Решение по дело №13927/2013 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 3347
Дата: 26 юни 2014 г. (в сила от 17 юли 2014 г.)
Съдия: Ивелина Златкова Владова
Дело: 20133110113927
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 24 септември 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

                          Р Е Ш Е Н И Е

№ 3347

   гр.Варна, 26.06.2014г.

 

               ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, 19–ти състав, в публично съдебно заседание проведено на осемнадесети юни през две хиляди и четиринадесета година, в състав:

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: И.В.

 

при секретаря Х.И., като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 13927 по описа за 2013г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по повод предявени от Г.К.И. в качеството й на майка и законен представител на децата И.М.М., ЕГН **********, Е.М.М., ЕГН ********** и П.М.М., ЕГН ********** в условията на активно субективно и обективно кумулативно съединяване против М. Е.М. искове с правно основание чл.143, ал.2 от СК за осъждане на последния да заплаща месечна издръжка в размер от *** лева за детето И., *** лева за детето Е. и *** лева за детето П., ведно със законната лихва върху всяка неплатена вноска с падеж 5-то число на месеца, за който се дължи издръжката, считано от датата на подаване на исковата молба в съда – ***г. до настъпване на причина за тяхното изменение или прекратяване.

В исковата молба се излага, че Г.К.И. и ответникът М.М. са родители на трите деца, съжителствали на съпружески начала до ***., като след раздялата непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието им са поети от майката, а бащата напълно се е дезинтересирал от тях. Излага се, че И. и Е. понастоящем са ученици, съответно в *** и *** клас в ОУ „***”, с.*** и са на седмичен пансион, а П. посещава седмична детска градина в същото населено място. Същевременно И. и П. имат здравословни проблеми, които налагат периодични прегледи при лекар и ежедневен прием на медикаменти. По тези съображения ищцата моли за осъждане на ответника да заплаща на всяко от децата издръжка в посочените размери. Моли за присъждане на сторените по делото съдебно-деловодни разноски.

В срока по чл.131, ал.1 от ГПК ответникът М.М. не е подал отговор на исковата молба, не е изразил становище по предявените искове. В съдебно заседание се представлява от процесуален представител, чрез който заявява, че признава предявените срещу него искове по основание и размер.

В съдебно заседание ищцата – Г.И. поддържа предявените искове и моли да бъдат уважени, а с оглед изявлението на ответника за признание на исковете.

Контролиращата страна – Дирекция „Социално подпомагане” гр.Варна, чрез депозирано писмено становище изразява становище за основателност на молбата, която е в интерес на децата.

По делото са представени удостоверения за раждане на децата И., Е. и П., като техни родители са страните по спора – Г.И. и М.М.. Съгласно разпоредба на чл. 143, ал.1 от СК родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца съобразно своите възможности и материално състояние с цел осигуряване на условия на живот необходим за тяхното развитие. При това положение и доколкото ответникът признава основанието и размера на предявените срещу него искове за издръжка, съдът намира, че са налице предпоставките на чл.237 от ГПК за постановяване на решение при признание на иска. Не са налице отрицателните предпоставки на чл.237, ал.3 от ГПК. Предявените осъдителни искове за издръжка са основателни поради, което следва да бъдат уважени. Направеното искане от ищеца за присъждане на сторените по настоящото дело съдебно-деловодни разноски е основателно за сумата от *** лева – заплатено адвокатско възнаграждение, дължима от ответника, на основание чл.78, ал.1 от ГПК.

На основание чл.78, ал. 6 от ГПК, ответникът следва да бъде осъден да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ВРС държавна такса върху уважената част от исковете за издръжка в размер на *** лева.

            Мотивиран от изложените съображения, Варненски районен съд

 

                                           Р Е Ш И :

ОСЪЖДА М.Е.М., ЕГН **********,*** А да заплаща в полза на децата И.М.М., ЕГН **********, Е.М.М., ЕГН ********** и П.М.М., ЕГН **********, чрез тяхната майка и законен представител Г.К.И., ЕГН **********,***  месечна издръжка в размер на *** /***/ лева в полза на детето И., *** /***/ лева в полза на детето Е. и *** /***/ лева в полза на детето П., ведно със законната лихва върху всяка неплатена вноска с падеж 5-то число на месеца, за който се дължи издръжката, считано от датата на подаване на исковата молба в съда – ***г. до настъпване на причина за тяхното изменение или прекратяване, на основание чл.143, ал.2 от СК.

ОСЪЖДА М.Е.М., ЕГН **********,*** А ДА ЗАПЛАТИ на Г.К.И., ЕГН **********,***, в качеството и на майка и законен представител на децата И.М., Е.М. и П.М. сумата от *** /***/ лева съдебно-деловодни разноски за заплатено адвокатско възнаграждение, на основание чл.78, ал.1 от ГПК.

ОСЪЖДА М.Е.М., ЕГН **********,*** А ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Варненски районен съд сумата от *** /*** и ***/ лева представляваща дължима държавна такса на основание чл.78, ал.6 от ГПК и Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.     

             РЕШЕНИЕТО подлежи обжалване  пред Варненски окръжен съд в двуседмичен срок считано от обявената дата на постановяването му – 02.07.2014г., на основание чл.315, ал.2 от ГПК.

             РЕШЕНИЕТО да се връчи на страните.

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: