Споразумение по дело №1541/2009 на Районен съд - Ловеч

Номер на акта: 8
Дата: 14 януари 2010 г. (в сила от 14 януари 2010 г.)
Съдия: Галя Ангелова Маринова
Дело: 20094310201541
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 19 ноември 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                 П Р О Т О К О Л

 

                                           Гр.Ловеч, 14.01.2010 г.

 

ЛОВЕШКИЯТ  РАЙОНЕН СЪД, трети наказателен състав в публично съдебно заседание на четиринадесети януари  две хиляди и десета  година , в състав:

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛЯ  МАРИНОВА

                                                            СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: Т.Т.

                                                                                                   ИВЕЛИНА Л.

 

при секретаря: М.И.

и прокурора ВЕНЦИСЛАВ В.   сложи  за разглеждане

НОХД №   1541   по описа за 2009 год. ,                докладвано 

от                              с  ъ  д  и  я  т  а

на   именното повикване  в 14,00   часа , се явиха:

Подсъдимия Д. лично и с адв.Караиванов с пълномощно от днес..

Подсъдимия Д. лично.

Подсъдимия М. лично и с адв.Нанков с пълномощно от днес.

Подсъдимия Р. лично.

ДГС-редовно призовани не изпращат представител.

За  РП – прокурор  В..

ПРОКУРОРА: Да се даде   ход на делото.Считам, че са налице  предпоставки за постигане на споразумение по отношение на подсъдимите и изразявам становището си за готовност за обсъждане на  такова.

АДВ.КАРАИВАНОВ : Да се даде   ход на делото. Заявявам,че също сме съгласни да се постигне споразумение с прокуратурата.

ПОДСЪДИМИЯ Д.:Да се гледа делото. Искам да постигна споразумение и моля да ми бъде назначен служебен защитник.

АДВ.НАНКОВ : Да се даде   ход на делото. Съгласен съм да постигнем споразумение.

ПОДСЪДИМИЯ Р.:Да се гледа делото и желая да постигна споразумение, като  желая да ми бъде назначен служебен защитник.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Снема се самоличността на подсъдимите: 

Д.В.Д. - роден на *** ***, живущ ***, с настоящ адрес ***, български гражданин, с основно образование, разведен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

П.В.Д. - роден на *** ***, живущ ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с начално образование, вдовец, безработен, осъждан, ЕГН **********.

Д.М.М. - роден на *** ***, живущ ***, с постоянен ул. „Васил Левски” № 46, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан-опасен рецидив, ЕГН **********.

И.А.Р. - роден на *** ***, живущ ***, живущ ***, с постоянен  адрес ***, български гражданин с начално образование, неженен, безработен, неосъждан. ЕГН **********.

            Съдът докладва постъпила молба от ДГС-Ловеч представлявано от инж.Г.М.Б. с която предявява срещу подсъдимия Д. *** за сумата от 148,50 лева и срещу подсъдимите Д.Д.,П.Д., Д.М. *** за сумата от 225,00 лева, ведно със законната лихва до окончателното й изплащане за причинени имуществени вреди.

            ПРОКУРОРА:Моля да не приемате  предявения гр.иск.Считам, че по начина по който е предявен би затруднил  разглеждането на нак.производство, освен това в доказателствата по делото е посочено, че размера на щетата  произтичащата от извършената сеч на 5 пространствени куб.м.дърва за огрев възлиза на 373,50 лева.Предмета на престъплението е оставен на отговорно пазене в ДГС-Ловеч, като по този начин причинените вреди са обезпечени.

АДВ.КАРАИВАНОВ:Да не се приема предявения гр.иск по изложените съображения.  

ПОДСЪДИМИЯ Д.:Предоставям на съда.

АДВ. НАНКОВ:Да не се приема гр.иск  по изложените съображения от прокурора.

ПОДСЪДИМИЯ Р.:.Предоставям на съда.

            Съдът като съобрази становището на страните по отношение на предявения гр.иск от ДГС-Ловеч и обстоятелството, че причинените с престъплението  имуществени вреди са обезпечени, както и изразеното съгласие от всички участници в процеса за постигане на споразумение намира, че гр.иск ще затрудни нак.производство поради което не следва да бъде приеман за съвместно разглеждане. С оглед на това следва да бъде отменено разпореждането на съдията докладчик от 20.11.2009 г с което е насрочено предварително изслушване на страните по реда на  глава двадесет и седма от НПК, като се даде ход на  съдебно следствие по общия ред.Тъй като подсъдимите П.Д. и И.Р. изразиха желание за  постигане на споразумение, но не са ангажирали адвокатска защита, която съгласно чл.381,ал.1 от НПК е задължителна следва на същите да бъде предоставена правна помощ и се изиска от АК-Ловеч да посочи адвокат, който да бъде назначен  за служебен защитник на Д. и Р..

