Решение по дело №578/2020 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 262352
Дата: 13 октомври 2021 г.
Съдия: Владимир Руменов Руменов
Дело: 20205330100578
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 15 януари 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е №262352

 

13.10.2021 г., гр. Пловдив

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД, XIІ-ти гр. състав, в открито съдебно заседание на шестнадесети септември две хиляди двадесет и първа година, в състав:

         РАЙОНЕН СЪДИЯ:  ВЛАДИМИР РУМЕНОВ

 

    при секретаря Катя Грудева, като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 578/2020г. по описа на същия съд, за да се произнесе, взе предвид следното:

   Производството е по реда на чл. 235 от ГПК – решение по исков спор.

   Искове на „БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., Франция, рег. № *********, чрез БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А клон България ЕИК *********, седалище и адрес: гр. София 1715, район “Младост”, ж.к. Младост 4, Бизнес Парк София сграда 14, представлявано от з. – у. си Д.Д., депозирани против Д.М.Д., ЕГН **********,***.

    Според изложеното, между страните имало сключен договор за револвиращ потребителски кредит , усвояван от ответника чрез кредитна карта MasterCard, под номер ************, като бил договорен максимален размер на използваемата сума  (кредитен лимит) от 1000 лева,  лихва като възнаграждение на кредитора ,  такси за   такси за обслужване на кредита за  използвания период, а ответника се задължил да заплаща минимална погасителна вноска, съставляваща променлива величина. Д. активирал предадената му карта на дата 27.03.2018г. , усвоил значителна част от главницата , но преустановил обслужването на кредитната карта на дата   01.11.2018г. Към тази дата , останали

за плащане 1003.48 лева от  главницата,  30.98 лева от договорната лихва, начислена за период от 01.11.2018г до 03.04.2019г. , и законната лихва за забава в размер на 53.45 лева за периода  от 03.04.2019 год. – 11.10.2019 година.

  За тези  суми  ответното дружество се снабдило със заповед за плащане под № 9519/28.10.2019г. , издадена по ч. гр. дело № 17502/2019 год. по описа на Районен съд – Пловдив, ІІІ гр.състав. Заповедта била връчена на Д. по реда на чл. 47 ал. 5 от ГПК , затова кредиторът , на което дружество са дадени указания по реда на чл. 422 от ГПК, иска установяване на вземането си по договора в размерите , посочени по – горе.

  В условията на евентуалност, се иска осъждане на ответника да заплати същите суми на същото основание, както и присъждане на разноските по спора. 

   Ответникът е оспорил иска; отговорът му е подаден в срока по чл. 131 от ГПК. Отрича съществуването на договор- заемната сума не му била предадена. Възразява, че договорът, ако такъв е сключен , е недействителен на основанието по чл. 22 от Закона за потребителския кредит, отрича изискуемостта на вземанията -  не била обявена предсрочна такава. Разпоредбите на чл. 2 и 7 от договора били нищожни , първата – поради противоречие с добрите нрави , а втората  - като неравноправна по смисъла на чл. 143 от Закона за защита на потребителите. Прави и възражение за изтекла погасителна давност.

  

   Допустим установителен иск с правно основание чл. 422 ГПК и  чл. 9 от ЗПК във връзка с  чл. 240 от ЗЗД, чл.79 и чл. 86 от ЗЗД, съединен с осъдителен иск на същото основание и между същите страни.

     Исковете са допустими като установителни – има идентитет между вземането, така, както е посочено в заповедта за изпълнение – от една страна, и  исковата молба, от друга. Спазени са сроковете по чл. 414 и чл. 422 от ГПК. По отношение на допустимостта на исковете съдът следва да отбележи също така, че след като е допустим установителния иск, съдът не може да се произнесе по съществото на осъдителния такъв, освен ако производството  по главния такъв се прекрати.

   Съдът, като се запозна с изложените от страните факти и ангажираните  доказателства, съобрази по същество следното:

    На л. 5 от делото е представено копие  от договор , озаглавен „**********“ , в който на ред трети, е записано дословно следното: “Усвояване  *********“; липсва еднозначно посочване на номер на договор, а оттам – и представеното копие съставлява частен документ с недостатъци по смисъла на чл. 178 ал. 2 от ГПК и затова само по себе си  не е годно да удостовери съществуването на договора;  следва да се има предвид , че същият следва да бъде съставен в писмена форма като условие за действителност и доказване по смисъла на чл. 10 изр . първо от иначе приложимия Закон за  потребителския кредит, а в исковата молба са изложени твърдения, според които съществуват и двата договора. Според договора, Д. е усвоил чрез функционалността покупка на изплащане по револвиращ кредит с посочения номер /курсивът мой -  В.Р / стоки на стойност от 740.11 лева, включваща освен сумата от 679 лева платени стоки, но и застрахователна премия от 61.11 лева, и се е задължил да върне заемната сума на 12 месечни вноски от по 69.07 лева , или общо 828.84 лева, тоест с възнаграждение на кредитора в общ размер от 88.73 лева. В договора е посочен годишен процент на разходите от 21.52 % , и годишен лихвен процент от 19.65 %. Плащането / усвояването на заемните средства е извършено чрез платежно нареждане ( л. 20 ) 

