., в местността „Ш.Л.“, четвърта категория, съставляваща имот №., по плана за земеразделяне на с.Б., при граници:имот № .- на наследници на М.П.И.,***, ..- земи по чл.19 от ЗСПЗЗ, имот № ..- на Б.Т.Р., имот № .- на наследници на Й.И.И., имот № ..- на наследници на Д.Х.Б. и имот № ..- на Г.К.Н., на стойност 1 977,50 лв.

 

Стойността на този дял е 8 530,28 лв.

 

За уравняване на дяловете Дял ІІІ-ти следва да заплати на дял ІV-ти– 242,88 лв. и на дял VІ- ти-  574,17 лв.

 

        ІV–ти  ДЯЛ

 

ШИРОКОЛИСТИА ГОРА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П., в местността "Б.", с площ от 9.360 дка, съставляваща имот № . по картата на възстановената собственост на землището на с.Б., при граници: имот № . - широколистна гора на наследници на М.П.И., имот № .- широколистна гора на наследници на М.П.И., имот № .- широколистна гора на наследници на М.П.И. и имот № ...- широколистна гора на наследници на А.В.Г., на стойност 6 552.28 лв.

НИВА, находяща се в землището на с. Б., с ЕКАТТЕ № .., общ. Р., обл. П., в местността "П.", с площ от 3.799 дка, девета категория, съставляващ имот №.. по картата на землището на с. Б., при граници: имот № .. - тр. насаждения на Земи по чл.19 от ЗСПЗ; имот № .. - залесена територия на МЗГ-ДЛ; имот .. - тр. насаждения на Земи по чл.19 от ЗСПЗЗ; имот № .. - нива на земи по чл. 19 от ЗСПЗЗ,на стойност: 349,51 лв.

НИВА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П., в местността "П.", с площ от 3.011 дка, девета категория, съставляващ имот № .. по плана за земеразделяне на с.Б., при граници: имот № .. - нива на К.Б.К. и др.; имот № .. - нива на А.Д.М.;  имот № .. - полски път на Община Р.; имот № .. - нива на наследници на А.А.С., на стойност: 277,01 лв.

ЛИВАДА, находяща се в землището на с. Б., с ЕКАТТЕ № .., общ. Р., обл. П., в местността „Р.", с площ от З.169 дка, девета категория, съставляващ имот .... по картата на землището на с.Б., при граници: имот № .... - нива на наследници на В.С.М.; имот № ... - иглолистна гора на наследници на В.С.В., имот № .... - иглолистна гора на наследници на М.П.И.; имот № .... - иглолистна гора на наследници на С.А.М.; имот № ... - нива на наследници на В.С.М.; имот № ... - нива на наследници на С.А.М.; имот № ... - нива на Земи по чл.19 от ЗСП33, на стойност: 291,55 лв.

 

Стойността на този дял е 7 470,35 лв.

 

За уравняване на дяловете Дял ІV-ти да получи  от   на  ІІІ-ти  242.88 лв. лв.

 

          V-ти  ДЯЛ

                         

ШИРОКОЛИСТИА ГОРА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П., в местността "Б.", с площ от 9.360 дка, съставляваща имот № . по картата на възстановената собственост на землището на с.Б., при граници: имот № .- широколистна гора на наследници на М.П.И., имот № ..- широколистна гора на МЗГ- ДА,, имот № ...- широколистна гора на наследници на А.В.Г., и имот № .- широколистна гора на наследници на М.П.И., на стойност 6 552.28 лв.

НИВА, находяща се в землището на с.Д.л., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П. в местността "Ф.", с площ от 2.530 дка, четвърта категория, представляващи ./ идеални части от поземлен имот от ОПФ, съставляващ имот № .. по плана за обезщетяване, целия с площ от 3.887 дка, четвърта категория, при граници: имот № .. - нива на наследници на С.С.Н. и др.; имот № .. - нива на наследници на Йорданка Котева И. и др.; имот № .. - полски път на Община Р.на стойност 1 142.30 лв.

 

Стойността на този дял е  7 694.58 лв.

            

За уравняване на дяловете V-ти дял следва да получи от ІІ-ри дял  18,65 лв.

                                                                              

VІ-ти ДЯЛ

                                                 

ШИРОКОЛИСТИА ГОРА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П., в местността "Б.", с площ от 6.361 дка, съставляваща имот № . по картата на възстановената собственост на землището на с.Б., при граници: имот № .- широколистна гора на наследници на М.П.И., имот № ..- широколистна гора на МЗГ- ДА,, имот № ..- широколистна гора на Ц.П.М. и имот № .- широколистна гора на наследници на М.П.И., заедно с ШИРОКОЛИСТИА ГОРА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П., в местността "Б.Д.", с площ от 3.000 дка, съставляваща имот № .. по картата на възстановената собственост на землището на с.Байкалско, при граници: имот № .. - широколистна гора на МЗГ-ДЛ; имот № .. - широколистна гора на наследници на Т.М.С. имот № ... - широколистна гора на наследници на С.И.М.; имот № ... - широколистна гора на наследници на Д.Г.Б.; имот№ .. - широколистна гора на наследници на А.А. П., на стойност 6 552.28 лв.

 

ЛИВАДА, находяща се в землището на с.Б., с ЕКАТТЕ № .., общ.Р., обл.П., в местността "О.", с площ от 3,001 дка, четвърта категория, съставляващ имот № .. по плана за земеразделяне на с.Б., при граници: имот № .. - ливада на наследници на И.В.С.; имот № .. - ливада на наследници на С.К.И.; имот № .. - ливада на наследници на Й. К. И.; имот № .. - полски път на Община Р.; имот № .. - ливада на наследници на А.Х.Н., на стойност 288.096 лв.

НИВА, находяща се в землището на с. Б.: с ЕКАТТЕ № .., общ. Р., обл. П., в местността "С.", с площ от 0.448 дка, четвърта категория, съставляващ имот № ... по картата на землището на с. Б., при граници: имот № ... - ливада на П. М.Й.; имот № . - блато на държавата-МОСВ; имот .. - нива на земи по чл.19 от ЗСПЗЗ; имот № .. - стопански двор на "Еф и Еф" ООД, на стойност: 211,90 лв.

 

Стойността на този дял е 7 052,26 лв.

 

За уравняване на дяловете VІ-ти дял следва да получи от дял ІІ-ри -  86,80 лв. и от ІІІ-ти дял-  574,17 лв.

 

След влизане на решението в сила, делото да се докладва на съдията- докладчик, за призоваване на страните и теглене на жребий.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване, пред Пернишкия окръжен съд, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

            Районен съдия:

 

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА.

/В.К/