            Водим от горе изложеното съдът

            ОПРЕДЕЛИ

            ОТМЕНЯ разпореждане на съдията докладчик от   20.11.2009 г за предварително изслушване на страните.

            ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖНИЕ молбата за приемане на гр.иск от ДГС-Ловеч против подсъдимите за сумата от 373,50 лева за причинени имуществени щети.

            ПРЕДОСТАВЯ правна помощ на подсъдимите П.В.Д. и И.А.Р..*** да определи защитници на двамата подсъдими.

            Прекъсва заседанието.

            ЗАСЕДАНИЕТО продължава в  14,35 часа.

            Съдът докладва писмо от АК-Ловеч с което за служебен защитник на подсъдимите Д. и Р. е определен адв.Нанков, поради което същия следва да бъде назначен за служебен защитник.

            Водим от горе изложеното съдът

            ОПРЕДЛИ

            НАЗНАЧАВА за служебен защитник на подсъдимите П.Д. и И.Р. –адвокат Христо Нанков.

ДАВА  СЕ ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ  ПО ОБЩИЯ РЕД

            ПРОКУРОРА:Г-жо съдия обсъдихме и постигнахме споразумение с представителите на подсъдимите при следните параметри.Подс.Д. да се признае за виновен в извършване на престъплението за което е предаден на съд и да приеме да му бъде наложено наказание при условията на чл.55,ал.1,т.2,б.”б” от НК пробация с пробационни мерки по чл.42а,ал.2,т.1 и т.2 от НК за срок от две години с адрес *** , като се подписва два пъти седмично  и т .6 безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 200 часа за една година.

            По отношение на подс.П.Д. да се признае за виновен и да приеме да му бъде наложено наказание пробация с продължителност на  пробационните мерки по т.1 и 2 седем месеца и периодичност на подписването два пъти седмично.

            Подсъдимия Д.М. да се признае за виновен в извършеното престъпление и при условията на чл.55,ал.1,т.1 от НК  да му бъде наложено наказание в размер на  пет месеца лишаване от свобода, което да изтърпи в затвор при първоначален строг режим.

Подсъдимия Р. да се признае за виновен и при условията на чл.55,ал.1,т2,б.”б” от НК да приеме да му бъде наложено наказание пробация  със задължителни пробационни мерки пот.1 и 2 за срок от седем месеца и периодичност на подписването два пъти седмично.

 На основание чл.53,ал.1,б.”а” от НК вещественото доказателство товарен автомобил „ГАЗ-53” с ДК № ОВ 1859 АХ, собственост на подс.Д. и послужило за извършване на престъплението да бъде отнет в полза на държавата, а вещественото доказателство 5 пространствени куб.м.дърва за огрев намиращи се в ДГС-Ловеч да бъдат предадени на същото.Разноските по делото в размер на 50 лева да се възложат солидарно на четиримата подсъдими в полза на ОД на МВР-Ловеч. Считам, че при тези условия постигнатото споразумение не  в противоречие със закона и морала и моля да го  одобрите и прекратите нак.производство.

АДВ.КАРАИВАНОВ :Съгласни сме с така изложените параметри на споразумението и моля да го приемете и  одобрите.

АДВ.НАНКОВ : Като защитник на останалите подсъдими съм съгласен с така постигнатото споразумение и моля да го приемете и одобрите. Разноските да бъдат солидарно заплатени от четиримата подсъдими.

 ПОДС.Д.: Признавам се за виновен. Заявявам,   че доброволно и собственоръчно ще подпиша споразумението, както и че разбирам последиците  от същото. Съгласен съм с така предложеното наказание и  се отказвам от съдебното разглеждане на делото по общия ред.

ПОДС.Д.: Признавам се за виновен. Заявявам,   че доброволно и собственоръчно ще подпиша споразумението, както и че разбирам последиците  от същото. Съгласен съм с така предложеното наказание и  се отказвам от съдебното разглеждане на делото по общия ред.