   На следващо място,  на л. 7 от делото е представено и копие от друг  договор за потребителски заем със същия номер *********, сключен между същите страните, но при различни условия: кредиторът предава на Д. кредитна карта с максимален кредитен лимит от 1000 лева, а на свой ред ответникът следва да върне използваната част от лимита заедно с лихвен процент от 35 % и годишен процент на разходите от 44.90 %, на минимални месечни погасителни вноски в зависимост от усвоената сума, в случая – поне 60 лева месечно. Според представения на ответника стандартен формуляр, парите следва да се усвояват чрез ПОС или АТМ, тоест, по електронен път. Предвид разликите в съществените условия в двата договора, няма как да се приеме, че всъщност този документа на л. 7 от делото съставлява общи условия по смисъла на  чл. 11 ал. 2 от Закона за потребителския кредит  (ЗПК ) към предоставяните от ищеца картови заеми, тъй като никъде в същия термина „общи условия“ не фигурира, а договора разполага и с уникален номер – този,  от който ищецът черпи правата си.  

  Предвид казаното по отношение на  противоречията между доказателствата и за изясняване на структурата на дълга, по искане на ищеца,  съдът е назначил съдебно счетоводна експертиза; възложил е на ищеца, което дружество носи тежест да докаже съществуването на договора , да плати депозита на вещото лице. Това не е направено в дадения с протоколно определение от дата 08.02.2021г. едноседмичен срок ( л. 86 от делото).

  Предвид казаното, съдът не може да извлече съществените елементи на договор  за потребителски кредит , да формира извод, че такъв съществува,  и че по него остават за плащане твърдяните в исковата молба суми. Липсва например обяснение , защо при кредитен лимит от 1000 лева, договорен без възможност да бъде надхвърлян,  ищецът претендира главница от 1003.43 лева. В тази връзка е за отбелязване, че при револвиращите кредити, какъвто се твърди да е процесният,  таксите не могат могат да бъдат рекапитализирани като част от главницата, тъй като по този начин се заобикаля императивната  разпоредба  на чл. 23 от ЗПК и всяка подобна клауза е нищожна на основанието по чл. 21 от ЗПК. С още по – голяма тежест това се отнася и за лихвите, договорна и законна, тъй като освен нищожност, такова рекапитализиране влече след себе си и анатоцизъм, тъй като ищецът олихвява всичко , което е приел да  е главница.

   Тъй като двата договора сочат различни стойности на лихвения процент и/ или годишния процент на разходите, изпълнени са с различен шрифт и разряд , съдът не може да извърши  и дължимата служебна проверка дали са спазени правилата за потребителска защита , закрепени в ЗПК. 

  Исковете за реално изпълнение останаха недоказани и следва да се отхвърлят.   Разноските остават за сметка на ищеца .  

    Воден от изложеното и на основание чл. 235 от ГПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

   Отхвърля исковете на  „БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., Франция, рег. № *********, чрез БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А клон България ЕИК *********, седалище и  адрес: гр. София 1715, район “Младост”, ж.к. Младост 4, Бизнес Парк София сграда 14, да се признае за установено по отношение на Д.М.Д., ЕГН **********,***, че дължи на ищеца  следните суми за реално изпълнение по договор за кредитна карта MasterCard, с номер на договора ************, за събирането на които е издадена заповед за плащане № 9519/ 28.10.2019г. по частното дело  № 17502 по опис на ПРС за 2019г. :  1003.48 лева  - главница;, 30.98 лева  - договорна лихва за период от 01.11.2018г до 03.04.2019г. , и законната лихва за забава в размер на 53.45 лева за периода  от 03.04.2019 год. – 11.10.2019 година.

 

     Решението се обжалва пред състав на Окръжен съд Пловдив , в срок от две седмици от датата на съобщаването му, с препис на страните.

 

 

                                                                                  РАЙОНЕН  СЪДИЯ:/п/

Вярно с оригинала!

КГ