ПОДС.М.: Признавам се за виновен. Заявявам,   че доброволно и собственоръчно ще подпиша споразумението, както и че разбирам последиците  от същото. Съгласен съм с така предложеното наказание и  се отказвам от съдебното разглеждане на делото по общия ред.

ПОДС.Р.: Признавам се за виновен. Заявявам,   че доброволно и собственоръчно ще подпиша споразумението, както и че разбирам последиците  от същото. Съгласен съм с така предложеното наказание и  се отказвам от съдебното разглеждане на делото по общия ред.

Съдът приема и влага следното    споразумение:

  Подсъдимия Д.В.Д., СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че На 12 и 13.05.2009 година землището на гр. Летница обл. Ловешка, в местността „Горната Дъбрава", отдел 227 „ш", на държавен горски фонд - район на Държавно горско стопанство гр.Ловеч, без редовно писмено позволително отсякъл с бензинов моторен трион 31 бр.дървета от дъб и цер с общ обем 8.3 / осем и три/ пр. куб. м. на стойност 373.50 лв. и извозил с личен товарен автомобил м. ГАЗ 53 с рег. № ОВ 18 59 АХ, 5 / пет/ пр. куб. м. същите на стойност 225.00 лв.- престъпление по чл. 235, ал.1, пр.1 и 5 от НК и при условията на чл.55,ал.1,т.2,б.”б” от НК, му бъде наложено наказание ПРОБАЦИЯ при следните пробационни мерки:

-на основание чл.42а, ал.2, т.1 от НК-задължителна регистрация по настоящ адрес *** за срок от две години.

-на основание чл.42б, ал.1 от НК подсъдимия следва да се явява и подписва пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично.

-на основание чл.42а, ал.2, т.2 от НК-задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от две години.

-на основание чл.42а,ал.2,т.6 от НК- 200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от една година .

            Подсъдимия П.В.Д. СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на   13.05.2009 година землището на гр. Летница обл. Ловешка, в местността „Горната Дъбрава", отдел 227 „ш", на държавен горски фонд - район на Държавно горско стопанство гр. Ловеч, в съучастие като извършител с Д.М.М. и И.А. ***, натоварил на товарен автомобил м. ГАЗ 53 с рег. № ОВ 18 59 АХ, собственост на Д. ***., 5 / пет/ пространствени куб. м. дърва за огрев от дъб и цер на стойност 225.00 лв, незаконно добити от Д. -престъпление по чл. 235, ал. II, пр. 2ро, във вр. ал. I във вр. чл. 20, ал. II от НК и чл.55,ал.1,т.2,б.”б” от НК , му бъде наложено наказание ПРОБАЦИЯ при следните пробационни мерки:

-на основание чл.42а, ал.2, т.1 от НК-задължителна регистрация по настоящ адрес ***  за срок от седем  месеца.

-на основание чл.42б, ал.1 от НК подсъдимия следва да се явява и подписва пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично.

-на основание чл.42а, ал.2, т.2 от НК-задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от седем  месеца.

            Подсъдимия Д.М.  М. СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че На 13.05.2009 година землището на гр. Летница обл. Ловешка, в местността „Горната Дъбрава", отдел 227 „ш", на държавен горски фонд - район на Държавно горско стопанство гр. Ловеч,при условията на опасен рецидив, в съучастие като извършител с П.В.Д. и И.А. ***, натоварил на товарен автомобил м. ГАЗ 53 с рег. № ОВ 18 59 АХ, собственост на Д. ***. 5 / пет/ пространствени куб. м. дърва за огрев от дъб и цер на стойност 225.00 лв, незаконно добити от Д.- престъпление по чл. 235 ал. IV пр. 2, във вр. ал. II, пр. 2, вр. чл. 20, ал. II, вр. с чл. 29 ал. I б. „а" и б. „б" от НК и при условията на чл.55,ал.1,т.1 от НК, му бъде наложено наказание  ПЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи в затвор или в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален  строг режим.

Подсъдимия И.А.Р. СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 13.05.2009 година землището на гр. Летница обл. Ловешка, в местността „Горната Дъбрава", отдел 227 „ш", на държавен горски фонд - район на Държавно горско стопанство гр. Ловеч, в съучастие като извършител с П.В.Д. и Д.М. ***, натоварил на товарен автомобил м. ГАЗ 53 с рег. № ОВ 18 59 АХ, собственост на Д. ***., 5 / пет/ пространствени куб. м. дърва за огрев от дъб и цер на стойност 225.00 лв, незаконно добити от Д.- престъпление по чл. 235, ал.2, пр. 2ро, във вр. ал. I във вр. чл. 20, ал. II от НК и чл.55,ал.1,т.2,б.”б” от НК , му бъде наложено наказание ПРОБАЦИЯ при следните пробационни мерки:

-на основание чл.42а, ал.2, т.1 от НК-задължителна регистрация по настоящ адрес ***  за срок от седем  месеца.

-на основание чл.42б, ал.1 от НК подсъдимия следва да се явява и подписва пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично.

-на основание чл.42а, ал.2, т.2 от НК-задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от седем  месеца.

            На основание чл.53,ал.1,б.”а” от НК веществено  доказателство товарен автомобил „ГАЗ-53” с ДК № ОВ 1859 АХ, собственост на  подсъдимия Д.В.Д.  да бъде отнет в полза на държавата.

            Веществено доказателство 5 пространствени куб.м.дърва за огрев да бъдат предадени на ДГС-Ловеч.

            На основание чл.189,ал.3 от НПК направените по делото разноски в размер на 50,00 лева на ОД на МВР-Ловеч да се възложат   солидарно на подсъдимите Д., Д., М. и Р..

 

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ   СЕ:

 

ПРОКУРОР:                                                             ЗАЩИТНИК:

                     / В.В./                                                           /Б.Караиванов/

 

 

 

                                                                                    ПОДСЪДИМ:

                                                                                                            /Д.Д./

 

 

 

ЗАЩИТНИК:                                                                        ПОДСЪДИМ:

                        /Хр.Нанков/                                                              /П.Д./

 

 

 

ПОДСЪДИМ:

                        /Д.М./                                      ПОДСЪДИМ:

                                                                                                            /И.Р./

 

 

Съдът, като взе предвид постигнатото споразумение между прокурора Венцислав В., защитниците адв. Бойко Караиванов и Христо Нанков  и подсъдимите Д.Д., П.Д., Д.М. и И.Р., както и доказателствата по делото намира ,че същото съгласно   разпоредбата на чл.382,ал.7 от НПК не противоречи на закона и морала, тъй като наложените наказания са правилно индивидуализирани с оглед обществената опасност на деянието и дейците, поради което  следва да бъде одобрено, като   наказателното производство  следва да бъде   прекратено.

Водим от горното и на основание чл.384 от НПК, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между прокурора Венцислав В., защитниците адв. Бойко Караиванов и Христо Нанков и подсъдимите Д.Д., П.Д., Д.М. и И.Р.   като  

ПРИЗНАВА подсъдимия Д.В.Д. - роден на *** ***, живущ в същия с постоянен адрес ***, български гражданин с основно образование, разведен, безработен, осъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че На 12 и 13.05.2009 година землището на гр. Летница обл. Ловешка, в местността „Горната Дъбрава", отдел 227 „ш", на държавен горски фонд - район на Държавно горско стопанство гр.Ловеч, без редовно писмено позволително отсякъл с бензинов моторен трион 31 бр.дървета от дъб и цер с общ обем 8.3 / осем и три/ пр. куб. м. на стойност 373.50 лв. и извозил с личен товарен автомобил м. ГАЗ 53 с рег. № ОВ 18 59 АХ, 5 / пет/ пр. куб. м. същите на стойност 225.00 лв, поради което и на основание чл. 235, ал.1, пр.1 и 5 от НК и   чл.55,ал.1,т.2,б.”б” от НК, му  налага наказание ПРОБАЦИЯ при следните пробационни мерки:

-на основание чл.42а, ал.2, т.1 от НК-задължителна регистрация по настоящ адрес *** за срок от две години.

-на основание чл.42б, ал.1 от НК подсъдимия  да се явява и подписва пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично.

-на основание чл.42а, ал.2, т.2 от НК-задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от две години.

-на основание чл.42а,ал.2,т.6 от НК- 200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от една година .

  ПРИЗНАВА подсъдимия П.В.Д. - роден на *** ***, живущ в същия с постоянен адрес ***, български гражданин с начално образование, вдовец, безработен, осъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на   13.05.2009 година землището на гр. Летница обл. Ловешка, в местността „Горната Дъбрава", отдел 227 „ш", на държавен горски фонд - район на Държавно горско стопанство гр. Ловеч, в съучастие като извършител с Д.М.М. и И.А. ***, натоварил на товарен автомобил м. ГАЗ 53 с рег. № ОВ 18 59 АХ, собственост на Д. ***., 5 / пет/ пространствени куб. м. дърва за огрев от дъб и цер на стойност 225.00 лв, незаконно добити от Д., поради което и на основание чл. 235, ал. II, пр. 2ро, във вр. ал. I във вр. чл. 20, ал. II от НК и чл.55,ал.1,т.2,б.”б” от НК , му  налага наказание ПРОБАЦИЯ при следните пробационни мерки:

-на основание чл.42а, ал.2, т.1 от НК-задължителна регистрация по настоящ адрес ***  за срок от седем  месеца.

-на основание чл.42б, ал.1 от НК подсъдимия  да се явява и подписва пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично.

-на основание чл.42а, ал.2, т.2 от НК-задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от седем  месеца.

ПРИЗНАВА подсъдимия Д.М.М. - роден на *** ***, живущ ***, български гражданин с основно образование, неженен, безработен, осъждан-опасен рецидив, ЕГН **********, ВИНОВЕН в това, че На 13.05.2009 година землището на гр. Летница обл. Ловешка, в местността „Горната Дъбрава", отдел 227 „ш", на държавен горски фонд - район на Държавно горско стопанство гр. Ловеч,при условията на опасен рецидив, в съучастие като извършител с П.В.Д. и И.А. ***, натоварил на товарен автомобил м. ГАЗ 53 с рег. № ОВ 18 59 АХ, собственост на Д. ***. 5 / пет/ пространствени куб. м. дърва за огрев от дъб и цер на стойност 225.00 лв, незаконно добити от Д., поради което и на основание чл. 235 ал. IV пр. 2, във вр. ал. II, пр. 2, вр. чл. 20, ал. II, вр. с чл. 29 ал. I б. „а" и б. „б" от НК и чл.55,ал.1,т.1 от НК, му   налага наказание  ПЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл.61,т.2 и чл.65,ал.2 от ЗИНЗС подсъдимия М. да  изтърпи така наложеното наказание в затвор или в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален  строг режим.

ПРИЗНАВА подсъдимия И.А.Р. - роден на *** ***, живущ *** с постоянен ул. Стара Планина № 4, български гражданин с начално образование, неженен, безработен, неосъждан. ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 13.05.2009 година землището на гр. Летница обл. Ловешка, в местността „Горната Дъбрава", отдел 227 „ш", на държавен горски фонд - район на Държавно горско стопанство гр. Ловеч, в съучастие като извършител с П.В.Д. и Д.М. ***, натоварил на товарен автомобил м. ГАЗ 53 с рег. № ОВ 18 59 АХ, собственост на Д. ***., 5 / пет/ пространствени куб. м. дърва за огрев от дъб и цер на стойност 225.00 лв, незаконно добити от Д., поради което и на основание  чл. 235, ал.2, пр.2, във вр. ал. I във вр. чл. 20, ал. II от НК чл.55,ал.1,т.2,б.”б” от НК , му  налага наказание ПРОБАЦИЯ при следните пробационни мерки:

-на основание чл.42а, ал.2, т.1 от НК-задължителна регистрация по настоящ адрес ***  за срок от седем  месеца.

-на основание чл.42б, ал.1 от НК подсъдимия  да се явява и подписва пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично.

-на основание чл.42а, ал.2, т.2 от НК-задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от седем  месеца.

            На основание чл.53,ал.1,б.”а” от НК отнема в полза на държавата веществено  доказателство - товарен автомобил „ГАЗ-53” с ДК № ОВ 1859 АХ, собственост на  подсъдимия Д.В.Д..

            Веществено доказателство 5 пространствени куб.м.дърва за огрев да бъдат предадени на ДГС-Ловеч.

            На основание чл.189,ал.3 от НПК направените по делото разноски в размер на 50,00 лева на ОД на МВР-Ловеч  се възлагат   солидарно на подсъдимите Д., Д., М. и Р..

На основание чл.24,ал.3 от НПК, ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 1541/2009 г.  по описа на ЛРС срещу подсъдимите Д., Д., М. и Р..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Препис от определението да се изпрати на РП – Ловеч за сведение и  изпълнение.

Заседанието  се закри в 15,20 часа.

Протоколът се написа в съдебно заседание.

 

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

                                                СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

 

 

  2.

 

                                                СЕКРЕТАР: